Народна скупштина

Гојковић: Законом до сигурне финансијске помоћи за Хиландар

Потпредседница Владе и Министарка културе и информисања Маја Гојковић изјавила је да ће се усвајањем Предлога закона о очувању културног и историјског наслеђа манастира Хиландар, осигурати подршка Србије у очувању тог манастира који је 2004. године тешко оштећен у катастрофалном пожару.

Гојковић је објаснила да ће се подршка манастиру Хиландар огледати кроз помоћ обнови и реконструкцији делова манастира страдалих у пожару, као и очувању свих других делова манастира Хиландара, укључујући нематеријално културно наслеђе.

"Подршка државе Хиландару у последњој деценији није била упитна, али сада стварамо могућност да по први пут имамо сталну, извесну и сигурну финансијску подршку буџетским средствима", рекла је Гојковић образлажући закон у Скупштини Србије.

Према њеним речима Србија ће спроводити програме који се односе на очување историјских, верских и кутлурних традиција манастира, а поред тога помоћи ће и обнову и реконструкцију постојећих објеката и изградњу нових објеката манастира Хиландар.

Како је навела, обавеза Србије биће и да преко својих надлежних органа учествује у организацији прослава значајних датума из историје манастира.

Гојковић је рекла да Предлог закона дефинише да Влада образује комисију за манастир Хиландар, као посебно радно тело, наводећи да слична Комисија постоји и сада састављена је од највећих страучњака из области културног наслеђа.

На челу Комисије је министар културе, у овом тренутку Маја Гојковић, док је министар Ненад Поповић њен заменик.

Додала је да ће се буџетска средства за подршку опредељивати за сваку текућу годину законом којим се утврђује буџет Србије.

Манастир Хиландар је пре 17 година доживео велику несрећу у катастрофалном пожару, који је обухватио више од половине комплекса манастира у зидинама.

Гојковић је рекла да је Србија је до сада за обнову Хиландара определила 1.767.000.000 динара, од чега појединачно највише у овој, 2021. години, 360 милиона динара, пре свега захваљујући председнику Републике Александру Вучићу.

Сакрално наслеђе чини највећи део наше културне баштине.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2