Народна скупштина

Јоксимовић: Даром да прекинемо непажњу заборава

Министар за европске интеграције, Јадранка Јоксимовић, изјавила је да је тема логора у Јасеновцу, где је велики број Срба настрадао током Другог светског рата, важна за Србију и додала да представља најбољу опомену непажње заборава српских жртава.

Јоксимовић је изразила наду да ће филм Предрага Антонијевића "Дара из Јасеновца" прекинути "непажњу заборава" у нашем народу, не само када је, како је рекла, реч о Јасеновцу.

 

Резолуције Европског парламента - одраз политичких ставова разних партија

Јоксимовић је изјавила да је Европски парламент важан форум и институција, у којем, попут националних парламената, постоје различите политичке групације са политички интонираним ставовима који по неким питањима нису исти званичним ставовима Европске комисије.

"Нема потребе да се толико бавимо анализом онога што је известилац Европског парламента за тзв. Косово рекао, јер гђа Фон Крамон у континуитету показује изузетно оштар критичарски став о Србији по више тема, али свакако јесте за нас важно политичко питање. Европски парламент је форум за дебату најразличитијих странака од либерала, зелених, Европске народне партије, чак и екстремне деснице, те се ту може чути свашта", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да је принцип рада Европског парламента донекле сличан националним парламентима, док су пак, како је истакла, у неким сегментима знатно различити од националних парламената.

Јоксимовић је објаснила да је једна од тих разлика то што се сваки амандман који се усваја на предлог Резолуције, на пример о Србији или другој земљи у процесу приступања, резултат компромиса, односно договор свих странака срочен у један текст.

"Ја сам више пута у разговору са европским посланицима и известиоцем за Србију, Билчиком, апеловала на то да се јако критични амандмани оставе у изворној форми да бисмо видели које то тачно политичке групације у Европском парламенту имају тако изразито негативан наратив према Србији", рекла је Јоксимовић.

Међутим, Јоксимовић је додала, пракса Европског парламента је усаглашавање, због чега често кроз те, како је Јоксимовић рекла, "наводно компромисне амандмане" у резолуцијама за различите кандидате за чланство пролазе текстови који су некада прекритични, а некада препозитивни за неке извештаје.

Јоксимовић је истакла да је ипак Европски парламент важан дебатни форум који утиче на креирање јавног мњења.

Јокимовић је указала да Резолуција за Србију још увек није усвојена, већ амандмани на спољнополитичком одбору и додала да ће она бити усвојена 24. марта.

Говорећи о изјави известиоца Европског парламента за тзв. Косово, Јоксимовић је рекла да је она представник немачких зелених и да је изражавала своје политичке ставове, а не оно што је званична политика Европске комисије.

Јоксимовић је истакла да Европска комисија мора да буде статусно неутрална, јер, како је подсетила, пет чланица Европске уније не признаје Косово.

"Зато тзв. Косово није могло да потпише уобичајни формат Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, јер да би он био потпун мора да буде ратификован у парламентима свих држава чланица", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла и да је портпарол Европске комисије, Петер Стано, демантовао вест да Мирослав Лајчак доноси ултиматум Србији и да се спремају притисци на нашу земљу око признања.

"Ми наравно добро знамо какви су ставови појединих утицајних чланица Европске уније, али Европска комисија мора да задржи статусну неутралност", подвукла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2