Народна скупштина

Брнабић: Нећемо оставити раднике на цедилу

Држава неће оставити раднике "Геокса" у Врању на цедилу и наћи ћемо им боља радна места, поручила је у Народној Скупштини Републике Србије Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Одговарајући на питање самосталног посланика Владана Глишића, који је навео да "Геокс" планира затварање фирме у Врању, те да ће 1.200 људи остати без посла, Брнабић је рекла да Србија више није земља јефтине радне снаге и да ће ти људи бити запослени и боље плаћени.

"Србија више није земља јефтине радне снаге, и то ће бити проблем, али не лош, који ћемо имати у будућности. Долазиће нам бољи инвеститори који ће производити додатну вредност за нашу економију и боље ће плаћати раднике. То је оно што ће се десити и у Врању", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да се то дешава у свакој земљи која успе да се подигне на следећи економски ниво. Како је рекла, просечна плата 2012. године била је 366 евра, а 2020. године 511 евра, наводећи и да се до краја године очекује просечна плата од 600 евра.

Када је "Геокс" дошао у Врање незапосленост је била 25 одсто, а данас је, Брнабић наглашава, око 9,3 одсто.

"Сваке године расте минимална цена рада, знају да ће просечна плата да расте и 2022. године, као и минималац и зато такве инвестиције одлазе у друге земље где за исти новац могу да купе више сати", рекла је Брнабић.

Додала је да се у Србији дешава транзиција и нешто што је најавила и у свом експозеу, а то је да ће се економија базирати на знању и иновацијама.

Брнабић је рекла и да је свесна да се у Србији не живи одлично, али тврди да перспектива постоји.

"Само у току пандемије имали смо нове немачке инвестиције. Имамо "Континетал" који је кренуо да инвестира, па је отворио свој истраживачки центар у Новом Саду. Стотине младих инжињера има високо плаћена радна места. Сада граде нови погон за производњу иновација", навела је Брнабић.

 

 

Ако се позивају на Беливука, нема им више места у политици

Брнабић је оценила да је део опозиције која се, "уз помоћ изјава Вељка Беливука и Марка Миљковића", бори против Председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије, дотакао ново дно и користи се видом политичке борбе какав никада у историји Србије није виђен.

Брнабић је рекла да, када се ради о убицама и криминалцима какви су Миљковић и Беливук, онда је једино нормално, без обзира на политичку припадност, да се зарад земље и грађана сви уједине и подрже борбу против таквих убица и криминалаца.

"То нема везе са политиком. Нормалан човек, иоле пристојан, никада себи не би дозволио да помисли да то искористи у сврху политичке борбе, али нажалост, то се дешава у Србији данас", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, није проблем у томе шта криминалци причају, јер њима, како је рекла, лаж после свега што су урадили и не може тешко да падне, већ ко и како користи њихов исказ.

"Какав сте човек ако њима више верујете и какву политику пропагирате и какву земљу бисте волели да видите, било какву где су Миљковић и Беливук на слободи, само да Вучић није председник", рекла је Брнабић.

Истиче да је у последњих десет дана могло да се види да је политика тог дела опозиције да су уједињени са криминалцима и убицама против Владе и Вучића.

"Зар не мислите да вам више није место у политици? Ако немате шта да кажете против Вучића и Владе, него се позивате на Беливука, мислим да сте завршили са политиком", поручила је Брнабић.

Пружила је подршку Вучићу, али и министру унутрашњих послова у Влади Републике Србије Александру Вулину који је брутално нападнут јер ради свој посао одговорно и како треба и који је уз Вучића "први ставио своју главу у торбу и породицу на линију".

"Када водите такву борбу против таквих људи, свакога дана можете да се питате да ли ћете дочекати ноћ, посебно јер их има још који су на слободи, који су опаснији него икада, још када добију политичку и медијску подршку, то их још више оснажи", рекла је Брнабић.

 

Отворени Балкан најлепша ствар од деведесетих

Брнабић је оценила да је иницијатива "Отворени Балкан" између Србије, Северне Македоније и Албаније једна од најлепших ствари које су се десиле у региону од пре сукоба деведесетих година.

Брнабић је, одговарајући на питање народног посланика Странке слободе и правде Самира Тандира, који је позвао и Босну и Херцеговину да се придружи тој иницијативи, рекла да ће, по прогнозама, у зависности од степена имплементације, нашем БДП-у та иницијатива допринети са додатних три одсто.

"То је невероватно и то говори о томе шта можемо да урадимо и шта бисмо могли када би се цео Балкан придружио", рекла је Брнабић.

Истиче да је то невероватно позитивна иницијатива коју је председник Александар Вучић покренуо и једна од ствари која је за нашу економију и квалитет живота најзначајнија.

Како је рекла, Вучић и да шаље сигнал сарадње, разумевања, бољих односа, другачије будућности на овим просторима. "Шаље други сигнал за младе људе", рекла је Брнабић.

Додаје да су у тој иницијативи важне три ствари - лакша трговина, лакши транспорт робе, затим слободно кретање и отварање тржишта за људе који траже посао и трећа сарадња у случају природних катастрофа.

 

Епидемиолоска ситуација погоршава се из дана у дан

Брнабић је изјавила да се епидемиолошка ситуација погоршава из дана у дан. Како је нагласила, то погоршање ипак се не може поредити са оним у претходним таласима, захваљујући томе што имамо 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана.

"Било би боље да смо око 60 или 70 одсто вакцинисаних", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланику Странке правде и помирења Самиру Тандиру и апеловала још једном на све да се вакцинишу, а посебно на младе.

Како је навела Брнабић, наш здравствени систем не трпи јер су изграђене ковид болнице. У бројкама, на данашњи дан вакцинисано је 2.687.143 пунолетних грађана, што је 49,8 одсто.

Брнабић додаје да 53 локалне самоуправе имају преко 50 одсто вакцинисаних, а да је 10 локалних самоуправа близу 50 одсто. Нажалост, како је рекла, постоји и осам локалних самоуправа које су испод 30 одсто вакцинисаних, а у Тутину ни 15 одсто грађана није вакцинисано.

 

 

Очекујем раст у другом кварталу од 12 одсто

Брнабић је изјавила да ће у понедељак, другог августа, изаћи процена раста БДП-а за други квартал ове године и да очекује да ће он бити 12 одсто. Како је нагласила, прогноза за други квартал била је 10,2 односно 10,5 одсто, констатујући да ће раст у другом кварталу бити бољи од прогнозираног.

"Имаћемо бољу ситуацију у буџету крајем године тако да ћемо моћи да из буџетске резерве опет издвојимо средства за локалне самоуправе", рекла је Брнабић одговарајући на питање посланика Социјалдемократске партије Србије Муамера Бачевца о трансферу новца из буџета Новом Пазару.

Брнабић је одговорила да ће са министром финансија Синишом Малим и министарком државне управе и локалне самоуправе Маријом Обрадовић видети да се тај систем пребацивања новца из буџетских резерви локалним самоуправама ревидира.

"Тај читав систем је прилично накарадно направљен и дуго није ревидиран. Обећавам да ћемо погледати тај систем и крајње је време да га променимо и ревидирамо", поручила је Брнабић.

 

 

Додатне пореске олакшице за запошљавање младих

Брнабић је најавила да ће од 1. јануара 2022. године бити уведене додатне пореске олакшице за запошљавање младих.

Брнабић је одговарајући на питање посланика Савеза војвођанских Мађара Акоша Ујхељија, рекла да су те олакшице планиране и због тога што је велика стопа незапослености у популацији.

"У овом тренутку планиране су додатне пореске олакшице за запошљавање младих јер имамо високу стопу незапослености; нешто више од 20 одсто", рекла је Брнабић.

Додатне олакшице, како је рекла, посебно ће се увести за младе који треба да добију прво радно место.

Брнабић је рекла да програм "Моја прва плата" иде добро, а да се са Малим разговара да се издвоје додатна средства и прошири се тај програм.

Такође, Брнабић је најавила и смањење пореза за улагање у иновације и развој како би се додатно ставио фокус на инвестиције за додату вредност.

"Наставићемо са инвестицијама у инфраструктуру, биће додатни буџет за инвестиције у заштиту животне средине јер су и то инвестиције у инфраструктуру, затим водоводне, канализационе мреже, трансфер станице. Надамо се да нећемо имати потребе да толико новца улажемо у подршку привреди због последица пандемије, јер се надамо да је најгоре иза нас", нагласила је Брнабић.

 

 

Радимо даље на изменама Закона о подршци породици

Брнабић је изјавила ће се наставити рад са цивилним организацијама на даљим изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

"Имаћемо додатну помоћ породиљама као што је најавио председник Србије Александар Вучић. На томе ћемо радити брзо, а друго, настављамо да радимо на даљим изменама закона", рекла је Брнабић одговарајући на питање народне посланице Социјалистичке партије Србије Снежане Пауновић о помоћи породиљама.

Брнабић је рекла да је, у области пронаталитетне политике, држава урадила до сада колико је могла, да се ишло у измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, али да није сто одсто задовољна законом.

Како је рекла, има још смислених предлога организација цивилног друштва, као што је помоћ предузетницама породиљама, те напоменула да ће се о томе још разговарати када се види са којим се буџетом располаже, јер треба размишљати и о евентуалној додатној помоћи грађанима и привреди.

Помоћ породиљама није затворена тема, нагласила је Брнабић, подсетивши да је и председник најавио додатну подршку.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2