Народна скупштина

Јованов: Србија мора да буде на путу на којем је била и до сада

У наставку конститутивне седнице парламента, једини предлог за председника Народне скупштине доставила је Српска напредна странка, а то је дугогодишњи посланик Владимир Орлић.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов, образлажући тај предлог, рекао је да су разлози за то - што желе председника парламента који ће се водити само интересима Србије, са којим ће Скупштина Србије бити партнер будуће Владе, али и због Орлићеве толерантности.

Јованов је навео да је након сјајне победе на изборима који су претходили овом сазиву Скупштине, укупна ситуација у свету додатно искомпликована сукобом у Украјини.

"Парламент ће имати тешка времена пред собом, а намера нам је да га води особа која може, уме и зна да следи српску политику у наредном периоду - ни источну, ни западну, ни северну, ни јужну, само ону која је у интересу Србије. Не желимо да се понашамо као навијачи, не желимо да учествујемо у карикирању филма "Три карте за Холивуд" где се село дели на оне који подржавају Русе и оне који подржавају Американце, већ да сачувамо земљу страдања, разарања и наш народ умирања", рекао је Јованов.

Истиче да из тог разлога предлажу Орлића јер су уверени да он може тај задатак да испуни јер је искусан посланик.

Навео је да су грађани јуче могли да виде две слике парламента, једну коју је послала опозиција у овом сазиву, а која се, како је рекао, односила на кршење пословника и злоупотребу места председавајућег.

У том смислу, каже да је тим нерегуларностима најјасније аплаудирао "човек којег зову Солунац", алудирајући на садашњег посланика Народне станке Борислава Новаковића, чије се име везује са тзв. " аферу Солун" - када 2001. године, приликом гласања о Закону о раду, опозиција тврдила да Новановић, тада посланик ДС-а, није био у сали, већ да је неко користио његову посланичку картицу док је он био на службеном путу у Солуну.

"Сада је он узор демократије - Бора Солунац човек који је кршио законе физике, ово је једина особа у историји човечанства која је била у исто време на два места", рекао је Јованов.

Додао је да су грађани, са друге стране, имали прилику да виде другу слику парламента на којој се разговара, договара, на којој су могли да се виде и они из опозиције како "облећу" око Орлића тражећи још неки одбор за њих.

"Зато хоћемо Орлића, јер је толерантан. Апсолутно толерантан приступ Орлића омогућио је незапамћену заступљеност опозиције у овом дому", рекао је Јованов.

Како наводи, Скупштина треба да буде контролно тело, али желе да буде уједно и партнер будућој Влади у развоју земље, економије, инвестиција, отварању нових фабрика.

"Скупштина мора да има и контролни карактер, али нама је важно да у периоду пред нама Србија буде на путу на којем је била и до сада", рекао је Јованов.

Прочитао је и Орлићеву биографију, те навео да је дипломирао на Електротехничком факултету Универзитета у Београду, где је стекао и звање доктора наука електротехнике и рачунарства.

Професионално је био ангажован у струци на позицији инжењера за истраживања и развој у различитим научно-истраживачким институтима.

Орлић је члан Српске напредне странке од 2008. године, за народног посланика са листе коју је предводила СНС изабран је 2014, 2016, 2020. и 2022. године.

Орлић је обављао дужност заменика председника посланичке групе СНС у парламенту од 2016. до 2020. године, те потпредседника Скупштине од 2020. до 2022. године.

За члана Председништва СНС изабран је 2017. године, а за потпредседника Главног одбора СНС прошле године.

 

Након добацивања појединих посланика, Јованов је затражио од председавајућег да провери да ли су посланици "са оне стране сале" узели терапију за данашњи дан, што је опозиција оценила не само као личну, већ и увреду Скупштине, па и Владимира Орлића - кандидата којега СНС предлаже за функцију председника парламента.

Јованов се обратио и Лутовцу, који му је добацио неколико речи које се нису чуле, и рекао му да нема потребе да добацује, јер ће "после поново да побегне, као што је навикао".

Јованов је додао да је опозиција јуче поставила ствари онако како је желела, направила преседан, мислећи на обраћање председавајућег Владете Јанковића, које није било по протоколу, и подржала га аплаузом, те да се они сада само понашају по том преседану, па ће бити још аплауза.

Јованов је рекао да је опозиција та која је јуче показала како замишља парламент.

"Ви сте показали јуче како замишљате парламент. Ви, а не ми, кршите Пословник, злоупотребили сте микорофон, реаговали френетичним аплаузом. Што себи дозвољавате, покушавате да забраните нама. И када претите да треба да научимо да имамо опозицију, ви научите да имате посланике који ће се борити за политику у коју верују", рекао је Јованов.

Јованов је поручио опозицији и да их је неко слагао када им је рекао да политички систем функционише тако што власт ћути и трпи, а опозиција напада и критикује.

"Навикните се да нисте на твитеру, окружени истомишљеницима који ће вам све лајковати, него посланицима који ће вам одговарати. Фасцинатно је колико су неки људи оптерећени Вучићем, да нађу начин да га спомену, да га на неки начин испрљају, а једини проблем који имате је што вам народ не верује. У том смислу сте дубоко поражени", навео је Јованов.

Према његовим речима, опозиција нема проблем ни са владајућом коалицијом, ни са Вучићем, већ са сопственим народом који их, каже, "некако препозна" без обзира на колико се фракција поделили.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2