Народна скупштина

Брнабић: Сутра стиже нова количина руских вакцина

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић изјавила је данас да сутра у 5.00 сати на београдски аеродром "Никола Тесла" стиже нових 40.000 руских вакцина "Спутњик В" којима ће бити вакцинисано 20.000 грађана.

Одговарајући на питања народних посланика у парламенту, Брнабић је истакла да у понедељак стижу и нове количине "Фајзерове" вакцине, те да није реч о 9.800 доза како је раније данас рекла, већ 9.360.

Брнабић каже да ће и недељу дана након те количине Фајзерових вакцина, стићи још једна количина, а најавила је и да се из европског Ковакс механизма током фебруара очекује још један контигент вакцина.

"Данас је Србија друга у Европи по броју вакцинисаних грађана, одмах иза Велике Британије, а седма у свету, иза САД. То заиста много говори о борби и напорима државног врха против вируса корона", рекла је Брнабић и захвалила народном посланику испред Странке правде и помирења (СПП) Самиру Тандиру на томе што је похвалио борбу државе.

Премијерка је истакла да се та борба води од почетка, односно од откривања првог случаја вируса корона, 6. марта.

"Можемо да будемо поносни на ту борбу", рекла је Брнабић и додала да ће држава истим интензитетом наставити да се бори против вируса корона, што је, каже, и констатовано на састанку који је данас имала са председником Србије Александром Вучићем.

Указала је да се у свету води велика борба за вакцине и додала да многе земље у региону Западног Балкана још нису почеле да вакцинишу.

 

 

Очекујем да нови пакет мера утиче на раст привреде

Брнабић је изразила наду да ће нови пакет мера помоћи привреди и ове године допринети да Србија има најбољи привредни раст у Европи.

Одговарајући на питања народних посланика у парламенту, Брнабић је подсетила да је Србија прошле године била међу првих пет земаља света по нивоу помоћи грађанима и привреди.

Истакла је да је ниво вредности прошлогодишњег пакета помоћи био скоро 12 одсто БДП-а.

"Правовремена помоћ и жилавост наше привреде довели су до тога да Србија годину заврши као најбоља у Европи по стопи раста. Надам се да ће и ове мере подршке дати исте резултате", рекла је Брнабић одговарајући на похвалу народног посланика Странке правде и помирења Самира Тандира за нови пакет.

Брнабић је одговорила да држава упоредо са издвајањем помоћи за привреду, ради и на привлачењу страних директних инвестиција и додала да наша земља остаје светски лидер у привлачењу тих инвестиција.

Упркос кризи коју је изазвала пандемија вируса корона, Брнабић је истакла да се број страних директних инвестиција прошле године није у нашој земљи смањио и да ниједан страни инвеститор није одустао од улагања.

Подсетила је да је прошле године јапански инвеститор "Тојо тајер" у Инђији положио камен темељац за своју фабрику и додала да та инвестиција много значи за привлачење нових.

Брнабић је казала да у наредних неколико недеља грађани могу да очекују добре вести по питању изградње нових фабрика и доласка нових инвестиција.

Истиче да се држава труди да инвестиције доведе у све крајеве Србије, а када је реч о инвестицијама у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, Пријепољу, Брнабић је навела да је најпре потребно у тим местима унапредити инфраструктуру.

Премијерка је додала да ће инфраструктура привући инвеститоре, а међу њима је пут од Новог Пазара до Тутина који ће бити готов до средине 2022. године.

"Изградња инфраструктуре ће променити перспективу овог краја", рекла је Брнабић и позвала све представнике тих општина и градова да се обрате Влади Србије са предлозима шта још може да се уради како би се унапредио тај део земље.

 

Признавање диплома са Косова и Метохије - чекамо саговорника из Приштине

Брнабић је рекла, одговарајући на питање посланице Уједињене долине - СДА Санџака Недије Баћири о признавању диплома са Косова, да то може бити решено чим Србија буде имала адекватног саговорника у институцијама у Приштини, који је спреман на компромисе.

"Проблем са којим се суочавају млади Албанци прешевске долине јесте и питање непризнавања диплома које они стичу на Косову. Од 2008.године се дипломе не признају, те се младима одузима свака могућност за запошљавање и допринос срединама у којима живе, а наше општине остају без потребних кадрова”, рекла је Бећири.

Премијерка је додала да је то питање обухваћено током техничког дијалога Београда и Приштине.

“Чим Србија буде имала адекватног саговорника у привременим институцијама у Приштини који је спреман да о томе разговара озбиљно, да прави компромисе и да дођемо до решења које би било у интересу младих људи”, рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да Србија као земља загледана у будућност и тежи регионалној стабилности, повезивању и поверењу и историјском помирењу са Албанцима такође инсистира на томе дуги низ година.

Премијерка је у Скупштини Србије казала да АП Косово није кривац, већ политичка елита која, како каже, мора да седне и да се договори како се третирају дипломе из Митровице, па да се решавају и све остале.

Баћири је рекла да се и члану 6 Вашингтонског споразума каже да ће обе стране признати дипломе и друга уверења, додајући да међународни споразуми на основу Устава Србије производе обавезе, као и домаћи закони.

“Мислим да је крајње време да се нешто предузме по том питању, јер од њега зависи судбина великог броја младих. Наше општине (на југу Србије) имају потребе за младим кадровима”, рекла је Бећири.

Брнабић је одговорила да је потпуно сагласна да споразуми треба да се поштују и позвала Бећири да апелује на приштинске власти да поштују све споразуме, прво Бриселски споразум.

“Заједница српских општина је предуслов бољих разговора”, истакла је Брнабић.

 

 

У Србији се најнормалније живи од читаве Европе

Брнабић је оценила да се Србија одлично бори против епидемије корона вируса и додала да се у нашој земљи живи нормалније него у другим европским земљама.

"Погледајте Европу, погледајте шта се дешава у другим земљама, видите какве су то мере и забране. Тамо живот није ни приближно нормалан", рекла је Брнабић у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика.

Навела је да је Холандија на ивици грађанског рата, те да је у Великој Британији и Немачкој све затворено.

"Ми се сјајно боримо, али ово што имамо од мера морамо тренутно и даље да држимо зато што је то једина помоћ, уз вакцинацију која код нас иде најбоље у Европи, ако изузмете Велику Британију. Трудимо се да тако наставимо и морамо да издржимо још мало, пре свега због живота људи и наших здравствених радника", рекла је Брнабић и додала:

"Ако погледате било коју другу земљу, у Србији се најнормалније живи од читаве Европе".

 

 

Ако треба, појачаћемо присуство МУП-а због миграната

Брнабић је изјавила да ће, уколико буде потребно, бити појачано присуство припадника полиције у местима на територији Србије у којима има миграната, како би се грађани осећали безбедно.

Брнабић је, у Скупштини Србије одговарајући на питања посланика, рекла да су у прошлој години 903 мигранта спречена у илегалном преласку српско-мађарске границе и истакла да Србија и Мађарска одлично сарађују у тој области.

"Што се тиче безбедности грађана у општинама и градовима где су прихватни центри за мигранте, МУП реагује када нам се обрате представници локалних самоуправа и грађана", рекла је Брнабић.

Премијерка је тако одговорила на питање шефа посланичке групе Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинта Пастора о томе шта држава чини да гарантује безбедност грађана, наводећи да је ситуација у одређеним подручјима Србије ''''алармантна'''',

Брнабић је изјавила да мигранти морају да буду у прихватним центрима и да они не желе да остану у Србији, али да их не пуштају у европске земље.

"Ми се боримо колико можемо, али с обзиром на околности добро пролазимо захваљујући припадницима МУП-а. Ако треба да се појача њихово присуство, појачаћемо", додала је премијерка.

На питање Пастора да ли грађани могу да рачунају на накнаду штете коју су починили мигранти, Брнабић је рекла да је Влада Србије ту да разговара са представницима локалних самоуправа и грађана и да се морају утврдити јасни критеријуми како, додала је, не би било злоупотреба.

 

Кризни штаб о мерама за улазак у Србију из Мађарске

Брнабић је изјавила је да ће на сутрашњој седници Кризног штаба покренути питање о евентуалном укидању мере за улазак у Србију из Мађарске уз негативан ПЦР тест.

Брнабић је у Скупштини Србије, одговарајући на посланичка питања, рекла да ће замолити медицински део Кризног штаба да погледа тренутне епидемиолошке параметре у Србији и Мађарској.

"Учинићемо све да, уколико је то безбедно и не видимо претерани ризик, да оно што у овом тренутку важи за Бугарску и земље Западног Балкана, важи и за Мађарску, која је нама најбољи могући партнер, и политички и економски, и на сваки други начин", рекла је Брнабић.

Премијерка је одговарала на питање шефа посланичке групе Савеза војвођарских Мађара Балинта Пастора зашто је за улазак у Србију из Мађарске потребан ПЦР тест, док, како је рекао, није потребан за улазак из Северне Македоније, Албаније, БиХ, Црне Горе и Бугарске.

Брнабић је изразила огромну захвалност мађарској влади, премијеру Виктору Орбану и министру спољних послова Петеру Сијарту на свему што су учинили да помогну Србији и током епидемије корона вируса.

"Свакодневно сам у контакту са министром Сијартом због вакцина. Заједно се, братски и партнерски боримо, размењујемо информације, колеге из мађарске владе су нам много помогли око многих важних ствари, у вези са Синофарм и Спутњик В вакцинама, они су ту за нас увек", рекла је премијерка.

 

 

Све више газдинстава осигурава своје усеве

Брнабић је изјавила да у нашој земљи све више газдинстава осигурава своје усеве и да тај број посебно расте у воћарству и повртарству.

Брнабић је у скупштини, одговарајући на питања посланика, навела да ће због климатских промена бити све више непогода и подсетила на одлуку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде да субвенционише премије за осигурање.

"Ми тренутно субвенционишемо чак 70 одсто осигурања, када се пољопривредници пријаве за осигурање својих усева", рекла је Брнабић.

Апеловала је на сва газдинства да осигурају своје усеве, јер ће то, поновила је, Влада Србије кроз ресорно министарство помоћи са 70 одсто.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2