Народна скупштина

Јоксимовић: ИПА 3 додатни подстрек за грађане Србије

ИПА 3 претприступни фонд биће додатни подстрек за све наше грађане у наредном седмогодишњем периоду и допринеће бржем путу ка Европској унији, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић додајући да су претприступни фондови које је Србија већ искористила допринели развоју Војводине и Србије.

Јоксимовић је одговарајући на питање посланика Савеза војвођанских Мађара Акоша Ујхељија рекла да су та средства коришћена у складу са националним приоритетима и пре свега националним планом инвестиција Србија 2020 - 2025.

"Ту комбинујемо грантове ЕУ са буџетским средствима", рекла је Јоксимовић и подсетила да је недавно организована конференција коју је отворио председник Републике Србије Александар Вучић, а учествовао је и европски комесар Оливер Вархеји, где се прошло кроз све што је урађено са ИПА 2 претприступним преговором за период од 2014 - 2020." Како је рекла, на тој конференцији подсетили су на све пројекте који су финансирани из тих фондова, комбинујући их са буџетским средствима.

"Прошли смо које смо све пројекте урадили, подстакли регионални развој, бројне пројекте из инфраструктуре, заштите животне средине, саобраћајне, путне инфраструктуре, дигиталне инфраструктуре, здравствене инфраструктуре и програме који су усмерени на владавину права, институционалне реформе у разним областима", рекла је Јоксимовић.

Како је рекла, на тој конференцији су и Вучић и Вархеји рекли да је Србија одговорно, добро, спремно и ефикасно користила ова средства и у процесу програмирања, приоритизације онога што је важно, а што се уклапа са оним што је обавеза државе кандидата.

"То треба да буде у складу са реформама у области европских интеграција, укупним напретком државе и да покрива области које и ЕУ жели да подржи у самој земљи која преговара за чланство", рекла је Јоксимовић.

Додала је да је на тој конференцији речено да је Србија показала да цени сваки евро који је ушао у нашу земљу и да је средства искористила на крајње одговоран начин, а на корист грађана Србије у сваком делу земље.

ИПА 3 је нова седмогодишња перспектива за период од 2021 - 2027, подсећа Јоксимовић и наглашава да је у оквиру тог програма Европска унија определила 14,1 милијарду евра за земље кандидате и потенцијалне кандидате.

Како је рекла, Србија је већ прошле године урадила све међуресорне консултације у Влади, припремила начелни оквир и стратешки одговор који свака држава мора да напише као стратешки документ својих планова да би успешно програмирала и та средства. 

„Важно је то да ће у овој перспективи највећи део средстава ићи на зелену агенду и одрживо повезивање, чак 42,4 одсто средстава ће ићи на пројекте животне средине“, нагласила је.

Јоксимовић каже да то истовремено допуњује и то што је иницијатива Србија 2025.

Указала је да је важно да се локалне самоуправе на време интересују и да то прате, јер значајан део новца ће ићи на конкурентност, подстицање конкурентности и инклузивног раста за шта је опредељено око 22 одсто укупних средстава.

Такође, из ИПА 3 су опредељена средства за прекограничну сарадњу и на владавину права, добро управљање, усклађивање са тековинама Европске уније.

"Србија је земља предводник у региону која преговара, која је успоставила механизме и за програмирање и за спровођење", рекла је Јоксимовић.

Прате се приоритети Европске уније, нагласила је Јоксимовић, као и да нови извор раста треба да буде управо то улагање у заштиту животне средине, које не долази само из финансирања буџета и европских фондова, већ и кроз инвестиције.

"Управо су директне стране инвестиције најбољи начин да на неки начин појефтините захтеван пројекат заштите животне средине. Све оне компаније које дођу из земаља које имају високе стандарде у области заштите животне средине доносе своје технологије и тиме нама олакшавају, појефтињују и подижу удео зелене економије", навела је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2