Народна скупштина

Јованов: Опозиција из једног ћорсокака ушла у други

Председник посланичке групе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - ЗАЈЕДНО МОЖЕМО СВЕ" Миленко Јованов, оценио је да је опозиција одлуком да блокира рад парламента дала аутогол маказицама у рашље и да је из једног ћорсокака ушла у други.

Јованов је, у холу скупштине на конференцији за новинаре, рекао и да Српска напредна странка са одушевљењем прихвата идеју о изборима, коју су данас изнели представници опозиције.

Јованов је изразио жаљење што због вриштања и лупања опозиције на седници парламента, грађани нису имали прилику да чују шта је све предложено законима који су били на дневном реду.

Како је оценио, од опозиције су могли да чују само бруталне неистине.

"Ребалансом је предложено повећање плата, пензија и минималне зараде", као и повећање плата од 1. септембра од 5,5 одсто у просвети, медицинским сестрама, рекао је Јованов и нагласио да се не ради о малим повећањима за 208.819 људи.

Подсетио је да ребаланс подразумева и помоћ за мајке, додатни новац за капиталне инвестиције које ће бити уложене у Фрушкогорски коридор, обилазницу око Крагујевца, Дунавску магистралу, део Моравског коридора, метро, као и повећање субвенција у пољопривреди са 9.000 на 18.000 по хектару.

"И оно што је најважније, а то је и најодвратнији део данашњег заседања, када смо видели реакцију опозиције на то што ће бити повећан буџет за ретке болести за лечење у иностранству - када је посланик Јахја Фехратовић говорио о свом детету оболелом од леукемије, а коме су две посланице пришле и вриштале у лице", рекао је Јованов.

Нагласио је да су данас у парламенту били људи који су направили циркус мислећи да им то доноси добро.

"Из једног ћорсокака - из неспособности управљања протестима које су сами организовали, ушли су у још гори ћорсокак", рекао је Јованов.

Посланик Небојша Зеленовић је, како је нагласио Јованов, изнео бруталне неистине, рекавши да је неко у скупштинској сали био наоружан.

Пронађите једног припадника обезбеђења који је наоружан, рекао је Јованов и додао да је Зеленовић навео да је у сали било и војске.

"Какве војске - оне која је дошла морнарицом за коју се залаже, они су као велика сила да мора да се за њих ангажује војска. Они су напали скупштинско обезбеђење, вређали их нападали уз старе твитер претње, "шта ћеш радити када они оду", и све то су радили људима који раде свој посао и који су задужени да сачувају ред", рекао је Јованов.

Истакао је да посланици владајуће коалиције неће престати да раде ни у оваквим условима.

"Повући се нећемо, борићемо се за наше грађане да конкретним делима поправљамо њихове животе", рекао је Јованов.

Навео је да су грађани могли да виде да посланици владајуће коалиције немају проблем да раде у оваквим условима, када се чуло и "пиштање и вриштање".

Позвао је опозиционе посланике да буду фер према грађанима и врате данашњу дневницу јер је, како је рекао, нису заслужили.

"Нека сами финансирају овакво дивљање", рекао је Јованов.

На питање да ли је Српска напредна странка спремна за изборе у Београду и да ли постоји несугласице са актуелним градоначелником Александром Шапићем, Јованов је рекао да их нема.

Што се тиче избора, Јованов је рекао да је Српској напредној странци та идеја веома блиска, да желе изборе јер су они прилика да грађани искажу вољу и покажу да ли су за оно што ради власт или опозиција.

Ми бисмо изборе желели већ у недељу, рекао је Јованов, али и додао да за расписивање избора постоји процедура која траје.

"Причамо о неколико недеља, иницијатива ће бити раширених руку прихваћена. У Српској напредној странци када кажу да је иницијатива прихваћена, прихваћена је и биће прослеђена на реализацију", рекао је Јованов.

 

 

Извор: Танјуг