Народна скупштина

Мали: Усвојене измене Закона о фискализацији

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о фискализацији којим се уводи прелазни период од 1. новембра до 30. априла у којем ће обвезници бити дужни да пређу на нови начин фискализације.

Прописом је планирано увођење новог модела фискализације, рекао је у расправи министар финансија Синиша Мали и навео да је реч о кључном закону за борбу против сиве економије.

"Нови систем је флексибилнији, отвара тржиште када су у питању фискални уређаји, а корисници могу да користе мобилне телефоне, таблете и иде се у корак са дигитализацијом и модерном технологијом", рекао је Мали.

Мали је навео да се изашло у сусрет привредницима, па је уведен прелазни период у коме ће моћи да раде по постојећем и новом систему од 1. новембра до краја априла наредне године.

Када су рокови у питању већ 1. октобра кренула је пријава преко сајта Пореске управе свих пореских обвезника да пријаве своја продајна места.

Министар је додао да ни један динар пореске обвезнике неће коштати увођење новог система.

Обезбеђено је шест милијарди динара како би се покрили трошкови набавке фискалних уређаја.

Уредба је усвојена на седници Владе прошле недеље и предвиђа субвенцију од 100 евра за сваки фискални уређај и додатних 100 евра за свако продајно место. За оне који нису у систему ПДВ-а тај износ ће бити повећан за 20 одсто.

"Ко жели да искористи ове субвенције пријаљивање ће преко сајта Пореске управе кренути од 15. октобра и трајаће до краја јануара", навео је Мали.

Према његовим речима кренуле су и припреме за електронске фактуре, па ће од 1. јануара следеће године сви субјекти у јавном сектору имати обавезу да издају електронске фактуре а до краја следеће године то ће важити и за све оне који су у приватном сектору, а који су у систему ПДВ-а.

 

Усвојен сет финансијских закона у парламенту

Мали је рекао у расправи да је изменама наведеног закона дефинисано давање једнократне новчане помоћи од 20 евра у децембру ове године за пунолетне држављане Србије.

"За помоћ од 20 евра могу да се пријаве сви они који су постали пунолетни након 24. априла 2021. године. За њих отварамо могућност пријављивања на исти начин као и до сада преко сајта Управе за трезор од 15. до 30. новембра", рекао је Мали.

Мали је подсетио да сви грађани који су се у мају пријавили за новчану помоћ у износу од два пута по 30 евра, као и пензионери, не треба поново да подносе пријаву јер ће им помоћ бити аутоматски уплаћена у децембру.

Посланици су усвојили Закон о изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, а Мали је рекао да су два основна разлога за промену овог закона.

"Први је да би се ускладио са изменама Закона о фискализацији а други како би додатно дали флексибилност привредним субјектима који дугују Пореској управи и ушли су у проблем са измиривањем пореских обавеза због пандемије корона вирус", рекао је Мали.

Како је додао, измене овог прописа омогућујују свима који су испоштовали рокове за плаћање главнице дуга Пореској управи, да добију могућност за одлагање плаћања камата.

Усвојен је и Закон о задуживању Републике Србије код ОТП банке Србија ад Нови Сад за потребе финансирања пројекта реконструкције и модернизације железничке пруге Суботица - Хоргош граница са Мађарском (Сегедин).

Мали је навео да је вредност те инвестиције 89 милиона евра. Укупна дужина пруге је 98 километара а део који пролази кроз нашу земљу је дуг 38,5 километара.

 

За годину и по, две биће само један рачун за све порезе

Мали је најавио да ће у оквиру реформе Пореске управе која треба да се заврши до краја 2023.године постојати само један рачун за све порезе.

Мали је одговарајући на питање посланика да ли је могућа авансна уплата за порезе, рекао да то у овом тренутку није могуће, али да ће новим системом бити.

"Сада имамо преко 184 рачуна или подрачуна на које грађани Србије плаћају разне своје пореске обавезе, таксе и друго, а ми хоћемо да постоји само један. И биће за годину и по до две само један рачун за све порезе, а онда ће преко алгоритма и на одговарајући начин да се све те уплате категоришу", рекао је Мали.

То је, како је рекао Мали, оно што грађани не могу сада да виде, али ће им бити јасно када буду могли на једноставан начин да плате порез и добију потврду да не дугују ништа.

"Огромна реформа је у питању. Радимо интензивно и до краја 2023.године сигуран сам да ће тај систем потпуно да заживи", истакао је Мали.

Како је објаснио, већ се спроводе реформе у Пореској управи, наводећи да ће систем бити такав да ће грађани преко мобилног телефона на безбедан начин моћи да се улогују на своју адресу код Пореске управе и да одмах добију информацију колико дугују.

"У истом тренутку ће моћи и да плате своје обавезе", објаснио је Мали.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2