Народна скупштина

Брнабић: Очекујем отварање кластера до краја године

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Скупштини Србије, где је у току расправа о извештају Европске комисије о Србији за 2021. годину, да очекује отварање поглавља до краја године, на међувладиној конференцији.

Брнанбић је рекла да Србија може да буде задовољна Извештајем о напретку и да први пут од 2016. године постоји позитиван наратив у погледу реформи у области владавине права.

"Констатован је и напредак у области слободе изражавања и медија, што је такође важно, јер смо као Влада много поклонили пажње том питању", рекла је Брнабић.

Када је реч о економији, Србија има добар извештај и похвале, рекла је Брнабић и додала да стабилност и брз опоравак долазе у време када се и даље боримо са пандемијом корона вируса.

Радило се, каже, на реформама у области владавине права, на перпорукама ГРЕКО, борби против организованог кирминала.

Наводећи да је Европска комисија препоручила државама чланицама отварање оба кластера (3 и 4), Брнабић је рекла да се и даље ради директно са државама да Србија добије ту подршку и отвори макар један од два кластера.

"Свакодневно смо у контакту са државама чланицама, одговарамо на сва отворена питања, дајемо разјашњења", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је извештај ЕК представљен свим релевантним организацијама и удружењима, наводећи да јој је посебно важно да нагласи да се отворено и транспрентно комуницира са свим чиниоцима у друштву.

Следећи корак су измене Устава у домену правосуђа, подсетила је Брнабић, додајући да је референдум заказан за 16. јануар и да ће до тада представити грађанима о чему се одлучује на референдуму и зашто се те реформе важне.

Указала је и да је подршка грађана Србије за чланству у Европској унији на нивоу од 57 одсто.

У Скупштини Србије је у току расправа о извештају Европске комисије о Србији за 2021. годину, а посланици ће око 18 часова гласати за предлоге закључке које је поводом извештаја предложио одбор за европске интеграције. 

 

Оштар протест Владе због забране уласка на Косово и Метохију Петковићу

Влада Србије најоштрије је протестовала поводом, скандалозног понашања привремених институција у Приштини које су још једном забраниле улаз на територију Косова и Метохије директору Канцеларије Владе Републике Србије за Косово и Метохију др Петру Петковићу.

Брнабић је истакла да од Европске уније захтева да се јасно одреди према оваквом понашању Приштине "и коначно нам стави до знања да ли је циљ дијалога нормализација односа и обезбеђивање нормалног живота свом становништву Косова и Метохије, или су у питању разговори који су сами себи циљ, док једна страна поштује све споразуме, а друга страна чини све како би избегла испуњавање обавеза које из споразума проистичу".

Подсећа да је ово пети пут да се Петковићу забрањује улаз на територију јужне покрајине Србије. 

"Оно што је најбизарније у овој ситуацији јесте да се ова забрана дешава само неколико дана након што је Европска унија експлицитно позвала Приштину да поштује споразуме и Петковићу омогући посету Косову и Метохији", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да овакво "бахато и нецивилизовано понашање" привремених институција у Приштини, које се понавља изнова и изнова, више не води ничему. 

"Питам Европску унију и међународну заједницу - докле овако? Колико дуго мислите да толеришете овакво понашање? Колико ће се још известилац Европске уније за Косово и Метохију бити глув и слеп на кршење елементарних људских права Срба на Косову и Метохији у 21. веку, а бавити се свим и свачим у централној Србији - од рударства до бубамаре", упитала је Брнабић.

Брнабић истиче да је Петковић посету уредно пријавио и да је имао намеру да обиђе српски народ на Косову и Метохији, ученике Богословије у Призрену и повратнике у селу Новаке. 

"Када вам 2021. године неко забрани посету студентима и повратницима у своја огњишта и уручење помоћи угроженим породицама, не могу, а да се не запитам о чему ми уопште треба да разговарамо даље", поручила је премијерка.

 

  

Хвала Вучићу што је потписао Закон о референдуму

Брнабић је изразила захвалност председнику Републике Србије Александру Вучићу што је потписао Закон о референдуму од чега, како је рекла, зависи даља брзина европских интеграција.

Брнабић је подсетила оне који протестују да је промена Закона о референдуму била уставна обавеза и притом објаснила да Устав из 2006. године укида "праг", односно обавезу да је за успех референдума потребно да гласа већина од уписаних у бирачки списак.

"Од 2006. године је на снази био неуставан Закон о референдуму из 1994. године. Ми смо мењали Закон о референдуму да га коначно ускладимо са Уставом из 2006. године", рекла је Брнабић.

Навела је да није питање да ли се њој свиђа или не Устав из 2006. године.

"Када протестујете онда протестујте против тог Устава из 2006. године. Не можете протестовати и тражити нешто што је неуставно", поручила је Брнабић.

 

Желимо да основне цене намирница држимо предвидивим

Одлука о замрзавању цена основних животних намирница је у овом тренутку најодговорнија и најбоља одлука, рекла је Брнабић.

Брнабић је такође поручила онима који критикују ту одлуку да држава не жели да се меша у слободно тржиште или да интеревенише и ремети односе на тржишту, већ то чини, како је рекла, јер се дешава неконтролисани раст цена.

"Не само ми у Србији, него нико у овом тренутку не може ни да претпостави шта ће се даље дешавати и на тржишту енергената, и у смислу раста цена гаса, струје, електричне енергије, и како ће то утицати на остале цене", навела је Брнабић.

Држава жели да цене основних намирница држи предвидивим, стабилним и сигурним, док се ствари на тржишту и ти потреси не стабилизују.

"Интервенисаћемо уколико је потребно и из робних резерви, гледаћемо да то буде што мање, да се не мешамо у тржиште, али опет, док су потреси, да ипак гарантујемо стабилност за све наше грађане", рекла је Брнабић, подсетивши на договор Вучића и председника Руске Федерације Владимира Путина да цена гаса остане у наредних шест месеци 270 долара.

 

 

 

Извор: Танјуг/ РТС 2