Народна скупштина

Гојковић: Министарство културе не може да буде предлагач измена Закона о заштити језика и писма

Министарство културе не може да буде предлагач измена Закона о заштити језика и писма, којима се штити ћирилица, већ је то у надлежности Републичког секретаријата за законодавство, који може да их предложи влади, рекла је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Гојковић је тако у парламенту одговорила на констатацију посланика Владана Глишића да је потребно да што пре те измене, које предвиђају да се прошири употреба ћирилице, уђу у скупштинску процедуру и питање зашто Министарство "држи у фиоци" предлог тог закона.

Гојковић је рекла да је питање на месту, али да његова садржина не одговара истини, јер је промашена адреса, односно да Министарство културе не може да буде предлагач тог закона.

"Овај Нацрт закона не постоји у Министарству, такав предлог закона може да поднесе Влади на разматрање Републички секретаријат за законодавство. Било је иницијатива министра пре мене, разматрала се могућност да се донесе такав пропис", рекла је Гојковић.

Додала је да је путујући по Србији препознала те "аномалије", у смислу да је ћирилица у дефанзиви, те да пре свега треба обратити пажњу да државне установе користе ћирилицу.

Глишић је упитао и за најављивану Декларацију Србије и Републике Српске о заштити и очувању српског народа, и шта је, како тврди, "вођу Српске напредне странке" и председника Србије "уплашило да је донесе".

Гојковић му је одговорила замерком што покушава да увреди свакога ко се бави политиком, а посебно некога ко је добио велико поверење грађана и да се не каже "вођа Српске напредне странке", јер је то нешто пежоративно, већ председник Србије или председник Српске напредне странке.

"Та малициозност у постављању питања...Ако желите да чујете одговор, тако и постављајте питања", рекла је Гојковић и додала да је Декларација изузетно озбиљна тема и да треба одмерити шта би позитивно, а шта би у неком другом смислу, донела.

 

 

Извор: Танјуг/РТС2