Народна скупштина

Гојковић: Коме је ишла на руку лажна вест о гашењу музеја?

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања у Влади Републике Србије, Маја Гојковић, изјавила је да се вест о гашењу Природњачког музеја, коју су, како је навела, пласирали поједини медији, показала као лажна и додала да је свако ко је желео могао да провери да та информација није била тачна.

Гојковић је подсетила да је Природњачки музеј проглашен за републичку установу, да је њен статус остао непромењен и да су буџетом издвојена средства за његов рад, али и за расписивање конкурса ради проналажења идејног решења за зграду тог музеја.

Гојковић је истакла да Природњачки музеј, који постоји 125 година, нема своју зграду.

"Свако је могао да провери да је статус тог музеја остао непромењен и да анализирају буџет да виде средства и за рад Природњачког музеја, али и за расписивање конкурса ради проналажења идејног решења за зграду, која је одлуком Града Београда лоцирана на Новом Београду, да имамо четврт културе где ће се налазити и зграда Филхармоније и Природњачки музеј", рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла и да је завршена јавна расправа о Закону о музејској делатности.

"Не знам коме је ишло на руку да измисли читаву причу о гашењу Природњачког музеја, претпостављам да су то желели они који су јуче коментарисали ту лажну најаву", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да је тенденција бивше власти била затварање музеја, од којих, како је навела, неки нису радили 15 година.

Гојковић је истакла да је Природњачки музеј несумњиво потребан, увек интересантан деци и туристима.

Гојковић је подсетила и да је директор тог музеја јуче демантовао вест о гашењу и да се извинио Влади Србије, министру, али и свим културним установама у држави и свету које су због лажне вести слали телеграме подршке.

 

Ми нисмо народ злочинаца, већ жртава

Србија ће наставити да подржава пројекте попут филма "Дара из Јасеновца" како би се сетили свих наших жртава, али и показали свету да ми нисмо народ злочинаца, каквим нас они представљају, већ народ жртава, изјавила је Гојковић.

Гојковић је захвалила режисеру филма "Дара из Јасеновца" Предрагу Гаги Антонијевићу што је посетио Народну скупштину, али и указала на велику важност сценаристкиње Наташе Дракулић за тај филм.

Гојковић је истакла да је она од јуче мета напада и додала да није заслужила да буде напада питањима када је написала сценарио.

"Они који су њу јуче нападали показали су незнање, јер су наводили реченице које су опште познате, а једна од њих је: ''Само ти, синко, ради свој посао''. То није написао Лордан Зафрановић, ни Наташа Дракулић, то је нешто што знамо сви", рекла је Гојковић.

Гојковић је додала да они који нападају режисера, сценаристу и глумце заправо нападају жртве Јасеновца.

"Жао ми је кроз шта је пролазила читава екипа филма и што су били жртве једне политичке кампање против филма који само говори о истини и голготи кроз коју је српски народ прошао", рекла је Гојковић.

Гојковић је истакла да је филм "Дара из Јасеновца" значајан јер говори о ономе о чему су, како је додала, Срби као нација ћутали деценијама и били принуђени да "од себе скривају истину".

Гојковић је подсетила да се о догађајима у Јасеновцу никада није учило у школама и најавила споразум са Министарством образовања о писању уџбеника у којима, како је рекла, ништа неће бити скривено.

"Народ који се труди да заборави оно што му се дешавало у прошлости, неће имати будућност. Зато морамо да учинимо да будемо поносни као народ и да слика о нама не буде лажна коју су покушавали годинама да потуре по свету, а то је да смо ми народ злочинаца, не, ми смо народ жртава", поручила је Гојковић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2