Народна скупштина

Јоксимовић: Отварање Кластера 1 делимично признање Србији

Тражили смо да се призна да увођење нове методологије у приступне преговоре значи отварање Кластера 1, јер то значи да су јаснији политички критеријуми за мерење укупног напретка по којима ће државе чланице одлучивати о напретку у кластерима три и четири, изјавила је у Скупштини Србије министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

"Ми смо два месеца паралелно радили на приреми неколико преговарачких позиција, што није ни мало једноставан задатак. Изменили смо наше преговарачке структуре, увели координаторе за свих шест кластера", рекла је Јоксимовић.

Како је навела, председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић су на недељном нивоу сазивали састанке у вези са владавином права и видели где су кашњења.

"То су резултати који се нису могли игнорисати", рекла је Јоксимовић.

Рекла је да је отварање Кластера 1 делимично признање земаља чланица Европске уније, а највећи број њих је имало речи хвале за Србију.

 

 

Све земље Западног Балкана се осећају закочене

Јоксимовић је изјавила да се све земље Западног Балкана осећају закочено по питању евроинтеграција, посебно Северна Македонија и Албанија, које Србија потпуно подржава и жели да уђу у преговоре.

Јоксимовић је рекла да је у Бечу била на панелу министара за евроинтеграције Западног Балкана, на коме је, каже, провејавао дух без ентузијазма према европским интеграцијама.

"Нико није похвалио нову методологију, сви се осећају закочено посебно Северна Македонија и Албанија за коју смо више пута исказали, и данас председник Вучић, да нам је заиста жао што нису ушли у преговоре, да их потпуно подржавамо и да желимо да уђу у тај процес јер је то добро за све", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је додала да, када се уђе у процес, сви морају да испуњавају критеријуме и обавезе, а то доноси бољу сарадњу.

Јоксимовић је рекла да мора да каже да је само Србија била за нову методологију.

"Представила сам нашу спремност за нову методологију, похвалила сам нову методологију, нема смисла кудити оно што сте прихватили, треба видети како на најбољи начин повећавајући динамику и улажући што више енергије да извучете најбоље за земљу и грађане", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић сматра да је српска страна тиме показала одговорност.

"Нисмо се дурили, бунили, нисмо се ни хвалисали ни бусали у груди. Радимо свој посао, то је евидентно, и верујем да ћемо уз овакву динамику реформи, уз овакво политичко вођство председника и премијерке, и наше залагање, заиста моћи да остваримо добре резутлате", рекла је Јоксимовић.

 

Огроман посао је иза нас и то су сви препознали

Србија на пољу евроинтеграција није направила корак од седам миља, али је направила важан корак који показује да се не могу игнорисати напори, успеси и конкретне реформе које смо спровели, рекла је Јоксимовић.

"Огроман посао је иза нас и огроман посао је пред нама, али решеност постоји и то су сви препознали", рекла је Јоксимовић и додала да би волела да се у цео процес још више укључи и парлемент, "јер кад се ради у синергији, ради се најбоље за земљу". Јоксимовић је говорила и о новој методологији, шта она значи за Србију и земље западног Балкана.

Истакла је да је процес евроинтеграција тежак и данас потпуно различит од онога како су преговарале Бугарска, Румунија па и Хрватска, па нам и представници старих земља чланица кажу да је неупоредиво.

На нама је, како додаје, да одговорно бранимо интересе Србије, да знамо шта је наш пут и покажемо стрпљење и јасно кажемо шта су наша очекивања од Европске уније и самог европског процеса.

Јоксимовић је подсетила да нова методологија и процедурално и политички водећи процес који је стратешки приоритет Србије, не само спољнополитички, већ и најважнијих унутрашњих реформи.

"Нова методологија није иницирана због Србије, била је усмерена на Северну Македонију и Албанију које је требало да отпочну преговоре, а нису још", рекла је Јоксимовић и додала да се онда поставило питање како ће бити примењена на земље које су у процесу.

Подсетила је да је Србија тада већ била отворила више од половине од 35 поглавља, која су сада сврстана у шест кластера.

Јоксимовић је додала да је Србија одмах прихватила иницијативу тиме показавши самоувереност, жељу и опредељеност за европски пут, не знајући како ће нова методологија изгледати.

Хтели смо да покажемо добру вољу и поверење, рекла је Јоксимовић и подсетила да је онда избила пандемија због које се ништа није дешавало.

Рекла је да су земље чланице требале заједно са Комисијом да дефинишу како ће се примењивати методологија на процес Србије и Црне Горе, и да је управо због те нове методологије само у новембру и децембру имала више од 100 састанака са представницима институција и Европске уније.

Према њеним речима, добила је пуно поверење од председника и премијерке да уђе у тај процес, да се припремимо админситративно и структурно, како би из нове, захтевне метологије, извукли најбоље за грађане Србије.

Како је рекла, то није лак посао.

"Мењати структуре, устаљене обрасце није једноставан посао. Имала сам пуну подршку и дошли смо до најбољих решења. Србија је једина земља која их је унела у потпуности у свој систем и тражи се политичко вођење процеса, а то значи да учествују највиши званичници, уључујући председника и премијера", рекла је Јоксимовић.

Владавина права је, наглашава, кључна и основна по којој се мери укупан напредак земље и могућост да се иде даље или не у приступне кораке.

"Све то смо урадили, председник и премијер су се активно, чак и до детаља, укључили у област владавне права, што је целом процесу дало нови замајац и динамику", рекла је Јоксимовић.

Упозорила је да сам процес проширења Европске уније није популаран и да многе земље не желе то јавно да кажу.

"Не бих се посебно жалила због нашег пута јер сви знају да смо много урадили. Можда нас фрустрира по неки корак. Северна Македонија која је променила име и много тешких политичких ствари, још није почела преговоре, постоје отпори и не само билатерална условљавања, већ и отпор према проширењу", рекла је Јоксимовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2