Народна скупштина

Александар Мартиновић - Седница Народне скупштине Републике Србије - 11.10.2016

Госпођо председнице, повређен је члан 107. достојанство Народне скупштине. Одмах да кажем нећу тражити да Скупштина гласа о повреди Пословника, али не могу да дозволим да било ко прозива СНС да је она, наводно одговорна за кршење процедуре око избора чланова Савета РЕМ-а, зато што то није тачно.

Такође, не могу да дозволим да било ко из било које посланичке групе ставља на стуб срама СНС зато што ће за некога гласати, или зато што за некога неће гласати. Српска напредна странка ће гласати онако како она мисли да је најбоље и нека свака посланичка група гласа онако како мисли да је најбоље, а биће изабран онај који буде добио већину гласова народних посланика. Али, је недопустиво да се блати цела једна посланичка група и цела једна странка само зато што неко у једном моменту нема већину па не може да изгура свог кандидата, па сада ми треба за њега да гласамо.

Дакле, то је нешто што, ја мислим, у Народној скупштини није забележено, да од 11 минута расправе пет минута се прича о Александру Вучићу, а осталих шест минута се прича о томе, а, зашто ви из СНС нећете гласати за овог, него ћете гласати за оног. На крају крајева, откуд ви уопште знате за кога ћемо ми да гласамо.

Дакле, не тражим да се гласа о повреди Пословника, али тражим да се заштити достојанство Народне скупштине, јер овде су употребљене речи да је нешто срамно, да СНС крши процедуру, да некоме нешто онемогућава, што једноставно, апсолутно није тачно.