Народна скупштина

Брнабић примила делегацију студената и професора Стенфорд универзитета

Председница Скупштине Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Скупштини Србије са групом од 30 студената и професора са Стенфорда универзитета и позвала их да што чешће долазе у Србију.

Брнабић је истакла да је њихова посета за њу узбудљива прилика да чује њихово мишљење о региону и о Србији.

"И надам се да ћете се, иако је већина вас први пут у Србији, стално враћати са својим пријатељима и породицама. А можда и останете и радите овде, што је нешто што је заиста у нашем интересу. И трудимо се да привучемо људе, попут вас, да дођу у Србију, остану у њој да живе, инвестирају у Србију, раде из Србије. И надам се да ће наш данашњи сусрет барем мало допринети томе", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла и да воли амерички образовни систем, да јој је дражи од система у Уједињеном Краљевству.

"Образовни систем САД један је од најбољих на свету зато што омогућава дијалог, мисаони процес и много примера студија случаја из стварног живота који вам могу више помоц́и. И као премијер покушавала сам да мењам и реформишем образовни систем, како бисмо га учинили практичнијим и прагматичнијим", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла и да је у свом раду у професионалној каријери, а затим као министарка и премијерка, применила знање које је стекла из МБА курсева, посебно из њеног омиљеног предмета, економије и јавних политика.

"Прво као министар за државну управу и локалну самоуправу, а затим као премијер скоро седам година. А сада као председник Народне скупштине, што је другачији посао. Бити премијер више значи бити менаџер, технократа, а Народна скупштина је нешто што је у суштини срж политике. Требаће ми мало времена да се навикнем", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је као премијер, покушавала да мења и реформише образовни систем како би га учинили практичнијим и прагматичнијим.

"И тим променама почињемо трансформацију нашег друштва и наше привреде засноване на знању и иновацијама и креативним индустријама. И видели смо фантастичне резултате. Само за седам година, ИКТ сектор је постао најбрже растућа индустрија у Србији. Убедљиво највецћи нето извозник. А када сам ја преузела место премијера 2017. године, сви су о Србији мислили углавном као о пољопривредној земљи, а сада као о земљи која има много тога да понуди у смислу иновација и информационих технологија", поручила је Брнабић.

Додала је да је следећа велика ствар за будућност земље више улагања у вештачку интелигенцију и биотехнологију.

 

 

 

Извор: Танјуг