Народна скупштина

Мали представио закон о подршци младима у Скупштини Србије

Министар финансија Синиша Мали представио је посланицима у Скупштини Србије предлог закона чијим ће усвајањем бити омогућена исплата новчане подршке младим људима, држављанима Републике Србије у износу од 100 евра у динарској противвредности.

Реч је о Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести Ковида 19 изазване вирусом "SARS-CоV-2".

"Оно што је посебно важно, у овом закону дефинишу се и критеријуми и рокови за исплату ове помоћи. Пријава почиње у суботу 15. јануара а завршава се 30. јануара. Ми ћемо већ од 1. фебруара кренути са исплатом свима који су се за ову помоћ пријавили. Пријављују се млади са навршених 16 и навршених 29 година и то на дан ступања на снагу овог закона", рекао је Мали. 

Мали је објаснио да је процес пријаве веома једноставан и лак. Како је прецизирао, биће потребно да се на порталу Управе за трезор на месту предвиђеном за то унесе број личне карте, ЈМБГ и да се изабере банка где има отворен рачун. У случају да млада особа нема рачун у банци, биће јој отворен наменски рачун у банци коју одабере приликом пријаве.

Мали је поручио да држава са овим законом и најављеном новчаном подршком за младе, пензионере и здравствене раднике показује колико је јака и економски стабилна.

"Ми овим показујемо снагу наших финансија и бригу о онима којима је наша помоћ најпотребнија", поручио је Мали.

Мали је подсетио да ће у петак 14. јануара, на рачуне свих здравствених радника лећи 10.000 динара, као и да ће 10. фебруара пензионерима бити уплаћено по 20.000 динара како би и додатно ублажили негативне последице вируса Ковида 19.

Мали је подсетио да су од 1. јануара повећане пензије за 5,5 одсто, по швајцарској формули, као и да је минимална цена рада повећана за 9,4 одсто, те минимална зарада достигла износ већи од 35.000 динара и да су повећане плате у јавном сектору у просеку од 7,4 одсто. 

"Прве увећане минималне зараде, плате и пензије биће исплаћене почетком фебруара и то је још један знак да испуњавамо обећања која смо дали у динар и у дан и да водимо рачуна о животном стандарду грађана Србије", рекао је Мали. 

Мали је честитао и грађанима Србије на успесима које наша земља постиже, истичући да је по флеш процени Републичког завода за статистику стопа раста наше економије у 2021. години била 7,5 одсто.

"Са стопом раста од минус 0,9 одсто у 2020. години, ако погледамо те две године кумулативно то је раст од 6,5 одсто, и то је после Ирске највиша стопа раста у Европи. Србија побеђује у доба пандемије, највеће кризе, буџети које сте ви изгласали, начин на који смо се борили за повећање плата, пензија, капиталне инвестиције, дали су свој резултат у овој највећој стопи раста у ове две пандемијске године", рекао је Мали.

Мали је нагласио да је све ово постигнуто упркос огромној помоћи која је дата грађанима и привреди.

"Ово што исплаћујемо ове године, укупна помоћ за грађане и привреду износи 8,7 милијарди евра. То је 18 одсто нашег БДП-а. То је огромна цифра, али управо она показује снагу наше економије, стабилност наших јавних финансија и одговорност наше политике усмерене ка томе да помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија", рекао је Мали.

Мали је изразио очекивање и да ће посланици подржати овај закон јер је, како је нагласио, ово изузетно лепа вест за младе.

 

 

Млади добро реагују на најављену помоћ од 100 евра

Мали је прецизирао да у дану када закон ступи на снагу они који су напунили 16 година имати право да добије помоћ од 100 евра.

Мали је то рекао образлажући Предлог закона о Привременом регистру држављана Републике Србије од 16 до 29 година којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести Ковида 19 изазване вирусом "SARS-CoV-2", који је поднела Влада.

"Овај закон ступа на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику, видећемо који је то дан, 13. или 14. јануар. Дакле, до тог дана ко је напунио 16 година има право да добије помоћ. Такође, свако ко напуни 30 година од тог дана има право да добије помоћ", објаснио је Мали.

Мали је одговорио да су млади добро реаговали на помоћ и да су писали да ће неко од њих купити патике, да ће запросити девојку, неко да плати рату за летовање…

"Тај новац улази у нашу економију, млади ће тај новац потрошити. Ми ћемо тај новац кроз наплату пореза на додату вредност добити назад у буџет, при чему ћемо у исто време подржати привредне активности у нашој земљи", рекао је Мали.

Мали је подсетио да је држава одмах по проглашењу пандемије реаговала 2020. године и исплатила најстаријим суграђанима 4.000 динара, наводећи да ће они 10. фебруара добити још 20.000 динара.

У исто време плате запосленима у здравству су повећане 10 одсто, затим су исплаћене три минималне зараде за приватни сектор, предузетнике, микро, мала, средња предузећа, одложено је плаћање пореза и доприноса на зараде за три месеца, као и плаћање пореза на добит за други квартал.

Такође, обезбеђено је 200 милиона евра повољних кредита преко Фонда за развој, а затим је уследила исплата од 100 евра свим грађанима.

"У потпуности смо показали колико су нам јаке и стабилне финансије. Све што смо урадили у 2020. години говори колико смо озбиљно схватили пандемију Ковида 19", истакао је Мали.

Мали је рекао да је помоћ настављена и у 2021. годину, па је тако исплаћено три пута 50 одсто минималних зарада за три месеца за предузетнике, мирко, мала и средња предузећа.

Помоћ су добили и запослени у угоститељству, туризму, а онда су, додаје, уследиле и исплате од 30, 30 И 20 евра, рекао је Мали и додао да су незапослени добили 60 евра.

"Ми смо у добра највеће економске кризе изазване здравственом кризом показали колико су биле оправдане реформе које је председник Александар Вучић започео још док је био председник Владе 2014. године", рекао је Мали и указао да се истовремено никада више новца није издвајало за инфраструктуру, ауто-путеве…

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2