Народна скупштина

Мали: Србија је економски јака

Подпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је у Скупштини Србије да ће држава наставити да се бори за пензионере и  поручио да су пензије у Србији данас сигурне.

“На рачуну буџета 2012.године било је само осам милијарди динара, а само за пензије у јулу је требало издвојити 40 милијарди динара", рекао је Мали и додао да је тадашња власт оставила државу пред банкротом.

Како је рекао, тада није било новца ни за пензије.

Министар је рекао и да је у овом тренутку у Србији рекордно ниска незапосленост и никада већа запосленост, упркос кризи која је, каже, погодила цео свет.

"Једна велика Немачка је формално ушла у рецесију, два узастопна квартала је имала негативан раст БДП-а. Ми смо прошле године расли. Наш БДП је растао, дошли смо први пут у историји на ниво преко 60 милијарди евра. Подсећања ради, 2012. године наш БДП је био 33,4 милијарде”, рекао је Мали.

Мали је објаснио да је већа запосленост довела до већих плаћања у буџет кроз доприносе и порезе, додајући да је на здрав начин очувана економија и обезбеђено је подизање животног стандарда.

Мали је поновио да је најважнији стуб економске политике, осим подршке младима и економском развоју, даљи раст животног стандарда грађана Србије.

"Превасходно мислим и на повећање плата, како у јавном, тако и у приватном сектору и наравно на повећање пензија и на све што је неопходно урадити како би квалитет живота грађана био бољи”, истакао је Мали.

Министар је подсетио да је држава у великој кризи током пандемије успела да кроз помоћ од девет милијарди евра сачува радна места и да се кроз пројекат Србија 2020/2025. настави изградња путева и отварање фабрика.

“Све је то била основа да наши макрокономски показатељи буду такви да у буџету има довољно места И за подизање плата и пензија. И то је веома важно. Успели смо да сачувамо макроекономску стабилност”, рекао је Мали.

Указао је да је ове године забележено рекордно повећање пензија од 20 одсто, далеко изнад нивоа инфлације са циљем да се сачува животни стандард пензионера.

"Када су огрев и остала помоћ у питању, ми то радимо сваке године са локалним самоуправама, помажемо, не само пензионерима, већ свима којима је подршка потребна", рекао је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг