Народна скупштина

Мали: Ми ћемо се увек борити за наш народ

Потпредседник Владе и министар финасија Републике Србије Синиша Мали упоредио је садашњу просечну зараду, стопу незапослености и износ минималне зараде са износима из 2012. године и поручио посланику Народне странке Бориславу Новаковићу, који га је претходно критиковао, да се не би јављао за реч да је на његовом месту.

"Не знам како је ваших 15.000 динара боље од садашњих 40.000 динара и како су то грађани Србије тада боље живели. Када погледате нето зараде 2012. године, оне су биле 331 евро, а до краја ове године биће 720 евра”, рекао је Мали у Скупштини Србије, где је у току расправа о предлогу ребаланса буџета за 2022. годину.

Мали је навео да је у време док је Новаковић био на власти, сваки четврти грађанин био незапослених, док је незапосленост младих била више од 50 одсто, а данас је, истиче, ситуација много боља.

“Просечан број запослених 2012. године је износио 1,8 милиона људи, данас је запослених 2,3 милиона. Треба ли више говорити? Мене би била срамота да се јавим и да причам о животном стандарду грађана, нисте имали пара на рачуну за плате и пензије”, поручио је Мали.

Одговарајући на критике о сарадњи са кинеским компанијама, Мали је одговорио Новаковићу да има у својој странци “некога ко ради са Кинезима”, па га је упитао да ли је њему дао такав савет.

Новаковић је говорио да су фирме Звонка Веселиновића и Милана Радојичића подизвођачи на пројектима које власт ради са кинеским компанијама, називајући их криминалцима, а Мали је одговорио да “као Аљбина Куртија да чује, а не уваженог посланика”.

“То је тај глас против Србије и глас неких других који говоре кроз те људе. У то нећу да улазим, ми ћемо се борити и за наш народ на Косову и Метохији и за људе који се боре за наш народ на КиМ, ако има нешто да није у складу са законом изволите и реците”, поручио је Мали.

Мали је поводом критика на рачун цене радова за новосадски мост упитао због чега га претходна власт није изградила, а подсетио је и да у време када је Новаковић био на власти није било ни Фрушкогорског коридора.

“Били сте заузети неким својим комбинацијама очигледно. То је вишедеценијски сан грађана Новог Сада. Зашто све то нисте изградили? Нема одговора на та питања, увек су питања флоскуле, добацивања, али погледајте нето зараде тада и сада, минималне зараде, нема одговора. Ја се не бих јављао за реч да сам на вашем месту”, рекао је Мали.

 

Ребаланс није инфлаторни, мањи ПДВ на храну лоша идеја

Није тачно да је предложени ребаланс буџета инфлаторни, рекао је Мали у Скупштини Србије реагујући на изјаву посланика Стефана Јовановића из Посланичке групе Народна странка.

Регујући на Јовановићеву идеју да се порез на додату вредност за храну смањи са 10 на један одсто, Мали је оценио да је то типична популистичка идеја и да се она и у нашем региону лоше показала.

У том смислу навео је пример Хрватске која је тако поступила и затим признала да није урадила добро.

„Хрватски министар финансија је пре око два месеца признао да смањење ПДВ на храну није уродило плодом“, рекао је Мали.

Навео је да у случају смањења ПДВ храна ипак поскупљује, а буџет остаје ускраћен због смањења прихода од тог пореза.

Због тога је упозорио да је потребан опрез и поручио: "Ми водимо одговорну економску политику. Наше мере су озбиљне, контролишемо цене шећера, меса, млека и тиме чувамо животни стандард и обуздавамо инфлацију а и цене горива држимо под контролом“.

Истакао је да је држава преузела на себе највећи терет ове кризе, као што је био случај и за време пандемије ковида 19.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2