Народна скупштина

Божић: НАТО генерал Понош покушао да уништи Војску Србије

Члан Председништва Српске напредне странке Сандра Божић изјавила је да је седница Скупштине Србије јуче протекла у најбољем могућем реду, да је владајућа коалиција представила свог кандидата за председника Скупштине Ану Брнабић са огромним поносом.

На конференцији за медије у холу Скуштине Србије, Божић је рекла да се, са друге стране, од опозиције није могло чути, како је рекла, ништа паметно, а посебно је поменула председника странке Србија центар Здравка Поноша, за кога је рекла да је НАТО генерал који је имао подршку Американаца у свом напредовању у служби и који је, како је рекла, покушао да уништи Војску Србије.

"Од опозиције, ни реч се није могла чути о обележавању годишњице погрома етничког чишћења Срба са територије КиМ. Суштина јесте у томе да је то управо исти онај Здравко Понош који је пре неколико дана рекао да никакав проблем није што на КиМ постоји Куртијев егзибиционизам, тероризам и што се између осталог српском народу забрањује исплата у динарима. Он је рекао исплатите их у еврима", рекла је Божић.

Како сматра, он је на тај начин директно признао, и то не први пут, тзв. независно Косово.

Божић је рекла да док је Понош био начелник Генералштаба, постављено је питање Међународном суду правде, иако су знали да ће тај одговор бити погубан за Србију.

"То су исти они људи који су преговоре о КиМ изместили из УН, где им је било место, и где је Србија имала предност и свакако би данас стратешки имала много другачију и бољу позицију у Европској унију", нагласила је Божић.

Божић је рекла да се и на конференцији за медије Здравка Поноша могло чути о некаквим фантомским бирачима и додала да га треба питати одакле им ти подаци.

"Ако постоје такве инсинуације, државни органи треба да раде свој посао. А да подсетим да је Здравко Понош рекао да је је 40.000 људи из РС гласало у Београду. Жута власт је за 10 година у Београду уписала 145.331 бирача, а СНС за 10 година 19.477", навела је Божић.

Божић је оптужила Поноша да је НАТО генерал и да је покушао да уништи Војску Србије, користећи реформу сектора безбедности, као и да је без заслуга промовисан у чин генерала.

Такође, навела је депеше Викиликса према којима ће реформе српске војске које је радио Понош бити у интересу америчке војске и да се у НАТО ослањају на њега, да је генерал Понош опредељен за улазак у НАТО, да је његова идеја смањивања војске и, како је рекла, испоручивање наших официра, као и тврдњу да је тадашњи амерички амбасадор тражио да се Понош именује за начелника Генералштаба.

На питање новинара о згради Генералштаба, Божић је рекла да је она увек за то да се нешто гради, али да ништа није урађено и потписано и да ништа неће бити рађено без увида јавности.

 

 

Извор: Танјуг