Народна скупштина

Брнабић: Надам се ширем друштвеном консензусу

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је у парламенту да ће промене Устава у области правосуђа, које воде у правцу европских интеграција, али се првенствено раде због грађана, побољшати квалитет њиховог живота и нада се успостављању ширег друштвеног консензуса.

Брнабић је казала да је о предлогу промена Устава јавна расправа трајала 18 месеци и изразила наду да ће скупштина, која је инсистирала да се нађе минимални заједнички именитељ, како би се постигао што већи друштвени консензус како да се измени Устав у области правосуђа, постићи такав договор и да ће се тако ући у референдум.

Брнабић је истакла да је Србија данас показала колико је другачија земља у односу на пре, рецимо 10 година, и колико је поставила високо стандарде у области промене Устава.

“Никада до сада није било јавних расправа, неко је радио на изменама устава у затвореном кругу, грађани су излазили на референдум без практичног знања шта се мења и он је био више него упитан”, рекла је Брнабић.

Сада, каже Брнабић, ко год да дође на власт, не може ићи испод тог стандарда, дакле мора да постоји широка јавна расправа, сагласност Венецијанске комисије, да и други потврде да је све урађено по светским и европским нормама и да грађани знају о чему одлучују.

Брнабић је захвалила посланицима зато што су усвојили бројне законе који утичу на стање у области владавине права.

Обраћајући се посланицима, Брнабић је рекла да је промена Устава веома важна тема за Владу Србије и један од три кључна приоритета владе коју води.

Подсетила је да су најтеже и најзахтевније економске реформе спроведене 2014. и 2015. године и оне данас дају резултате.

Истакла је да се све реформе које се спроводе не раде само ради европских интеграција, већ пре свега ради побољшања квалитета живота грађана Србије, а у том смислу, навела је да је важно ојачати владавину права.

У томе су измене Устава у области правосуђа једна од најважнијих карика, навела је Брнабић.

Брнабић је детаљно навела шта је све урађено у области борбе против корупције, поменувши и хапшење председника београдске општине Палилула Александра Јовичића, као и у области безбедности новинара, указујући да је формирана Радна група за безбедност и заштиту медија са којом се она једном месечно састаје како би проверила стање.

“Безбедност и заштита медија је мени важна, једном месечно се састајем са то групом да видим какав је напредак направљен и да видим шта влада може да учини”, рекла је Брнабић.

Када је реч о људским правима, Брнабић подсећа да је усвојена Стратегија о превенцији и насиљу према женама, да је усвојен закон о родној равноправности, наводећи да надлежно министарство и даље наставља своју амбициозну агенду.

Седници присуствују и министарке правде Маја Поповић, европских интеграција Јадранка Јоксимовић, људских и мањинских права Гордана Чомић, као и представници правосуђа.

На почетку седнице, председник Скупштине Ивица Дачић обавестио је чланове парламента да су посланици СПАС-а Александра Шапића приступили посланичкој групи СНС.

 

 

Лицемерно је рећи да сте за Европску унију, а против уставних амандмана

Брнабић је оценила да је лицемерно излагање народног посланика Шаипа Камберија у вези уставних амандмана и европских интеграција Србије.

Брнабић је на седници Скупштине Републике Србије, на којој се расправља о иницијативи за промену Устава Србије, рекла да је "лицемерно да неко каже да је посвећен европским интеграцијама, а да неће да гласа за уставне амандмане које је одобрила Венецијанска комисија, а самим тим и Европска унија".

"Ви сте за то да идемо брже и одлучније ка Европској унији, али онда стајете на пут једној од најважнијих ствари на нашем европском путу. Ми измене Устава нисмо иницирали тако што је село троје људи који су се договорили, већ након опсежне јавне расправе која је трајала 18 месеци и више консултација са Венецијанском комисијом и сагласности коју смо добили од те комисије", рекла је Брнабић.

Брнабић је појаснила да Европска унија не може да се дефинише према уставним амандманима, као и да им је једино битно да ли је Венецијанска комисија дала сагласност или не.

"То што ви нисте за уставне амандмане директно говори колико сте искрено за европске интеграције и Србију у Европској унији, али то је ствар вашег личног лицемерја. Ово је пример лицемерја", рекла је Брнабић.

Брнабић је, одговарајући на ту критику Камберија, рекла да свако има право да гласа по сопственом уверењу и то право нико неће било коме одузети, нити то жели.

"Али, лицемерно је то да неко ко жели брже интеграције и каже да је посвећен европским интеграцијама, на уставне амандмане које је поздравила Венецијанска комисија и самим тим Европска унија, каже нећу да гласам за то. За мене је то класично лицемерје", закључила је Брнабић.

 

За Скупштину Србије не постоји устав Косова

Брнабић је поручила народном посланику Шаипу Камберију да није у реду да се позива у Скупштини Србије на устав самопроглашеног Косова, с обзиром да је посланик у парламенту земље која Косово и Метохију сматра својом територијом и из те позиције то мора да поштује.

Брнабић је то казала на седници Скупштине на којој се расправља о иницијативи за промену Устава Србије, а као одговор на раније излагање Камберија који је рекао да члан 1 Устава Србије дефинише Србију као државу српског народа, што је проблематично са аспекта мањина и навео као боље примере, између осталог, "устав Косова у којем у ставу 2, члану 1, стоји да је Косово држава својих државаљана".

"Није у реду да се позивате на устав Косова јер сте посланик Скупштине у земљи чија је то територија, то је наша покрајина и Ви то морате да поштујете. За овај Дом не постоји устав Косова, а независност су извојевали да никога ништа нису питали, ниједног свог грађанина", казала је Брнабић.

Према њеним речима, устав такозваног Косова за њу има значај као када би она сама прогласила београдско насеље Карабурму за независну државу и написала устав.

Иронично примећује да је устав Косова толико валидан да и ако желе војску да направе морају да питају Србе, што нису учинили, чиме су показали колико поштују свој устав и колико је валидан.

Наводи и да не жели да јој такозвано Косово буде узор за било шта и у том смислу подсећа да са територије јужне српске покрајине нико није одговарао ни за један злочин над Србима, укључуцјући и злочине над српском децом, затим злочине у Старом Гацко где је настардало 14 људи, али и Гораждевац где је двоје деце убијено, а четворо је рањено.

Брнабић подсећа да нико није одговарао ни за погром Срба 2004. године, као ни за уништавање цркви и манастира од којих се неки, како каже, и данас користе као јавни тоалети.

Посланик Камбери у одговору Брнабић казао је да је могла да спомене и масовне гробнице у централној Србији у којима су пронађени посмртни остаци Албанаца као што су Петрово Село и Батајница.

Брнабић истиче да може да прича и о Батајници и Петровом Селу, као и другим местима и наглашава да јој је "бесконачн жао што су се те ствари дешавале".

"Жао ми је свих убијених, њихових породица, свих несталих које и данас тражимо, али Србија је на територији централне Србије истражила апсолутно све гробнице за које смо добили податке од Приштине, Међународног Црвеног крста, све осим две за које у овом тренутку скупљамо додатне информације и које ћемо истражити", казала је Брнабић.

Подсећа и да је у Србији, код Рашке пре две недеље завршена есхумација пронађених посмртних остататка и наводи да су позване породице идентификованих Албанаца 20. маја да одају почаст својим ближњима који су настрадали.

"То је пример како се ради и немојте то да злоупотребљавате. А могу да Вам кажем да Приштина ништа није урадила", казала је Брнабић обраћајући се Камберију.

Наводећи да се у овом тренутку у Приштини у мртвачници налазе посмртни остаци 350 особа које Приштина не жели да идентифукује, Брнабић поручује Камберију да не жели да се такмичи по тим темама са њим.

"Не манипулишите овим стварима", поручила је Брнабић посланику Камберију.

 

 

Србија поставила стандарде по питању права националних мањина

Уставни амандмани написани су уз широку јавну расправу и уз одобрење Венецијанске комисије, рекла је Брнабић, и истакла да је Србија поставила и људске и правне стандарде по питању поштовања права националних мањина.

Брнабић је то рекла на седници Скупштине Републике Србије на којој се расправља о иницијативи за промену Устава Србије, а одговарајући на излагање народног посланика Шаипа Камберија, који је рекао да члан 1 Устава Србије дефинише Србију као државу српског народа, што је проблематично са аспекта мањина.

Брнабић је рекла да је поносна на Србију, не само као премијерка, већ и као грађанка, поготову у поређењу са земљама у региону и њиховом односу према мањинама.

"Србија је дом мањинама. Имамо највећи проценат етничке и националне разноликости у Европи, не само у региону, што говори како су се наши грађани понашали и деведесетих година за време ратова на простору бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије", рекла је Брнабић.

Брнабић је појаснила да су се након ратова створиле етничке чисте државе у региону, док је Србија задржала мултиетничност.

"То довољно говори о томе како се националне мањине осећају у Србији. Ово јесте њихов дом, ово је Ваш дом, као што је и наш", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да не би волела да се Србија угледа на примере у региону, чак ни на земље у региону које су чланице Европске уније.

"Неке од њих не познају ни категорију националне мањине, не можете да будете Србин или Албанац, него сте само држављанин те земље", истакла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је Србија у том смислу и људски и правно поставила стандарде који су по речима многих у Европи међу најбољим и најквалитетнијим.

"Али, нама ни то није довољно, имамо Савет за националне мањине који са саветима националних мањина разговарају шта можемо додатно да урадимо", закључила је Брнабић.

 

 

Промена Устава није "диктат из Брисела"

Брнабић је одбацила наводе самосталног посланика Владана Глишића, који је оценио да је Предлог за промену Устава, диктат из Брисела.

Брнабић је одбацила те наводе и упитала чији је диктат био 2006. године, када је донет важећи Устав, пошто "нико није био умешан осим неколицине људи у писање уставних амандмана".

"Тада нико није консултован. Где је била јавна расправа? Ко је питао људе или судије и тужиоце у Крагујевцу или Нишу шта мисле о уставним амандманима?", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да се промене Устава раде за грађане и привреду да би се исправиле неке нелогичности и да би се судство, било, не само независно, већ много одговорније грађанима.

Одговарајући на наставак излагања Глишића који је рекао да Србија треба да бира између "бољег живота и суверенитета", Брнабић је рекла да наша држава не прихвата "или - или" одакле ко да долази. "Сувише волимо и ценимо нашу земљу и њен слободарски дух. Ова већина никада неће пристати на то ако признате Косово можете у Европску унију, при том то никада није било на столу", рекла је Брнабић.

"Невероватно ми је какав алиби ви дајете претходним рушилачким властима који су уништили Србију, прилично је дотукли, довели незапосленост на преко 25 одсто…", рекла је Брнабић и подсетила да су "пљачкашке приватизације" кренуле 2000-те године и напоменула да то није био никакав диктат већ одлука тадашњих власти.

 

Минимални раст бруто домаћег производа ове године шест одсто

Брнабић је изјавила да ће ове године минимални раст бруто домаћег производа бити шест одсто и да ће, ако се рачуна по швајцарској формули, од првог јануара 2022. године пензије расти за пет одсто, под условом да наставимо овако да радимо.

"Трудићемо се да то буде и мало више", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да су политика и политичке страсти једно, а економија и живот људи нешто друго.

"Србија је од 2014. године трасирала курс који на најбољи начин брани суверенитет, штити и бори се за интересе грађана и привреду наше земље", рекла је Брнабић и додала да се то најбоље види у економским показатељима, као што су једноцифрена стопа незапослености или највеће плате у региону.

Брнабић је рекла да су од 2012. до 2021. године пензије у нашој земљи повећане за 23 одсто, а у наредним годинама пензије ће расти за пет одсто на годишњем нивоу.

Брнабић је навела да се очекује да Србија по висини просечне плате престигне и Бугарску, земљу чланицу Европске уније.

"Србија иде ка Европској унији као далеко најбољем избору за нас и чува традиционална партнерства са Кином, Русијом, али и другим државама, попут Сједињених Америчких Држава, Индијом, Уједињених Арапских Емирата, Турском, Бразилом, Аргентином", закључила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2