Народна скупштина

Божић: У тешким геополитичким околностима важно је да сачувамо мир

Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић састала се са кубанским послаником Фернандом Гонзалесом Љортом, који борави у званичној посети Србији, а састанку је присуствовао и амбасадор Републике Кубе у нашој земљи Лејд Ернесто Родригез Ернандес.

Божић је на самом почетку састанка изразила задовољство што се указала прилика да први званичан састанак од почетка XIV сазива Народне скупштине одржи са кубанским послаником, како је истакла херојем савременог доба, и навела да се нада да је овај састанак почетак дубље парламентарне сарадње. Божић се захвалила Љорту на присуству обележавања 25 година од почетка НАТО бомбардовања СР Југославије, истичући да су ране и даље болне и свеже. Том приликом захвалила се посланику на принципијелном ставу по питању непризнавања једнострано проглашене тзв. Републике Косово и подршци у међународном институцијама када је реч о одбрани територијалног интегритета и суверенитета наше државе. "Чини ми се да се и у овим тешким временима налазимо на истој страни историје“, рекла је Божић, говорећи о геополитички тешкој ситуацији у целом свету.

Љорт се захвалио потпредседници на прилици за састанак и додао да му је била велика част да присуствује јучерашњој комеморацији од почетка НАТО агресије на Југославију. „Чини ми се да је 1999. година била тренутак када почиње непоштовање међународног права и институција за очување мира, које траје до данас“, навео је кубански посланик. Поновио је да је територијални интегритет Србије са њеним саставним делом Косовом и Метохијом, став које ће Куба наставити да подржава и брани на међународном нивоу.

Посланик је додао да су сличности два народа неоспорива и да Србија и Куба, иако мале и окружене веома комплексним геополитичким контекстом, пружају отпор како би сачувале национални идентитет и независност. Навео је да се Куба годинама напорно брани од покушаја да се споља наметну агенде које народ Кубе не жели и да ти напори укључују и економски рат против Кубе, који како је навео траје већ 62 године. Љорт је детаљније упознао потпредседницу са економском ситуацијом на Куби, која има утицај и ван граница Кубе. „Развој трговинских веза са Србијом и улагања између Србије и Кубе, за нас су од великог значаја. За амбасаду Кубе у Србији и за саму Кубу, веома је важно да се успоставе и ојачају трговинске везе, као и размене у академској сфери и сарадња у пољу пољопривреде, а поготово парламентарне везе које нам отварају сва врата и помажу да се боље разумемо.“ Истакао је да Комисија за међународне односе парламента Кубе са нестрпљењем чека оснивање Парламентарне групе пријатељства са Кубом у Народној скупштини, како би се успоставиле парламентарне везе и помогле сарадњу у свим областима.

Божић је пренела и поздраве председнице Народне скупштине Ане Брнабић, која тренутно борави на 148. заседању Интерпарламентарне уније у Женеви. Додала је и то да Србија врло добро зна како санкције и економске забране утичу на развој земље и истакла да ће Куба у Србији увек наићи на разумевање и подршку, чију ће праксу наставити и на међународним форумима. „Захвална сам Вам на свој подршци коjу сте пружали у међународним организацијама Србији, а Србија се и данас сусреће са разним изазовима када говоримо и о Савету Европе и о НАТО“, навела је Божић. Проценила је и да међународне заједнице обесмишљавају рад својих организација и да се неретко крше постулати државе, државности и територијалног интегритета једне земље, а да та пракса датира још од Бечког конгреса и Версајског мира, када су успостављени принципи међународне сарадње и међународног права. Божић је навела и да се у Парламентарној скупштини ОЕБС, више говори о назнакама даљег наоружавања држава, а не успостављању мира у свету. „У овако тешким геополитичким околностима важно је да сачувамо мир, стабилност и економију и да нашим народима омогућимо да живе што нормалније и даље од проблема који је испред врата свима нама“, закључила је Божић на ову тему.

Указала је на простор за сарадњу посебно постоји у области пољопривреде и културе и истакла могућност сарадње са БИО4 Кампусом, мултидисциплинарним пројектом који ће покривати области биомедицине, биоинформатике, биотехнологије и биодиверзитета.

Саговорници су се сложили да оба народа поносно бране своју културу и идентитет и бране историју од заборава. Сагласили су се да је од велике важности и међусобна подршка и изналажење решења у веома изазовним временима. Саговорници су разговарали и о међусобним посетама, чим се успоставе посланичке групе пријатељства.

 

 

 

Извор: Танјуг