Народна скупштина

Кубуровић: Опозиција неспремна за теме које интересују грађане Србије

Посланици опозиције, који су поднели амандмане на закон о спречавању корупције, не присуствују седници скупштине данас, а министарка правде Нела Кубуровић сматра да је то знак незаинтересованости и неспремности опозиције за расправу о темама које интересују грађане Србије.

Кубуровић је на седници Скупштине, на којој се расправља о сету закона из правосуђа, а у делу у којем посланици расправљају по амандманима, навела и да се амандмани који су поднети односе на противљење повећању надлежности Агенције за борбу поротив корупције, транспарентног поступка избора и директора чланова већа, те да предлажу враћање на старе одредбе.

„Код опозиције не постоји спремност да учествују у темама које су од изузетног значаја за грађане, а питање борбе против корупције свакако је једно од питања које грађане највише погађа“, казала је Кубуровић.

Министарка је подсетила да је Влада Србије, док је премијер био садашњи председник Србије Александар Вучић, донела Закон о заштити узбуњивача, што је један од коруптивних механизама борбе и додала да се за готово четири године примене тог закона судови су били у прилици да расправља у преко 500 случајева и готово 500 случајева је и решено на основу пријаве од стране узбуњивача.

Као други битан анти-коруптивни закон, Кубуровић је навела Закон о лобирању, који ће за неколико месеци почети да се примењује, а који се, каже, пре свега у највећем делу односи и на посланике.

„То је управо закон који треба да покаже ко то утиче на нас када предлажемо одговарајуће акте које треба да буду од значаја за све грађане и намећу додатну обавезу за све функционере, а у највећем делу за народне посланике“, казала је министарка и додала да за свега годину дана има више од 500 правоснажно осуђених лица, пре свега због злоупотребе службеног положаја.

Како каже, СНС се бори против корупције и неселективним приступањем и борбом и навела да је један од таквих примера и поступак који је покренут против председника општине у Пожеги.

„Резултати показују да борба против корупције постоји. Резултати показују да имамо правоснажно осуђена лица. Резултати показују да у последњих годину дана смо постигли више него у претходних неколико година. Резултати показују да нема заштићених“, казала је Кубуровић.

 

 

 

Извор: Танјуг