Народна скупштина

Мали: Ако је већа цена квадрата, порез мора да буде већи

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали изјавио је на скупштинском Одбору за финансије да је порез на имовину у локалним самоуправама већи зато што је скоро свуда у Србији порасла цена квадрата и да је фер да се плати већи порез ако је због улагања локалне самоуправе порасла вредност квадрата.

На седници Одбора за финансије, на којој је разматран у појединостима предлог измена и допуна Закона о порезима на имовину, повела се полемика око тога због чега се плаћа већи порез на имовину.

Мали је одговорио да порез на имовину представља највећи изворни приход локалних самоуправа, ако се изузму трансферна средства које добијају са централног нивоа власти.

"Тренутна ситуација на терену је таква да су многе локалне самоуправе много тога урадиле када је обухват у питању и већина председника општина, са којима ја разговарам, немају намеру да повећавају пореске стопе него да повећају обухват", рекао је Мали.

Истакао је да није тачно да локалне самоуправе повећавају пореске стопе, већ да повећавају обухват и да им у том послу доста помаже дигитализација катастра, то јест сателитски и многи други снимци.

Мали је рекао да је држави, по његовом мишљењу, веома тешко да ограничи локалне самоуправе по питању наплате пореза на имовину, јер би то било мешање у њихову надлежност.

"Не бих се мешао у њихове изворне приходе, то је на њима. Нисте у праву да се повећавају пореске стопе, већина повећава обухват, а не пореске стопе", навео је Мали.

Такође, истакао је да би била права конфузија ако би се пореске стопе мењале на основу раста или пада вредности квадрата.

"Конфузија би била када би било - ако порасте цена квадрата онда ћу да смањим пореску стопу, а што је могуће, па онда ако следеће године падне цена квадрата, да повећам пореску стопу.", додао је Мали.

Мали је рекао да ако је скочила цена квадрата у некој општини то значи да је она нешто инвестирала и добро урадила за те грађане.

"Начин на који се одређује порез који се годишње плаћа изгледа овако, имате пореску стопу пута број квадрата и цену квадрата. Чињеница јесте да цене квадрата расту у готово свим локалним самоуправама. Ако расту цене квадрата расте и ниво богатства у локалној самоуправи и онда и треба да платите већи порез на имовину, зато што је та општина нешто добро урадила за грађане, чим је порасла цена квадрата".

"Зар није логично да се у том случају плати већи порез на имовину", запитао је Мали.

"Када направите прве две линије метроа, када се сусретну у Миријеву, па кад скочи цена са 1.000 на 1.600 евра по квадрату, зар то онда не одсликава вредност те имовине на коју се плаћа порез на имовину", закључио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг