Народна скупштина

Мали: Дефицит буџета не угрожава макроекономску стабилност

Министар финансија Синиша Мали рекао је да дефицит од 483 милијарде динара предвиђен ребалансом буџета за 2020.годину апсолутно не угрожава макроекономску стабилност.

Образлажући предложени ребаланс буџета за 2020.годину у Скупштини Србије, Мали је рекао да учешће јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто.

"То значи да смо апсолутно у стабилном финансијском положају. Имамо најмањи пад у Европи и то говори колико су биле оправдане мере које смо применили", навео је Мали.

Мали је рекао да је ребалансом буџета, другим по реду у овој години, осим завршетка и опремљања две ковид болнице у Батајници и Крушевцу за шта је предвиђено девет милијарди, планирано и улагање у друге здравствене установе.

Тако је навео улагања у Институт за мајку и дете, ГАК "Народни фронт", "Тиршову", Институт за инфективне и тропске болести, али и опште болнице и домове здрвља широм Србије.

Министар финансија је рекао да је ребаланс буџета усмерен на додатно ојачавање капацитета у здравству како бисмо се на прави начин изборили са епидемијом корона вируса.

Позвао је посланике да подрже тај владин предлог и исплату 10.000 динара једнократне помоћи за запослене у здравству као подршку за предани рад у условима борбе против корона вируса.

"Обећање које смо дали са првим ребалансом смо испунили. То кажу и ММФ и ЕК који наводе да је наш одговор био правовремен и ефикасан и зато Србија нема тај црни сценарио које имају друге много развијеније земље", истакао је Мали.

Подсетио је да је првим ребалансом буџета у априлу брзо и са свеобухватним програмом издвојено 5,8 милијарди евра за програм помоћи и подршке привреди и грађанима, како би се ублажиле негативне последице епидемије корона вируса.

Подсетио је да је исплаћено пет минималних зарада за преко милион запослених, да су померање плаћања пореза и доприноса у периоду од четири месеца, обезбеђени јефтини кредити за приватни сектор, договорена гарантна шема у износу од две милијарде евра са банкама за обратна средства и ликвидност предузећа.

Навео је и да су 10 одсто повећане зараде свим запосленима у здравству, исплаћена једнократна помоћ од 4.000 динара за пензионере и по 100 евра сваком пунолетном који се јавио за ту помоћ.

Мали је нагласио да смо, по пројекцијама, до краја године најбољи у Европи и да ћемо имати најмањи пад.

"У Европи имамо најбољи резултат, то је заслуга свих грађана. Овај ребаланс буџета за који смо добили сагласност ММФ, усмерава нас и ка реализацији пројекта ''Србија 2025'' који подразумева 14 милијарди евра додатног новца за улагање у инфраструктуру", рекао је Мали.

Навео је да ће бити остварен циљ да 2025. просечна плата буде 900, а просечна пензија 440 евра.

Мали је рекао да се у ребалансу буџета водило рачуна и о средствима за капиталне инвестиције, те да се настављају радови на обилазници око Београда, на Моравском коридору, и на ауто-путу Прељина-Пожега.

"Имаћемо рекордан износ капиталних инвестиција у 2021. години", рекао је Мали.

Нагласио је и да је кумулативни раст Србије у наредне три године и по пројекцијама ММФ и ЕК апсолутно највећи у Европи.

Навео је и да нема много земаља у Европи које ће повећати пензије, као што ће оне од 1. јануара наредне године у Србији бити веће за 5,9 одсто, а минимална зарада ће расти за 6,6 одсто.

"Имаћемо и повећање зарада у јавном сектору и поред короне и економске кризе, размишљамо о подизању животног стандарда", рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2