Народна скупштина

Мали: Стварају се предуслови за отварање кластера 3

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да се изменама Закона о акцизама стварају предуслови за отварање кластера 3 у преговарачкој позицији са Европском унијом.

Мали је у Скупштини Србије објаснио да се изменама Закона о акцизама хармонизује акцизна политика у Србији када су јака алкохолна пића у питању са акцизном политиком Европске уније.

Мали је објаснио да се у Србији акцизна политика када су јака алкохолна пића у питању дефинише на основу врсте производа, примера ради, да ли је ракија од воћа, грожђа или житарица, и на основу тога је одређена висина акцизе.

У Европској унији, рекао је Мали, акцизна политика се дефинише на основу једног хектолитра на температури од 20 степени, без обзира на врсту готовог производа.

Мали је напоменуо да ће акциза на пиво и остала нискоалкохолна пића остати непромењена.

Скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава прихватио је раније у начелу Предлог Закона о измена Закона о акцизама.

У закону се мења начин обрачуна акцизе на јака алкохолна пића и то тако што се предлаже једна акцизна категорија за сва јака алкохолна пића, уместо досадашњег решења које је предвиђало три категорије.

Износ акцизе на пиво и нискоалкохолна пића и као и начин обрачуна акцизе на ове производе остају исти.

Према тренутно важећем законском решењу, акциза на јака алкохолна пића обрачунава се у зависности од врсте пића, која су подељена у три акцизне категорије и то на ракију од воћа, грожђа, вина и друге воћне ракије са додатком екстракта биља, делова биља или пољопривредних производа и акциза на њих је 136,62 динара по литру.

На ракије од житарица и осталих пољопривредних сировина акциза је 348,17 динара по литру, а на остала јака алкохолна пића 223, 67 динара по литру.

Овим предлогом акциза на сва јака алкохолна пића би била 46.250 динара на основицу, а пошло се од тога да измене треба што мање да утичу на висину јавних прихода по основу акциза.

Тако би оптерећење једног литра пића које садржи 40 одсто алкохола било 185 динара, што је приближно у просеченом износу акцизе који се сада наплаћује по литру.

 

О личним картама: Смањују се трошкови, поједностављује процедура

Изменама Закона о личној карти, који је данас пред народним посланицима, предвиђено је да грађани у случају нестанка тог документа неће морати да оглашавају у Службеном гласнику, већ ће то чинити МУП на званичној веб страници, објаснио је Мали.

Мали је, образлажући измене Закона о личној карти, навео да је то једна од новина у предложеном решењу.

"МУП ће у том случају, након доношења решења о проглашењу личне карте неважећом, исту огласити неважећом на својој званичној веб презентацији. На тај начин се, поред поједностављења процедуре, смањују трошкови који грађани сада имају", рекао је Мали.

Према његовим речима, друга новина се односи на уписивање у чип личне карте, сертификата за електронску идентификацију, на основу чега лична карта представља средство за идентификацију на даљину.

"Осим тога, допуном се предвиђа и уписивање квалификованог сертификата за електронски потпис, чиме лична карта де факто постаје и средство за креирање електронског потписа високог нивоа поузданости", истакао је Мали.

Мали је објаснио да све измене доприносе бољој правној сигурности, већој безбедности, али и да грађани могу брже и ефикасније да остваре своја права.

Предложено је и додавање адресе пребивалишта у образац личне карте како би се лакше и прецизније дефинисала месна надлежност органа за поступање у управним стварима.

"Циљ измена закона је да грађани и од куће, без одласка на шалтер и без чекања у редовима, остваре своја права како бисмо повећали ефикасност рада наше управе", поручио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2