Народна скупштина

Брнабић: Није људски да се трагедије користе за политички обрачун

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је посланици Српског покрета Двери Радмили Васић да не политизује трагедију која се догодила у Основној школи "Владислав Рибникар", оцењујући да су такви покушаји нељудски и истакла да је влада одмах реаговала на захтеве родитеља деце те школе.

Брнабић је одговорила да јој је жао што је данашња седница почела на овај начин.

"Још једном вас молим, немојте да политизујемо трагедију, немојте да говорите неистине, да се играте људским животима и осећањима тих породица. Како можете да ми кажете да тражимо рупе у закону да кривци не одговарају. Ко тражи рупе у закону? И сад се смејете? Је л' то људски? Постоје ствари које су изнад политике, молим вас немојте да нам говорите да тражимо рупе у закону да бисмо неког извукли из затвора. Како мислите да се родитељи осећају кад чују то? Докле ћемо да тонемо", упитала је Брнабић.

Брнабић је истакла да је влада одговорила на захтеве родитеља и да су у сталном контакту са породицама и да је на четири захтева већ одговорено, а остали захтеви су у процесу.

"Ми смо у сталном контакту са тим породицама. Одмах смо одговорили на те захтеве, исти дан када су их доставили сам имала састанак са председником савета родитеља. Данас поново имамо састанак, министарке су биле у школи за викенд. Немојте да користите ове ситуације за политичке обрачуне, ја вас ево по ко зна који пут молим, јер то једноставно није људски", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала и да не жели да улази у детаље разговора са председником Савета родитеља Основне школе "Владислав Рибникар", али је истакла да и сама посланица зна да не говори истину.

"Кажете нам - немојте да тражите рупе у закону да кривци не би одговарали? Па ко то ради? Када је председник Републике Србије Александар Вучић рекао да малолетни починилац масакра белог дана неће видети, онда су се јавили неки који се брину о његовим људским правима. Ја вас молим, немојте то да радите, то је стварање хаоса и панике", поручила је Брнабић.

 

 

Називате нас "Мусолинијевим фашистима", је л' то грађење нормалне државе

Брнабић се осврнула на изјаву бивше кандидаткиње за председника Биљане Стојковић која је, како је рекла Брнабић, позвала грађане да окаче црне траке на дан митинга на који је позвао председник Александар Вучић.

"Ми причамо о борби против насиља, ви позивате на борбу против насиља, а ваша колегиница и перјаница која је била кандидат за председника Србије јуче позове све да покажу Вучићу да га Београд не подржава", навела је Брнабић.

Брнабић је потом рекла да је Стојковић поручила да "у петак када уплашени људи буду довезени нека затекну црне траке на прозорима, одећи, аутомобилима".

"Црним флором покажимо своју тугу због жртава АВ режима", пренела је Брнабић, како је рекла, речи Стојковићеве.

"Она симплификује толико да каже да су ово жртве режима?! И позива да сви окачимо црни флор у петак, а у суботу да се радујемо, а у прошли петак је ставила столичицу на коридор 10 на међународни путни правац и смејала се из свег срца. Па је л' тугујете или не тугујете", питала је Брнабић у полемици са посланицом Зелено-левог клуба Биљаном Ђорђевић.

Брнабић је рекла да су власт данас поредили и са фашистима.

"Данас сте позвали опет на црни флор и рекли када су Мусолинијеви фашисти марширали ка Риму 1922. године грађани Фиренце су остали у кућама и затворили жалузине на својим прозорима? Шта смо ми? Мусолинијеви фашисти? И то је вама грађење нормалне државе", упитала је Брнабић.

Брнабић је поручила да се опозиција договори око мера које би могле да уследе како би се ублажиле последице масовних убистава, додајући да ће их са пажњом саслушати.

 

Не желимо поделе у друштву, потребно је јединство

Ми не желимо поделе у друштву и то је најважнија данашња порука, истакла је Брнабић и позвала све на јединство.

"У овој земљи не постоје слободни и потчињени, него људи који различито мисле и сви су слободни, ми смо слободарски народ", поручила је Брнабић.

Брнабић је грађане позвала на сутрашњи скуп "Србија наде", али и на скуп "Против насиља" који се организује у суботу.

"Надам се да ћете поздравити све скупове на које грађани желе да дођу и у своје име желим да кажем да су сви добродошли и на скуп Против насиља у суботу",  истакла је премијерка.

"Желим да их позовем да дођу и у петак да покажемо да постоји Србија наде и да постоје ствари изнад политике и да су у овој земљи сви једнаки", додала је Брнабић.

Брнабић је рекла и да је скупштинска расправа о безбедносној ситуацији у земљи после два масовна убиства била можда најважнија до сада, и поручила да у  таквој ситуацији нису потребне поделе и вређање великог дела грађана.

"Не можете да делите људе на елиту и сендвичаре, лепе и ружне слободне и заробљене, то није у реду", истакла је Брнабић одговарајући на излагања неких опозиционих посланика.

Брнабић је изразила уверење да ће разум преовладати и да, као у свакој демократској држави, треба сести за сто и разговарати.

"Показали смо за 10 година да свако у земљи може да каже супротно мишљење од владајуће коалиције, могу да протестују из недеље у недељу, па и да блокирају друге грађане", истакла је Брнабић.

Брнабић је посланику ДС Срђану Миливојевићу поручила да, када каже да је у суботу скуп достојанствених и вредних људи, вређа оне који долазе сутра или све остале који не иду на скупове - као заробљене, недостојанствене, потчињене.

"Док опозиција мисли да људи могу да се купе са две или пет хиљада динара и да су заробљени, овце или сендвичари, људи неће гласати, јер ви то мислите о вашем народу, делите људе", рекла је Брнабић и додала да таква атмосфера заврши у једном или другом облику насиља.

Брнабић је оценила и да је страшно да живимо у држави у којој универзитетски професор каже да ако не можете да победите треба политичке противнике јурити по улицама.

"И након два дана то се деси, неко напада политичког аналитичара, а нисмо чули осуду тог напада", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се део опозиције оградио од изјаве професора, али да су одмах затим направили пун круг и рекли да је то само његово мишљење.

"Не можете да делите људе на елиту и сендвичаре, лепе и ружне, слободне и заробљене, то није у реду", поновила је Брнабић наводећи да треба имати поштовање према свима.

Каже и да МУП не треба да делује репресивно, јер људи треба да се изразе, као и да ће на крају сви схватити да треба разговрати и смирити страсти.

Брнабић је рекла и да је зато у парламенту била читавих пет дана због извештаја који је тражила опозиција, и да је ово била једна од најважнијих тема и најважнијих седница икада, али да јој је жао што опозиција која је то тражила није ни гласала за дневни ред.

"То је политичка манипулација која показује недостатак одговорности према грађанима", оценила је премијерка и захвалила посланицима владајуће коалиције јер су гласали за дневни ред опозиције.

Јер да то нису учинили, не би се ни разговарало о овако важој теми, додала је Брнабић.

"Послали смо поруку демократије из овог дома", рекла је Брнабић и додала да су у петак због скупа против насиља завршили рад у 17.00 часова.

"Не разумем да ти исти некоме бране да се окупе на скупу наде и јединства. Добродошли сви, и они који траже оставке и сви остали", поручила је Брнабић указујући да су сви грађани један народ.

Рекла је да је очекивала да током пет дана чује више о мерама  против насиља, али да је о њима говорило само четири посланика опозиције.

Истакла је и да не треба лицитирати бројевима убијених.

"Чим спочитавате да смо криви за убиство жена и деце, ми смо већ у блату и нељуди. Надам се да ћемо размислии шта можемо сви заједно за друштво да урадимо дијалогом, а не да употребљавамо људске трагедије за политичке  обрачуне", истакла је Брнабић.

Брнабић је додала и да нигде у свету није било да се позива на протесте против  власти, импутира да су неки појединци или власт криви за трагедију.

"Нисмо пропустили шансу. Стојимо са пруженом руком. Она је пружена кад сте и гласали за дневни ред, који је предложила опозиција", рекла је Брнабић и  захвалила посланицима који су били конструктивни.

"Стојимо и даље са пруженом руком. Верујем да ће људи то препознати", рекла је Брнабић и указала да грађани не смеју да се деле и у овој  трагедији.

Брнабић је позвала да се премосте разлике, наводећи да није све политика и да убијене жене и деца не могу бити предмет политичке борбе.

 

Опозиција показала демократију у њихово време - 2008. полиција убила демонстранта

Брнабић је рекла, поводом снимка на друштвеним мрежама у којем Александар Вучић током предизборне кампање 2012. године позива тадашњег министра унутрашњих послова да поднесе оставку, да је то учинио јер је током протеста дела опозиције 2008. године полицајац убио једног демонстранта.

Брнабић је нагласила да опозиција сада парадира тим снимком, као и да случај убијеног демонстранта показује каква је била демократија у то време.

"Читава ова коалиција овде парадира са тим снимком Вучића када је рекао да ваљда није тешко министру унутрашњих послова да поднесе оставку и да није он важнији од нечијег живота. Тако је, то је тада рекао Вучић. То је било у вези са убиством Ранка Панића који је убијен током протеста 29. јула 2008. године, тада је део опозиције изашао на улице да протестује око нечега, да искаже своје неслагање", навела је Брнабић.

Брнабић је то рекла одговарајући лидеру покрета Двери и народном посланику Бошку Обрадовићу који је прочитао говор Вучића у коме је позвао тадашњег министра унутрашњих послова Ивицу Дачића да поднесе оставку.

Додала је да је на протесту током 2008. године у држави, за коју, како је навела, опозиција каже да је била слободна и демократска, један човек "мучки" убијен, а да се годинама уназад организују непријављени скупови, затварају путни правци и да се то назива диктатуром.

"Замислите грађани Србије да данас имате протест опозиције на коме полиција реагује на начин да неко погине. Нечије дете, нечијег сина су убили 29. јула 2008. године, на то је Вучић рекао министру унутрашњих послова да треба да се поднесе оставка. Да ли можете да замислите данас да постоји протест опозиције и да полиција изађе и убије некога ко учествује на том протесту. Пазите шта причате, јер можете да покажете каква је тада слобода и демократија била 2008. године када опозиција протестује и убијете човека на улици јер је изашао да каже своје мишљење и 2023. године када свако може да ради буквално шта хоће, да протестује, говори, затвара путне правце и малтретира грађане зато што је то демократија и имају право", навела је Брнабић.

 

 

Пријатно сам изненађена одлуком Станиславе Пак да напусти СНС

Премијерка Брнабић рекла је данас у парламенту да је пријатно изненађена одлуком чланице Главног одбора СНС Станиславе Пак да напусти странку и истакла да је СНС после њеног и иступања Зоране Михајловић и Драгана Шормаза све јача.

Брнабић је током дела седнице Скупстине Србије на којој посланици постављају питања Влади навела да је прилично сигурна да није истина да је Пак годинама радила "на црно" у Председништву, како је раније данас изјавила у појединим медијима, зато што зна како функционише систем у тој институцији и како ради Председник Србије Александар Вучић.

"Спала ваша књига на Станиславу Пак. Свака част. Баш је лепо видети вашу одговорност пошто нисте сачекали другу страну да се огласи, него сте узели здраво за готово то што Станислава Пак прича", рекла је Брнабић, одговарајући на питање народног посланика Радомира Лазовића из Зелено-левог клуба о изласку Пак из странке и њеним тврдњама да је радила "на црно" у Председништву.

Брнабић је рекла да је пријатно изненађена одлуком Пак да изађе из СНС, додајући да су из странке иступили и Зорана Михајловић и Драган Шормаз, и да им због тога, ккао је рекла, дугује велику захвалност и да је СНС све јача.

"До сада су из СНС иступили Зорана Михајловић, Драган Шормаз и Станислава Пак, па ми смо људи све јачи. Па ми вама дугујемо много захвалности, хвала богу иступише људи из наше странке. Очекујем да ће вам Пак бити на листи пред следеће изборе и надам се да ћемо ускоро ићи на изборе па да грађани поново кажу шта мисле о нашем раду, а шта о вашем и шта мисле ових последњих пет дана у којима сам ја седела овде сваки секунд и минут и одговарала на сва питања, а ви који сте тражили ту седницу нисте могли", рекла је Брнабић.

Одговарајући на позив Лазовића да се одузму националне фреквенције телевизијама Пинк и Хепи, због како је рекао, дугогодишњег ширења насиља, Брнабић је навела да влада нема никакве везе са националном фреквенцијом било ког телевизијског канала.

"Никакве везе нема влада са тим. Ниједан од министара нема никакву ингеренцију да прича о националним фреквенцијама, не знам ко овде брани Пинк и Хепи. Притом, када причамо о телевизијама, јесу ли Пинк и Хепи имали националне фреквенције док су ваше колеге са протеста против насиља били на власти? Да, у сваком тренутку. Они су били и делом власници Пинка, десет одсто је било у власништву једног од људи који је данас вођа опозиције и учествује на простесту против насиља. Је ли Пинк био другачији тада?", упитала је Брнабић.

 

Пак лажним оптужбама хоће да дискредитује Председништво

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је бивша чланица Главног одбора Српске напредне странке Станислава Пак покушала лажно да оптужи и дискредитује Председништво Србије и председника Александра Вучића оптужбама да људи у Председништву раде "на црно".

"Оптужба да се људи у Председништву запошљавају на црно је, што  смо могли да видимо у тајкунским медијима, директна оптужба председника Вучића и  Председништва Србије. Знајући председника и какав он има однос према држави и законима, била сам сигурна да је у питању лаж. Сада желим да потврдим грађанима Србије да је у питању обична лаж. И то лаж која је стара 14 месеци, а они су нашли за сходно да је рециклирају", рекла је Брнабић на седници Скупштине Србије.

Објаснила је да је Станислава Пак почетком марта прошле године узела адвоката Владимира Гајића, народног посланика из Народне странке, који ју је заступао на рочишту 17. марта 2022.

"Она је добила све податке из Председништва Србије са свим копијама и обрасцима, са свим доказима. Хоћу да кажем да је у питању најобичнија лаж и покушај једне потпуно глупе дискредитације Председништва и председника Србије Александра Вучића. Жао ми је што се тиме служе, али тиме још једном потврђују карактер њихове политичке борбе", рекла је премијерка.

 

Брнабић позвала на скуп "Србија наде" 

Премијерка Ана Брнабић поручила је вечерас лидеру Двери Бошку Обрадовићу да престане да се нада да ће доћи на власт, а да га народ није изабрао.

Истовремено је позвала све грађане, како је рекла, без разлике на скуп у петак 26.маја испред Дома Народне скупштине.

"У овим тешким тренуцима позивам грађане, без икакве разлике, да се видимо у петак 26.маја, да се нађемо овде на платоу испред скупштине, да се окупимо на скупу "Србија наде", да покажемо јединствену и снажну Србију, недељиву, да нећемо пристати на дељење нашег народа и политизацију трагедија које су нас задесиле, да ћемо умети да сачувамо Србију од свега у тешким тренуцима да покажемо да Србија не сме да стане",  рекла је Брнабић у Скупштини Србије.

Током полемике са Обрадовићем у делу седнице када влада одговара посланицима, Брнабић је рекла да се свако његово излагање сведе на тражење техничке владе.

"Чули сте да се свако обраћање сведе на хоћемо власт без избора. Никакав проблем нису избори, да поднесемо политичку одговорност, нити су протести проблем, али власт се мења на изборима", рекла је Брнабић.

Премијерка је рекла да нема ни полиције на протестима, већ само када неко покуша да упадне у институције.

"Као када ви покушате као посланик да насилно уђете у скупштину у којој сте посланик, нападнете полицију са осталим силеџијама које сте довели, користите заставу као обичан штап како би насилно сели у клупе и на силу отели власт, не од нас, него од грађана", рекла је Брнабић.

Брнабић је казала да су грађани Србије који су учестовали на демократским изборима великом већином рекли кога желе да води Србију.

"Власт ће се мењати на изборима. Немогуће је, али апсолутно је немогуће и престаните да се надате и верујете да ћете бити власт, а да вас народ није изабрао", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2