Народна скупштина

Мали: Од 1.јануара за прворођено дете 300.000 динара

Од 1.јануара наредне године једнократна помоћ за прворођено дете ће бити повећана са 100.000 на 300.000 динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да је даљу подршку и подстицаје политици повећања наталитета најавио председник Србије Александар Вучић.

"Повећавамо једнократну помоћ са 100.000 на 300.000 динара управо како бисмо подстакли младе брачне парове, младе људе да рађају децу. Буџет који смо изгласали јуче, нови ауто-путеви, нове фабрике, нове и брзе железничке пруге не значе нам ништа уколико немамо деце која ће се тим ауто-путевима и пругама возити", рекао је Мали.

Мали је рекао да је председник Вучић најавио и да ће се у наредних 10 до 15 дана изаћи са додатним мерама подршке политици наталитета за другорођено и трећерођено дете.

"Надам се да то довољно говори и о политици коју Влада Србије у овом тренутку води. Ако погледате износ помоћи, узимајући у обзир број прворођене деце у Србији, то је негде 5,7 милијарди динара подршке и веће помоћи у 2022.години, тачно по курсу негде око 50 милиона евра", истакао је Мали.

 

Следеће недеље на рачуне 309 клубова 10 милиона евра

Мали је најавио да ће следеће седмице на рачуне 309 спортских клубова бити уплаћено 1,2 милијарде динара, односно око 10 милиона евра.

Мали је рекао да ће на сутрашњој седници Владе бити усвојена посебна уредба за финансијску подршку спортским организацијама.

"Реч је о каратеу, атлетици, теквонду, боксу, веслању, рвању, кајаку, пливању, стоном тенису, тенису, џудоу, стрељаштву, кошарци, одбојци, ватерполоу, рукомету. Сви клубови из прве и из друге лиге, женски и мушки, добиће новчану помоћ од Владе Србије", рекао је Мали.

Мали је рекао да ће бити уплаћен још 20 милиона динара за параолимпијски спорт.

"Огромна подршка нашем спорту, нашим спортистима иако Влада и даље велика криза која је изазвана Ковидом-19. Ми од улагања у спорт не одустајемо, и то не само у спортску инфраструктуру", рекао је Мали.

Мали је подсетио да су у буџету за 2022. годину, који је јуче усвојен у парламенту, опредељена средства и за завршетак мултифункционалне дворане на Кошутњаку, за почетак изградње стрелишта на Царевој ћуприји и разне друге пројекте.

Мали је рекао да се наставља и изградња фудбалских стадиона по целој Србији.

"Важно нам је да покажемо подршку и спортским клубовима како бисмо обезбедили довољно новца за опрему и за спортска такмичења. Да нам се млади баве спортом и да Србија остварује још боље резултате у свим спортовима", рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС2