Народна скупштина

Брнабић: Европска унија не прихвата независност Косова

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је рекла да је неразумно да се открију све карте у вези са решавањем питања Косова и Метохије, али да се зна шта су црвене линије, шта су премисе и да је у интересу безбедност Срба на Косову и Метохији.

И онда улазите у преговоре, рекла је Брнабић у Скупштини Србије одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића о платформи за Косово, који је оценио да Србија углавном реагује на предлоге из Приштине.

Брнабић је рекла да је све што се тиче дијалога са привременим институцијама у Приштини садржано је у Уставу Републике Србије, и то је позиција која се, каже, чува и брани, пре свега председник Александар Вучић који води преговоре.

Понашамо се у складу са истином, а то је да је Косово и Метохија покрајина у склопу Србије, истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је нејасно да неко стално инсистира да се каже које су наше позиције и да тако губимо било какву могућност да у дијалогу нешто добијемо.

Нећу откривати наше карте. Знам које су нам позиције, али мислим да се ти разговори дешавају у складу са Уставом Републике Србије, покушавамо да заштитимо мир, дугорочну стабилност и да спасимо што се спасти може, рекла је Брнабић.

Рекла је да је много учињено паметним потезима и паметном политиком, а да се открију позиције не би била паметна политика.

Брнабић је рекла и да Европска унија не прихвата независност Косова, наводећи да је Европска унија статусно неутрална.

Одговарајући на питање шта је план ако државе које нису признале Косово и Метохију попусте под притисцима, Брнабић је рекла да влада води реалну политику, као и да плана има, додајући да није мислила да ће неко поставити уопште такво питање због досадашњих резултата.

Први пут је неко суспендовао кампању лажне државе Косово зато што се уплашио од кампање одпризнавања коју смо успешно спроводили. Камо среће да су то радили Ђилас и Тадић. Тада је био талас признавања, а ми смо успели да издејствујемо - добро ево суспендујемо једно и друго док не завршите преговоре, је л' разумете која је то политичка победа, упитала је Брнабић.

 

 

Регион уплашен за споразуме због Куртија

Брнабић је оценила  да би 2021. година требало да буде јако добра за регионалну сарадњу, али да се све променило доласком нових привремених институција у Пришитни, посебно њиховог премијера Аљбина Куртија, и упозорила да би могло да се деси да 5. јула због њега не буду потписана четири важна споразума.

"Уместо да сви ове године славимо успех регионане сарадње, на жалост с доласком нових ПИС у Приштини и Аљбина Куртија, регионална сарања добија другачији призвук", рекла је Брнабић одговарајући у Скупштини Србије на питања посланика Самира Тандира о резулатима састанака које је имала протеклих недеља у Анталији, Бечу и Луксембругу.

Брнабић је навела да очекује да би могло да се деси да на првом важном састанку 5. јула, у оквиру Берлинског процеса, четири споразума на којима се јако дуго радило, можда не буду усвојени, што би био јако велики ударац за регионану сарадњу.

"Не сматрамо само ми да је то лоше, већ сви у региону, и они који су признали Косово и они који нису. Сви сматрају да је то лоше за регон и регионалну сарадњу", рекла је Брнабић.

Подсећајући да је ове године најконкретнији регионални споразум онај о укидању роминга, да је то велики регионални успех, додала је да од доласка Куртија на власт у Приштини више нема никаквих декларација, не постоје споразуми, јер он ништа не прихвата, ако се не појављује Република Косова.

Додала је да Србија није усамљена у оцени да су такви ставови Куртија неприхватљиви, већ то сматра и Босна и Херцеговина која не признаје Косово али и Молдавија у оквиру ЦЕФТА споразума.

Додала је да Србија наставља с великим бројем регионалних пројеката, као што су ауто-пут Београд-Сарајево у оба правца, железнички коридор 10, комплетна модернизација до Северне Македоније, да у септембру почиње аутопут Мира Ниш - лука Драч.

Србија је, како је додала, позицију у којој је нико не условљава извојевала тешком муком, одговорном и храбром политиком.

Брнабић је рекла да се нада да ће регионална сарадња међу осталим земљама Западног Балкана наставити.

 

Постоји разочарање, циљ отварање два кластера

Брнабић је рекла да је истина да постоји доста разочарања и фрустрација око отварања кластера у преговорима са Европском унијом, али да Србија наставља реформе, у интересу својих грађана, и да нам је циљ да до краја године отворимо два кластера.

Подсетила је да је у уторак на међувалдиној конферецији у Луксембургу потврђено отварање првог кластера и оценила да је Србија остварила све предуслове за отварање кластера 3 и 4.

"Од многих земаља Европске уније смо чули да, ако наставимо реформе на овај начин у области владавине права, не постоји ниједан разлог да се до краја године, а у време словеначког председавања, не отворе један или оба кластера, а то је нас циљ у овом тренутку", рекла је Брнабић.

"Радићу на томе да до краја године отворимо још два кластера, а ако не буде тако, јер све је могуће, неће ми бити жао што смо радили, зато што знам да ће наша јавна управа бити ефикаснија, да ћемо пружати боље услуге грађанима, да ћемо имати ефикасније судство, да ће грађани брже стићи до правде, да ћемо имати више инвестиција", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће приоритет у наредном периоду бити владавина права. Важно ми је да наставимо реформе. "Ниједну реформу коју смо спровели на нашем европском путу, нисмо спровели јер је то био захтев и ултиматум Европске Уније, већ зато што је свака реформа добра за наше грађане и за нашу земљу и води нас ка Европској Унији", рекла је Брнабић.

Те реформе су, како је нагласила, добре за нас и никада нећемо имати компромис, нећемо прихватити политику или - или, која нам се никада није свидела.

 

 

Ми и даље радимо, то је највећа казна делу опозиције

Брнабић је оценила да је највећи шамар делу опозиције када Србија остварује резултате.

Они ће сигурно изгубити, па и ако крену физички да нас ликвидирају, а они само нек прете и мрзе и то показује њихову јачину и то какви су. Да се ми бавимо неким стварима које су важне за грађане, њима на част и све увреде на наш рачун, на рачун наших породица. Ми и даље радимо, то им је највећа казна, рекла је Брнабић одговарајући посланику Јединствене Србије Драгану Марковићу Палми који је коментарисао изјаве челника Странке слободе и правде.

Брнабић је навела да су се ти представници опозиције у последњих недељу дана осилили у претњама, говорили да ће падати главе, да ће да хапсе, забрањују, а неки новинари који, каже, говоре да су угледни, причају како ће да "нас стављају у логоре".

"Шта ћете када људи немају идеје и програм, када немају шта да понуде грађанима осим претњи и увреда", рекла је Брнабић.

 

 

Вакцинишите се, бројке ће расти

Брнабић је упозорила ако грађани не наставе да се вакцинишу, десити неизбежно и почеће да расте број оболелих.

Брнабић је упозорила да 48 одсто вакцинисаног пунолетног становништва не може да штити све, али и одбацила могућност да долазак људи из дијаспоре може утицати на епидемиолошку ситуацију у земљи, јер они долазе из држава у којима је ниво вакцинације на завидном нивоу.

"Сто одсто популације не може да штити 48 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, а поготово не 40 одсто или мање, то је фрустрирајуће и катастрофално", рекла је Брнабић и апеловала на сваког појединца да разговара са пријатељима, родбином, члановима породице, комшијама који се нису вакцинисали, да то учине.

Према њеним речима, ако број оболелих почне да расте, ако бројке опет крену, то ће бити пропаст за све нас, за наше ментално здравље нације, за економију која расте, али је жилава и бори се.

"Данима се више нико не вакцинише, само страници, онда је неизбежно да ћемо ускоро видети, плашим се, али се надам, касније него што мислим, пораст бројева", рекла је Брнабић.

Упозорила је да је у Србији 48 одсто пунолетне популације вакцинисано и да тај проценат не можемо да пређемо."О томе причамо недељу дана, не можемо да пређемо 2,6 милиона вакцинисаних, то је невероватно", рекла је Брнабић.

Каже да у Србији постоји само 37 локалних самуправа у којима је вакцинисано више од 50 одсто пунолетних и да ту спада и неколико београдских општина.

Без њих би тај број био мањи, рекла је Брнабић и навела да постоји још седам локаних самоуправа које би за 72 сата могле да кажу да су достигле циљ од 50 одсто вакцинисаних.

Брнабић је на питање посланика Самира Тадира из Пријепоља рекла и да је тај град међу онима у којима је вакцинисано преко 50 одсто пунолетних.У првих 10 по броју вакцинисаних, поред центални градских општина Београда су и Ниш и Босилеград, то су феноменални примери. На 11. месту је Ужице, на 12. Мали Зворник, али у Тутину имамо 14 одсто вакцинисаних, у Новом Пазару 22, рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2