Народна скупштина

Ђукановић: Независно правосуђе не подразумева бављење политиком појединих судија

Посланик Српске напредне странке и председник скупштинског Одбора за правосуђе Владимир Ђукановић изјавио је данас да постоје судије које су се, како каже, маркетиншки профилисале као независне и баве се политиком.

“Имате плејаду одређених ликова из нашег правосуђа, један по један, у разним опскурним медијима и по порталима дају изјаве и више се баве политиком”, рекао је Ђукановић и упитао да ли неко зна какви су резултати тих судија и да ли им је нека пресуда пала на апелацији или пред Врховним касационим судом.

Како је рекао, када би се погледали њихови резултати, сви би се “ухватили за главу”.

“Проблем је што су ти људи маркетиншки себи обезбедили да су оне једине апологете независног правосуђа и да само они могу да кажу шта је независно правосуђе и нико други нема право да се случајно супростави. Честит и поштен судија који ради свој посао не иде по телевизијама да се слика и не даје интервјуе у радно време када би судија требало да ради”, рекао је Ђукановић.

Ђукановић  је прокоментарисао током расправе у Скупштини Србије о предлогу одлуке о избора судија који се први пут бирају на судијску функцију, да се ствара утисак да је независан судија онај који искључиво “пљује по власти”, а да они који кажу да је донет коректан закон су “Вучићеве судије”.

Ђукановић је казао да се свако мало доносе пресуде против функционера из власти, јер су их тужиле поједине колеге из опозиције.

“Право судије је да тако пресуди, али баш ме занима да ли је у њихово време смела да се донесе пресуда против неког њиховог политичког функционера? Имамо ситуацију да се доноси и пресуда против председника државе, против министра, само ме интересује да ли је то могло у њихово време”, упитао је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да не прихвата да скупштина више нема никакву везу са избором судија, оцењујући да је то катастрофа, јер, како каже, ако се донесе предуда у име народа, онда мора и да постоји веза са народом.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2