Народна скупштина

Кисић Тепавчевић: Споразум отвара слободан приступ тржишту рада

Предлогом закона о потврђивању Споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, врши се потврђивање трилатералног споразума, који су потписале Албанија, Северна Македонија и Србија, изјавила је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић.

Тепавчевић је у Скупштини Србије рекла да је иницијативу "Отворени Балкан" покренуо председник Александар Вучић, као и руководства Албаније и Северне Македоније, са циљем да донесе још већу безбедност, стабилност и просперитет на територији Западног Балкана.

Када је у питању Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану, он је потписан у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" у Тирани, 21. децембра.

"Њиме се уређују услови за слободан приступ тржишту рада, као и услови за регистровање држављана страна уговорница", рекла је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, Споразум о условима за слободан приступ тржишту рада има за циљ да олакша слободан приступ тржишту рада ових земаља, односно поједностављење уласка, кретања, боравака и рада држављана три земље.

"Споразумом су дефинисани основни појмови. Један од основних појмова који се дефинише овим споразумом је и "Идентификациони број Отвореног Балкана". То је јединствени број који свака Уговорна страна додељује свом држављанину, у сврху коришћења електронских услуга у оквиру иницијативе "Отворени Балкан"", рекла је Кисић Тепавчевић.

У оквиру наведене услуге држављани три уговорне стране имаће приступ електронској услузи - слободан приступ тржишту рада.

Како је објаснила, да би се држављанин једне од Уговорних страна регистровао и имао слободан приступ тржишту рада, потребно је да, поседује личну карту, нема забрану уласка и боравка на територији друге Уговорне стране, не представља претњу по јавни поредак, националну безбедност, јавно здравље или међународне односе друге Уговорне стране.

"Држављани Албаније, Северне Македоније, односно Србије који желе да искористе погодности које пружа иницијатива "Отворени Балкан", могу да се региструју путем сервиса еУправе - у оквиру услуге креиране за слободан приступ тржишту рада", истакла је Кисић Тепавчевић.

Према њеним речима, уколико се држављанин једне стране региструје за приступ тржишту рада и испуни услове утврђене Споразумом, исти му се одобрава на период до две године, уз могућност поновне регистрације.

"Поновна регистрација врши се на исти начин и под истим условима као и прва регистрација", прецизирала је Кисић Тепавчевић.

Како је додала, одобрење за слободан приступ тржишту рада омогућава остваривање права на запослење, без потребе прибављања дозволе за рад у Страни пријема, као и могућност приступа слободним радним местима у свакој од три стране.

Запошљавање подразумева и поштовање домаћег законодавства Стране пријема, како приликом уласка, тако и приликом боравка и рада у земљи запослења.

Кисић Тепавчевић је навела да слободан приступ тржишту рада отвара границе, олакшава живот грађанима и побољшава животни стандард.

"Овај споразум, као и остали споразуми у оквиру иницијативе "Отворени Балкан" су основа за бољу будућност, за економски развој, за јединствено тржиште рада без баријера, а то значи веће плате, веће пензије и бољи животни стандард наших грађана", закључила је Кисић Тепавчевић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2