Народна скупштина

Гојковић: Министарство ради на креирању добрих закона

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је у Скупштини Србије да свакодневно открива многе проблеме, аномалије и неправилности у области културе које су настајале у претходном периоду, као и да Министарство сада ради на креирању добрих закона, улагању у инфраструктуру и сређивању ове области како се не би и у будућности само гасили пожари, већ и суштински бавили културом.

Гојковић је рекла да јој је била велика част када је постала министар културе и информисања, посебно имајући у виду колико Србија има богато културно наслеђе и традицију, али да у том моменту није била свесна колико има проблема, колико је то потпуно неуређена област која није имала у том тренутку модерне законе.

"Министар мора да има и храбрости и да иде до краја да би у неком свом кратком мандату покушао да уреди неке ствари и исправи све оно што сваким даном налази као проблеме и неправилности. Свиђа ми се што су почели да ме нападају и прозивају разноразни зато што то значи да нешто и радим. Ако вас нико не напада, просто се запитате да ли нешто радите и да ли уопште покушавате нешто да промените у области културе“, рекла је Гојковић.

Гојковић је навела да јој је потребна и подршка јавности и парламента, имајући у виду да сваки дан када отвори неки предмет у Министарству суочи се са проблемима, аномалијама, па и незаконитим радњама, што је урађено у неком ранијем периоду, у многим установама културе.

"Уз вашу помоћ ипак мислим да ћемо успети да направимо једну добро уређену област, па ћемо моћи да се посветимо и неким лепшим стварима и да се заиста суштински бавимо културом, а не само да се бавимо проблемима и гашењем пожара“, поручила је Гојковић.

Одговарајући на дискусију посланика, Гојковић је рекла да ће Министарство и Влада наставити са улагањима у културу, да се завршава позориште у Суботици, да се улажу напори на изградњу зграде Филхармоније, сређивању зграде Железничке станице, где ће бити смештен Историјски музеј, као и да никада више неће бити затворени музеји, као што су у време претходне власти били затворени дуже од 10 година и Народни музеј и Музеј савремене уметности.

Гојковић је указала да Министарство културе креће у припрему доношења Закона о аматерском стваралаштву, које је веома заступљено у Србији, али до сада неправедно запостављено, што ће бити прилика да се у овој области побољша ситуација.

Гојковић је напоменула да ће ускоро пред Народном скупштином бити измене Закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар, да се у форми јавне расправе налази Нацрт Закона о културном наслеђу,  као и Закон о кинематографији, аудио-визуелној делатности, а од јесени Министарство ће започети да ради на закону о позоришту.

Гојковић је указала да је важно и што је буџет за културу повећан у овој години и поред свих тешкоћа због пандемије Ковида -19, као и да се нада да ће и у наредној години бити одређених повећања.

 

У управним и надзорним одборима установа и институција треба да буде 40 одсто жена

Гојковић је позвала све министре у Влади Србије да омогуће да у управним и надзорним одборима установа и институција које су у њиховим ресорима буде 40 одсто жена, као што је предложено за установе културе.

"Позивам све министре у Влади да омогуће да имамо 40 одсто жена заступљених у управним и надзорним одборима овог пута установа културе, а они то нека учине за управне одборе установа и институција које постоје у њиховим ресорима", рекла је Гојковић, у Скупштини Србији, у току расправе о изменама Закона о култури и Закона о библиотечко-информационој делатности.

Гојковић је, после излагања самосталног посланика Владана Глишића, рекла да је њена препорука да "буде више родне заступљености или заступљености полова у свим управним и надзорним одборима у држави".

"Мислим да је ово што сам данас урадила, изменила један-два члана, уствари путоказ како министри у Влади Србије треба да се понашају", рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла да је на челним местима установа културе у Србији "отприлике пола-пола мушког и женског пола".

"Више сам заговорник да то не пратим толико, него ко је квалитетнији у конкуренцији и ко је бољи професионалац или има боље планове за вођење једне установе културе треба да прође без обзира да ли је мушкарац или жена", рекла је Гојковић.

Гојковић је рекла и да у републичким установама културе има све мање в.д. директора. 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2