Народна скупштина

Лончар: Мере ће бити циљане на епицентре ширења вируса

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да чланови Кризног штаба већ два, три дана "мере" које ригорозније епидемиолошке мере да донесу, како би се спречило преношење вируса у епицентрима ширења - скијалиштима, а да се не угрозе остали који су поштовали досадашње мере.

Одговарајући на питање народног посланика из странке Јединствена Србија Животе Старчевића о могућим новим мерама због повећања броја заражених, Лончар је изразио наду да ће Кризни штаб на сутрашњој седници донети адекватне мере које ће спречити даље ширење вируса.

"Сутра је седница Кризног штаба, зато и оволико меримо већ два, три дана, јер бисмо да донесемо такве мере да се спречи ширење тамо где је то највећи проблем, да идемо циљано на њих, а да не кажњавамо оне људе који се придржавају мера", рекао је Лончар.

Навео је да је тренутно повећање броја заражених у Србији последица понашања на Копаонику, Златибору, али и у појединим бањама.

Лончар додаје да су се углавном млађи људи враћали из тих места заражени, прошли без тешких симптома, а да су пренели вирус на старије који су сада завршили у болницама.

Истиче и да су "на наплату" дошле и поједине журке на којима је било више људи.

Министар је рекао да имају сазнања да су капацитети на планинама и даље попуњени и додао да ће инспекције наставити да спроводе ригорозну контролу.

Рекао је да се поново у многим болницама отварају црвене ковид зоне, да се лекари враћају са одмора и да се поново отварају интензивне неге, те апеловао на грађане да поштују мере.

Такође, апеловао је и на оне који су примили прву дозу вакцине да се не опуштају, јер, подсећа, пун имунитет се стиче након друге вакцине.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2