Народна скупштина

Мали: Србија се у економији такмичи са развијеним земљама Европске уније

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија никада раније није била победник у економији, а да се то сада дешава први пут и навео да се у томе више не такмичимо са земљама из окружења већ са развијеним земљама Европске уније и света.

Мали је у Скупштини Србије, где се расправља о буџету за следећу годину, навео да су последњих година огромна издвајања државе за здравство.

Истакао је да су она 2019. године износила 298,2 милијарде динара, годину дана касније 398,8 милијарди, 2020.- 441 милијарду а за следећу годину је предвиђена милијарда више.

Мали је нагласио да је држава градила ковид болнице, завршава се реконструкција Клиничког центра у Београду, подижу се плате запослених у здравству.

Према речима Малог, у буџету за следећу годину су обезбеђене паре за домове здравља у Гроцкој, Палилули, Чукарици, Лапову, Лозници, Медвеђи, Рачи, Сомбору а када је реч о терцијалној заштити за КБЦ  "Др Драгиша Мишовић", Тиршову два за шта је одвојено 900 милиона динара.

Одвојен је и новац за опште болнице у Аранђеловцу, Лесковцу, Лозници, Прокупљу те Институт за јавно здравље у Панчеву.

Мали је нагласио да је држава то успела одговорном политиком и навео да су се многе државе додатно задуживале за обезбеђивање средстава за борбу против ковида, па у некима учешће јавног дуга у Бруто домаћем производу премашује 90 одсто, док ће код нас овај проценат до краја године бити 58,2 а следеће године 55,5 одсто.

Наводећи области за које је посебно повећан износ за следећу годину, Мали је истакао да је код Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре сума у односу на ову годину повећана за око 84 милијарде, за пољопривреду за око 10 милијарди, за заштиту животне средине 19,1 милијарда више него 2021 а за просвету 12 милијарди динара више.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2