Народна скупштина

Брнабић: Договор Вучића и Путина донеће грађанима Србије стабилност

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поздравила је феноменално испреговаран договор председника Александра Вучића са председником Русије Владимиром Путином у вези са ценом гаса.

"Сви смо дуго чекали овај дан, дан када се Вучић сусрео са Путином, између осталог, и у вези са ценом гаса и уговора. Са стрепњом смо чекали да видимо како ће то проћи”, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да вести које је пренео Вучић су боље него што је ико могао да замисли имајући у виду да ће у критичним зимским месецима цена гаса у Србији остати 270 долара.

Брнабић је рекла да се цена гаса на тржишту сада креће 964, а негде прелази и 1.000 долара.

"Невероватна ствар за Србију”, поручила је Брнабић и оценила да ће то донети привреди и грађанима Србије стабилност.

Брнабић је додала да је ово показатељ како се Србија добро бори у најтежим ситуацијама.

Брнабић је истакла да је Србија по цени гаса сада конкурентнија од било кога другог на европском и светском тржишту.

Брнабић је захвалила Вучићу, али и руском председнику на великом чину.

 

Лицемери дали дозволе Рио Тинту, а сад протестују

Брнабић је изјавила да су они који данас протестују против Рио Тинта лицемери који су тој компанији дали девет дозвола 2004. године, укључујући и дозволу за бушење бушотина великог пречника.

"Немају агенду и план па се хватају за ово", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да спровођење пројекта Рио Тинта зависи од студије о процени утицаја на животну средину, као и од тога шта ће грађани рећи.

"Без тога пројекта нема", поручила је Брнабић.

Брнабић је одбацила критике да закони о референдуму и измене и допуне Закона о експропријацији имају везе са страним инвеститорима.

"Закон о референдуму има везе са нашом обавезом да тај закон ускладимо са Уставом. Закон је требало да буде промењен до 2009. Нажалост није, и у том смислу нисмо поштовали Устав. У овом тренутку морамо да мењамо закон да бисмо поштовали Устав", указала је Брнабић.

Брнабић је рекла да закон о експропријацији нема никакве везе са инвеститорима, већ са капиталним инвестиционим пројектима, али пре свега са оним које спроводи Влада.

Говорећи о бољем привредном амбијенту, Брнабић је подсетила да у Србији од 2015. године не постоји разлика између домаћих и страних инвеститора.

"У првој деценији 2000. страни инвеститори су били повлашћени. Када је промењен Закон о инвестицијама 2015. или 2016. године. По том новом закону ми смо изједначили домаће и стане инвеститоре", рекла је Брнабић.

 

Још 50 радних места у компанији "ESB Pellet" у Тутину

"Влада Србије усвојила је предлог Министарства привреде о мерама подстицаја за отварање 50 нових радних места у компанији "ESB Pellet" у Тутину", изјавила је Брнабић и истакла да је то лепа вест за ту општину.

Брнабић је рекла да је у Србији у протеклих годину дана отворено 60.000 нових радних места и истакла да је то један од највећи успеха владе у првој години мандата.

Брнабић је рекла да је у околностима глобалне пандемије ковида 19 Србија међу земљама са најбољим економским резултатима у Европи и навела да се српска економија много брже опоравља него што се очекивало и да ће Србија ове године имати раст од више од седам одсто.

Брнабић је као један од успеха владе навела је и континуирани раст плата и пензија укључујући и минималац, као и исплати једнократне помоћи од 500 евра пензионерима.

Брнабић је рекла да је кроз три пакета мера подршке грађанима и привреди држава издвојила више од осам милијарди евра, као и да је привреда показала ванредну жилавост и отпорност.

Брнабић је додала да је један од главних приоритета владе био да се сачувају животи грађана и здравствени систем.

"Током првих годину дана први смо у континенталној Европи набавили вакцине, чак 4 различите у том тренутку, а данас их имамо пет. Направили смо систем у којем грађани лако могу да се пријаве за вакцинацију у ком граду и општини", рекла је Брнабић одговарајући на питање о резултатима владе у првих годину дана мандата.

Брнабић је додала да су отворене три нове болнице са више од 2.000 кревета за ковид пацијенте, као и да је покренута производња две вакцине против ковида 19, руске и кинеске.

"То ће значити много већу националну безбедност јер ће се претње као што ова пандемија понављати, а имаћемо ресурсе којима ћемо моћи да се бранимо и да спремније дочекамо сличну ситуацију", рекла је Брнабић.

 

Још се размишља да распуст почне 20. децембра

Брнабић је изјавила да ће се наћи најбоље решење и за испите за упис у школе, као и да ће Министарство просвете заједно са синдикатима и родитељима видети шта је најбоље што се тиче распуста.

На констатацију посланика Бранимира Јовановића из СДПС да су родитељи забринути колико су ђаци усвојили програм који им је намењен због онлајн часова, Брнабић је рекла да је Србија на најбољи начин спровела онлајн наставу.

"Били смо једина земља која у 2020. није изгубила ниједан дан наставе јер смо од 2018. године кренули да уводимо дигиталне учионице. Били смо спремнији него друге државе. Ми смо то радили да би модернизовали наше образовање, али како год та настава се не може поредити са физичким одласком у школу", рекла је Брнабић.

Због тога се тражи баланс, рекла је Брнабић, наводећи да су то тешке одлуке.

Брнабић је додала да је један од разлога због којег се још размишља да ли да се иде на распуст од 20. децембра или не управо тај, а други разлог је то што у великом броју школа још није завршено оцењивање.

"Трећи разлог за размишљање, да ли да урадимо како су лекари препоручили је тај што не знамо каква ће бити епидемиолошка ситуација, па је можда боље да сачувамо то као резерву ако почну бројеви да расту", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је велика одговорност на Влади и да постоји забринутост јер постоје генерације које годину дана не иду нормално у школу.

"Имаћемо то у виду и наћи ћемо најбоље решење", рекла је Брнабић.

 

Ради се на томе да повољније станове купе и други

Брнабић је рекла да се ради на проширењу категорија за куповину станова које гради држава, а за које су до сада могли да се јаве припадници снага безбедности.

Брнабић је то рекла у Скупштини Србије одговарајући на питање посланика СДПС-а Бранимира Јовановића који је питао о проширењу категорија, подсетивши да су до сада повољније станове које гради држава могли да купе припадници снага безбедности, као и чланови породица палих бораца.

"Брз и једноставан одговор - да. Радићемо на томе да проширимо и на младе брачне парове, на раднике у здравству, евентуално размишљамо раднике у просвети, на томе тренутно радимо. Да дефинишемо категорије и како на најбољи начин да то урадимо", рекла је Брнабић.

 

Формираћемо радну групу за измену Закона о Вантелесној оплодњи

Брнабић је изјавила да ће бити формирана радна група за измену Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи са циљем да се тај закон унапреди како би жене, које се подвргавају вештачкој оплодњи у иностранству, то могле да ураде и у Србији.

"О томе сам разговарала са министром Лончаром и са председником Вучићем. Договорено је да се формира радна група која ће у најкраћем могућем року то завршити", рекла је Брнабић.

Одговарајући на питање о даљим корацима у програму демографских мера, Брнабић је најавила додатне измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом које се између осталог, односе и на статус мајки предузетница.

"Њима треба додатна помоћ, а желимо да се ојача предузетничка култура у Србији што сада није добро дефинисано", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да нове мере, које је представио председник Вучић, подразумевају да од 1. јануара држава за прворођно дете даје 300.000 динара уместо досадашњих 100.000 динара.

Износи за друго, треће и четврто дете за сада остају исти, али се могу очекивати измене.

Држава за друго дете две године исплаћује по 10.000 месечно, за треће дете по 12.000 месечно 10 година, а за четврто дете 18.000 динара 10 година.

"Гледамо и шта ту можемо да урадимо, то су обавезе које дугорочно предузимамо и морамо да обезбедимо да их без икаквих проблема исплаћујемо. На томе радимо у овом тренутку и могу се очекивати додатне измене", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да се уводе и мере подршке младим паровима који добију дете током студија, као и да ће држава помоћи у куповини стана.

"Даваћемо између 10. и 20.000 евра са циљем да млади брачни парови самостално живе, а право својине у том случају имаће мајка", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2