Народна скупштина

Брнабић: Индустрија наставља да расте и види се опоравак, то нас охрабрује

У Србији је бар једном дозом вакцинисано 1,356 милиона грађана, а ревакцинисано 913.000 људи, изјавила је у Скупштини председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Такође, рекла је да се нада да ће наредне недеље моћи да се попусте мере пошто сада, како је рекла, бројке стагнирају.

"Данас је било 5.226 заражених, што је око 30 одсто од тестираних", рекла је Брнабић.

Брнабић је изразила очекивање да ћемо у наредних неколико дана прећи број од милион ревакцинисаних људи.

Одговарајући на питање посланика СПП - УСС Самира Тандира када ће бити попуштене мере, Брнабић је рекла да Влада и Кризни штаб покушавају да направе добар баланс између здравља становништва и здравственог система, као и потреба привреде.

Брнабић је рекла да је уведена и трећа категорија, а то је потпуно имунизованих односно заштићених грађана, код којих је прошло три недеље од ревакцинације и да њих има 564.663, што је мало испод 10 одсто пунолетног становништва.

Истиче да се епидемиолошка ситуација анализира на свака два сата и да се ту пре свега води рачуна о три ствари: здрављу нације, привреди и менталном здрављу становништва.

Сваки дан размишљамо када можемо да попустимо мере, али најважније је да дамо подршку здравственим радницима, јер они сада највише трпе, додала је премијерка.

Преко портала се дневно пријављује око 10.000 грађана, додала је Брнабић и изразила очекивање да ће бити више људи пријављених за вакцинацију на селу уз подршку локалним самоуправама.

Истакла је да ће вакцинацију додатно убрзати нове количине вакцина које треба да стигну у Србију, а то је додатних 500.000 "Синофарм" вакцина почетком априла.

Брнабић је додала да се очекује 5. априла и додатних 106.000 "Pfizer-BioNTech" вакцина.

Када је реч о даљој помоћи привреди, Брнабић је рекла да ће већ сутра у Влади бити одржани састанци са представницима сектора који су највише погођени кризом.

Рекла је да су показатељи привредног раста у првом кварталу ове године мало бољи него што се то очекивало, али да треба имати у виду да је прошле године раст у првом кварталу био већи од шест одсто и да је зато био очекиван пад у односу на тај резултат.

"Индустрија наставља да расте и види се опоравак. То нас охрабрује", додала је Брнабић.

 

 

Косово и Метохија је покрајина у саставу Србије

Брнабић је поручила посланику Уједињене долине - СДА Санџака Шаипу Камберију да је он посланик Скупштине Србије и да самим тим мора да поштује Србију, као и то да је Косово и Метохија покрајина у саставу Србије.

Премијерка је тако реаговала на претходну изјаву Камберија о томе да је председник Александар Вучић показао “претензије Србије према Косову” тиме што је објавио карту Косова са српском заставом.

Брнабић му је одговорила да је он у Народној скупштини, да је посланик и да мора да поштује Србију и самим тим да је Косово и Метохија покрајина у оквиру Србије, на шта су посланици реаговали аплаузом.

Брнабић је додала да је то сасвим јасно и да су расправе на ту тему непотребне.

Карта Аутономне покрајине Косова и Метохије која је обележена српском заставом је карта која је уобичајена. Ту такву карту са српском заставом признаје више од половине земљине кугле. Они који мисле да Косово и Метохија није у Србији су у мањини. Застава неке друге земље или измишљене земље на Косову и Метохији показује претензије страних сила ка српској територији. Како је објавио Вучић то је истина и то тако треба да буде, рекла је премијерка.

Брнабић је навела и да нико "у последњих ко зна колико деценија није урадио више за добросуседске односе од председника Вучића", подсетивши да није чак ни реаговао на провокације.

Сваки пут када су други провоцирали слао је поруке мира, трудио се да Србија не одговара на агресиван начин. Никоме није у интересу да регион буде нестабилан, понајмање Србији”, закључила је Брнабић.

Брнабић је на коментар Камберија да је Ђурић био задужен за провокације са Приштином одговорила да су Ђурића отели на Косову и Метохији тукли и мучили, и везивали и фотографисали.

Када је реч о дијалогу између Београда и Приштине, Брнабић је рекла да може да се разговара о Заједници српских општина и позвала је Камберија да и он разговара са представницима албанског народа и са политичарима из Приштине, те да им каже да је за бољу будућност важно да се поштује потписано и да се формира Заједница српских општина.

“Ми треба да разговарамо са људима који не поштују ни свој тзв. Устав, као ни споразуме, али смо и даље ту, за столом и молимо да причамо, зато што ми за младе морамо да направимо другачију будућност него што је била прошлост и то прави пре свега Александар Вучић”, рекла је Брнабић.

 

 

До краја 2022. године дигитализација свих школа

План Владе је да до краја 2022. године заврши комплетну дигитализацију школа, односно да све школе буду повезане на интернет, и то не само рачунарски кабинети, већ све учионице, и да све школе имају дигиталне учионице и уџбенике, изјавила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је Влада 2017. године кренула у комплетну дигитализацију образовања, и у повезивање школа на брзи интернет, увођење дигиталних учионица и уџбеника.

То онда отвара простор да локалне самоуправе, попут иницијативе коју је покренуо заменик градоначелника Београда Горан Весић, саме купују таблете за ученике и тиме допринесу другачијем методу образовања основаца, рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика СДПС-а Бранимира Јовановића, може ли се по угледу на такву иницијативу  Београда, урадити слично и у другим локалним самоуправама.

Брнабић је рекла да ће Влада обезбедити да на целој територији Србије све школе имају исте услове без обзира колико су удаљене, колико су мале и да свака буде повезана на интернет.

"А, онда ћемо видети са локалним самоуправама како да обезбедимо стално занављање опреме. То је велика инвестиција", рекла је Брнабић.

Брнабић је захвалила посланицима што су подржали ратификацију кредита са ЕИБ за повезане школе, вредан 65 милиона евра.

"То ћемо инвестирати у то да сва деца имају једнаке услове и то нешто боље од оних у највећем броју земаља Европске уније", рекла је Брнабић.

 

 

Два волонтера приведена због кривотворења података

Два волонтера која су радила на пункту за масовну вакцинацију на Београдском сајму приведена су данас, јер су грађане који се нису вакцинисали убацивали у систем како би добили потврду да јесу вакцинисани, рекла je Брнабић.

Брнабић је рекла да је волонтерима одређено задржавање од 48 сати, наводећи да је једна особа већ дала изјаву, а друга се налази у полицијској станици.

Поручила да је реч о озбиљном кривичном делу, као и да такве махинације нису могуће, јер Србија има савршен информациони систем.

"Немојте то да радите. Ово није та Србија где су такве махинације могуће", рекла је премијерка и позвала грађане да искористе то што Србија има четири вакцине, и да се вакцинишу.

 

 

Ове године отварање бар једног кластера са ЕУ

Брнабић je изјавила у скупштини да је Србија спремна ове године да отвори бар један од укупно шест преговарачких кластера са Европском унијом, као и да је припремљено пет преговарачких позиција.

"Морам да напоменем да је и сам апетит Европске уније за проширењем нешто мањи услед корона вируса. Европска унија има, за то треба да имамо разумевања, своје проблеме и друге приоритете у борби против корона вируса. Ми имамо већ спремних пет преговарачких позиција за отварање", навела је Брнабић.

Додаје да је Србија практично већ отворила сва поглавља из првог кластера - "Основе".

"Можемо да идемо и на отварање два кластера, спремни смо, и даље спроводимо реформе и Влада посебан фокус има на област владавине права. Ту радимо на реформи правосуђа и другим стварима", напоменула је Брнабић.

 

 

Извор:Танјуг/РТС 2