Народна скупштина

Лончар: Возачи у здравству заслужују веће плате

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар изјавио је да ће возачи у здравственим установама бити посебно категорисани како би добили веће коефицијенте за обрачун плата.

Лончар је рекао да возачи у здравственим установама, посебно у Хитној помоћи, то заслужују јер обављају изузетно тежак и одговоран посао.

"Радимо нацрт да то регулишемо и да возачи буду посебна категорија, да извреднујемо оно што раде и што заслужују. Они несебично помажу и раде оно што не раде возачи у другим установама", рекао је Лончар.

Лончар је на питање о могућностима да се возачима, спремачицама и хигијеничарима у здравственим установама повећају коефицијенти за зараде, рекао да се на све начине, у оквиру постојећег закона и правилника, покушава да се возачима надокнади за оно што раде и да им се дају стимулације.

"Када је реч о спремачицама, проблем је што када добију посао за стално иду на боловања и добијају експертизе да више не могу да раде тај посао", рекао је Лончар.

"Онда за њих мора да се нађе решење, да раде нешто друго, а највише трпе болнице и пацијенти. Мораћемо да све више идемо на "outsource" што се показало као најбоље решење, отварају се специјализоване фирме за то, надамо се да ће бити све више и да ће испуњавати услове да одржавају хигијену у здравственим установама", рекао је Лончар.

Лончар је додао да се тај модел добро показао у ковид болницама у Батајници и Крушевцу.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2