Народна скупштина

Брнабић: Бивши режим спровео нула препорука ОДИХР-а

Народна посланица на листи Српске напредне странке "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Ана Брнабић реаговала је данас на излагање Биљане Ђорђевић, посланице из Ђиласове коалиције Србија против насиља.

Ђорђевић се бавила извештајем ОДИХР-а о изборима, читала препоруке, те ју је Брнабић подсетила да ОДИХР сарађује са Србијом 25 година, а да она седи окружена представницима бившег режима који су спровели – нула препорука!

За грађане који не знају, исти тај ОДИХР посматра различите изборе у Србији од 1997. године. Да је финалне препоруке о томе како треба унапредити изборни оквир и унапредити стање домократије у Србији. Ви, поштована народна посланице Ђорђевић, седите данас окружени колегама народним посланицима који никада нису ни разматрали ниједан извештај ОДИХР-а током 12 година власти! Ниједну препоруку нису имплементирали. Нису били у стању, или нису желели, то морају они да кажу, да направе јединствени бирачки списак. Већ су насељавали све општине фантомским гласачима, тамо где им је одговарало јер то због таквог бирачког списка није било могуће проверити. Ми са ОДИХР-ом радимо од 2019. године.

Имплементирали смо 54 препоруке, у овогодишњем извештају имамо мање препорука него у прошлом извештају. Значи да ми радимо по тим препорукама. А, ваше колеге, које вас окружују, нису имплементирале ништа. И ви нешто нама спочитавате, поручила је Брнабић Биљани Ђорђевић.

Брнабић је након тога прочитала препоруке из финалних извештаја за неке земље у Европи, као што су Пољска и Немачка те упитала посланицу да ли би такве речи упутила и једној Немачкој.

Ако ви овако причате о изборима у својој земљи, да ли то значи да у земљама као што је Немачка нема ни д од демократије? Прочитајте неке извештаје за друге земље и видећете колико то што причате нема смисла, поручила је Брнабић.

 

Председница сам Владе у оставци, могу да будем кандидат за председника Скупштине

Кандидат за председника Скупштине Србије изјавила је данас да може да буде кандидат за ту функцију, јер је председница Владе у оставци.

Одговарајући на примедбу Мирослава Алексића на седници Скупштине Србије да посланик истовремено не може бити и имати функцију у Влади Србије, Брнабић је оптужила опозицију за насилничко понашање.

"Ви сте физички насрнули на председавајућег који има 76 година, који је наш најцитиранији научник, који је човек заслужан за то што је Београдски универзитет на Шангајској листи. На њега сте физички насрнули, рекли му да је нула, рекли му да иде кући, показивали му, гестикулирали да је луд и ви кажете да ја претим, а са места се нисам померила", рекла је Брнабић.

 

Сатисфакција ми је да видим Ђиласа у Скупштини Србије

Брнабић је изјавила да јој је огромна сатисфакција да у Скупштини Србије види шефа Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, пошто се он, како је рекла, обично крије иза Маринике Тепић и Мирослава Алексића.

"Лично да вас питам, господине Ђилас, како може да постоји човек као ви, који као градоначелник узме одмаралиште за децу и омладину од те деце и да га за ријалити Велики брат, да изгради кућу за Великог брата, да зарађује на томе и узме одмаралиште од деце да би се он богатио. Сатисфакција ми је да вас питам у лице како то неко себи дозволи и како живите после тога", рекла је Брнабић на седници Скупштине Србије.

Брнабић је рекла да је Ђилас пријавио 619 милиона евра после 10 година бављења политиком.

"Да ли ви разумете да је то 172 хиљаде евра свакога дана да би дошли до 619 милиона евра? 172 хиљаде евра свакога дана, па тако из дана у дан, недеље у недељу, месеца у месец, године у годину, 10 година, 172 хиљаде евра дневно, док је 500.000 људи изгубило посао, док је 26 одсто била незапосленост, незапосленост младих 51%, док је минимална плата била 150 евра, док је просечна плата у овој земљи била 330 евра месечно", рекла је Брнабић.

Истакла је Брнабић да постоји велика разлика између Александра Вучића и Ђиласа.

"Када Вучић да своје име једној листи, та листа побеђује и ви не можете никада да је победите као што сте причали у Стразбуру. А ви, када дате своје име као лидер опозиције листи, за ту листу нико неће да гласа. Ви сте једини лидер опозиције на свету који не сме тој опозицији да позајми своје име, зато што ће увек изгубити", поручила је Брнабић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг / РТС 2