Народна скупштина

Лончар: Измене закона још једна мера за борбу против КОВИД-19

Предлог измена и допуна закона о заразним болестима предложен је као још једна у низу мере које је држава донела у борби против вируса корона, рекао је министар здравља Златибор Лончар образлажући предлог закона пред посланицима у Скупштини Србије.

Изменама и допунама закона уводе се новчане казне за кршење заштитних мера и то у износу од 30.000 динара казниће се за прекршај лице одговорно за примену личне заштите од инфекције ако не обезбеди непосредну примену тих мера, а са 5.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако се не придржава мера личне заштите од инфекције.

Новчаном казном од 300.000 динара казниће се правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера, а са 150.000 динара казниће се за тај прекршај предузетник, а одговорно лице новчаном казном од 50.000 динара.

"Нама није циљ да кажњавамо никога, али желимо да овим одредбама заштитимо све одговорне грађане Србије, којих је 95 одсто, који поштују све мере осам месеци, носе маске, не организују прославе и славља са великим бројем људи и тако на најбољи начин чувају своје и здравље својих породица", навео је Лончар.

Према његовим речима, овим Предлогом уобличава правни оквир за мере и процедуре у којем ће се у наредном периоду боље држати под контролом епидемија и спречити веће негативне последице.

У Предлог измена и допуна уврштена је и вирус корона, који није био у тренутку писања Закона о заразним болестима, а уведена је и категорија контакта као лица која су дужна да се придржавају мера и упутстава које утврди лекар.

Такође, уведене су и неповољна епидемиолошка ситуација, кућна изолација, самоизолација, карантин, превоз, изолација, здравствени надзор, у кућним условима и лична заштита.

Изменама закона, како је навео Лончар, регулисано је и да потврда од епидемиолога је довољан доказ послодавцу да радник не ради у утврђеном временском периоду, а да му припада плата.

Изменама закона даје се овлашћење министру да пропише обавезну или препоручену имунизацију за одређене особе, а ради спречавања уношења вируса у земљу, министар може наредити мере за заштиту и лабораторијско испитивање при уласку у земљу.

Лончар је рекао да ће након усвајања измена и допуна закона Влада моћи да ограничи улазак у Србију особама које долазе из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом, одлучити о отварању објеката за карантин, о лечењу у иностранству уколико су капацитети у земљи попуњени.

Надзор над применом мера, поред Санитарне инспекције, врши локална самоуправа преко Комуналне милиције, рекао је Лончар и додаје да санитарни инспектор поред овлашћења која има до сада, може израдити и прекршајни налог, док Комунална милиција може да наложи да се испразни простор у којем је дошло до кршења заштитних мера, као и да затворе објекат најдуже до 72 сата.

 

 

Јутрос у Београду без слободног места за ковид пацијенте

Лончар је упозорио да јутрос у Београду није било ниједног слободног места у болници за оболеле од короне и истакао да је крајње време да будемо јединствени и да се у одређеном наредном периоду одрекнемо непотребних контаката.

Лончар је навео да је јуче отпуштено 250 ковид пацијената, али да је 600 морало да буде примљено на болничко лечење за последњих 15 сати.

"Нико није остао незбринут, али један део пацијената је у болницама по Србији", рекао је Лончар и додао да су отворени нови капацитети, као и да се капацитети у бањама претварају у ковид болнице.

Лончар истиче да ретко који систем функционише тако да може да све грађане збрине у истом тренутку јер се ради дневно о хиљадама људи, а да уз ковид пацијенте, морају се збринути и пацијенти који нису позитивни, али болују од других болести, које подсећа Лончар, нису престале да постоје.

Истакао је да је суштина у томе да грађани морају за један временски период да се одрекну неких ствари на које су навикли и нагласио да су највећи проблем када је у питању заражавање прославе, журке и манифестације са много људи, где се не носи маска, а гласна је музика па једни другима шапућу на уво.

Према његовим речима, на тај начин се највише преноси вирус, а држави је циљ да смањи број заражених.

"Ово је крајњи моменат да не причамо много, да будемо јединствени и да се привремено одрекнемо непотребних контаката. Доказали смо да можемо да функционишемо, само је потребно да се придржавамо пар ствари и то на одређено време", рекао је Лончар и додао да се појавила и вакцина, која ће брзо добити дозволу, што ће бити спас за све.

Како је додао, пре неколико дана потребно је било уздржавати се од непотребних контаката 10 дана, а сада с обзиром да је ситуација погоршана потребно је најмање две недеље.

"Што пре кренемо са тим, брже ћемо изаћи из овога", рекао је министар здравља.

Лончар је рекао да ситуација са короном предуго траје и да сви имају разумевања да је стрпљење мање него што је било на почетку, али истиче да без обзира што нико не воли да кажњава, на други начин немогуће је заштити здравље и здравствени систем и то због пет одсто неодговорних грађана.

"Не постоје капацитети ни у једној земљи који могу да прихвате све људе ако се понашају неодговорно и заразе се у исто време. Не смемо да се опустимо зато што у неким суседним мањим државама умире више људи него код нас. Не можемо да будемо опуштени јер ако се будемо тако понашали и ми ћемо доћи у такву ситуацију", упозорио је Лончар.

 

 

Од одговорности нико неће побећи

Лончар је рекао да од одговорности нико неће побећи, али да је тренутно најважније радити на томе да се законом уреди побољшање поштовања мера, што ће смањити број новозаражених, хоспитализованих и преминулих.

Лончар је рекао да се налазимо у тренутку у којем нема места за политику, у којем се ради о здрављу и животима људима, што је приоритет.

Истакао је да од одговорности нико не може да побегне.

"Ако мислите да је у овом моменту битније да радимо анализу него да се боримо за здравље и животе људи, ја се не слажем са тим. Овај моменат и ови бројеви говоре да морамо да урадимо све да стопирамо ширење вируса", нагласио је Лончар.

Додао је да ће се утврђивање одговорности радити након што се ситуација са вирусом корона смири и сматра да је неопходно да се сви посланици сконцентришу и уместо да воде полемику, да апелују на људе да се не деси поново оно што се десило у Пазару.

"Онда ћемо имати све време да утврђујемо одговорност. Резултат непоштовања мера имамо директно у болницама, сада је време да то стопирамо, а од утврђивања одговорности нико неће побећи", рекао је Лончар.

Министар је упитао Имамовића да ли може да му наведе да се у Нови Пазар некад више улагало него од 2014. године и навео да је у плану да се уложи још преко 30 милиона евра да се направи нови хируршки блок.

"Да ли грешимо? Немогуће је не грешити. Да ли постоји мера око које ћемо се сви заједно сложити? Не. Да ли имамо и даље најбоље резултате у региону, имамо. Све зависи од нас, сада није време за расправу", рекао је Лончар.

Подсећајући да Београд нема више капацитета да прима ковид пацијенте, Лончар је рекао да би сада Нови Пазар, по условима које има, могао најадекватније да прихвати пацијенте из престонице да је мало ближи.

 

 

Гледамо епидемиолошко стање, неће бити реципроцитет

Лончар је појаснио да ће Влада Србије процењивати да ли неко може да уђе у Србију на основу епидемиолошког стања у држави из које особа долази.

"Немамо намеру да се ту играмо неког реципроцитета или да се играмо неке политике. Гледаћемо само да ли су угрожени грађани Србије и шта треба да се спроведе од мера ако неко хоће да уђе код нас, да не би донео заразу", рекао је Лончар.

Лончар је додао да ће и даље бити несметан проток робе, наводећи да до сада приликом транспорта није долазило до проблема и да постоје јасна правила за оне који ту робу превозе.

Лончар је напоменуо и да ће свака фирма, ресторан или кафић морати да имају једно одговорно лице за поштовање епидемиолошких мера.

"Ово радимо из нужде. Желимо да зауставимо ширење короне и да то омогућимо кроз закон. Треба да дођемо до свести грађана који су неодговорни и који постају одговорни једино када знају да могу да буду санкционисани", навео је Лончар.

Лончар је рекао да су морали да уведу и друге службе за помоћ санитарној инспекцији којој је, како је рекао, за израду записника, који може да прође на суду, потребно од 45 минута до сат и 15 минута.

"Позвали смо у помоћ сличне службе да бисмо били ефикаснији", рекао је Лончар.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2