Народна скупштина

Марко Парезановић - Посланичко питање - 22.11.2016

Поштована председнице, поштоване колеге, ја питање упућујем Регулаторном телу за електронске медије, Независном удружењу новинара Србије и Удружењу новинара Србије.

 

Питање се односи на брутално ширење мржње и стварање атмосфере линча које спроводе поједини медији према СНС и њеним посланицима.

 

Наиме, већ дуже време опозиција на челу са ДС најочигледније злоупотребљава децу у политичке сврхе тако што оптужује СНС да је одговорна зато што, ето, нема довољно новца за лечење деце иако у првих 10 месеци ове године Србија је послала 10 пута више деце у иностранство на лечење него 2012. године.

 

Ствара се атмосфера да је СНС крива када неко дете умре. Иде се чак и до тога да се помиње да СНС отима новац бебама. Један посланик је својевремено рекао да је СНС, односно Влада Републике Србије одговорна зато што су услед трагичних околности у Александровцу две девојке погинуле услед удара грома и све то са циљем да се испровоцира реакција са супротне стране.

 

Имамо константну тежњу да се користе деца у политичке сврхе и то се дешава перманентно у последњих неколико месеци.

 

Народни посланик Маријан Ристичевић је направио грешку. Говорио је о нечему о чему никако не треба да се говори, али је исто тако показао спремног да своју грешку прихвати и да упути извињење. Ипак, већ данима се води медијска кампања која има за циљ да представи СНС као највеће зло у Србији и то раде исти они људи који су пропустили да реагују и да осуде и који су ћутали на медијске натписе када је Александар Вучић оптужен да сексуално општи са својим сином.

 

У овој Скупштини Бојан Пајтић је у негативном контексту говорио о сину Александра Вучића. Није било осуде ни када је Горан Јешић најбруталније вређао председницу Народне скупштине. Да не говорим тачно шта је рекао, али сви су чули и то наравно није једини пример лицемерја.

 

Навешћу вам један најочигледнији. Пре само годину дана актуелни одборник Двери из Чачка на свом Фејсбук профилу назвао је гласаче СНС – дегенима који су свуда око нас, малоумницима са три зуба у вилици који остављају за собом слузав траг и то можете видети овде. Ниједан медиј, нити једно удружење се није огласило овим поводом и осудило овакав говор мржње.

 

Више пута смо позивали и Бошка Обрадовића да се од овога огради и да упути извињење. То извињење је изостало. И шта ћемо сада, поштована господо? Гласачи СНС нису битни. Битно је само када треба да се сатанизују народни посланици и функционери СНС. Да ли имате исти однос према свих грађанима Србије или ћемо само да осуђујемо једне, а на друге ствари да зажмуримо?

 

Друго питање које желим да поставим поставићу Заштитнику грађана Саши Јанковићу, а питање је да ли га је срамота свог последњег медијског иступа? Случајно, баш у овом политичком тренутку, Заштитник грађана је изјавио да мере штедње угрожавају децу у Србији. Дакле, баш у овом политичком тренутку, претпостављам да му је случајно то пало на памет.

 

 

Саша Јанковић је Заштитник грађана од 2007. године. У првих пет година свог мандата никада није поставио питање угрожености деце, никада се није запитао да ли су права деце угрожена економским посртањем и пљачкањем државе. Данас, када имамо привредни раст, поставља се питање угрожености деце, када смо имали годинама рецесију привреде није било битно да се то питање постави. Колико јадан мора да буде Саша Јанковић да користи децу за своју политичку промоцију? Поставља се, заиста, питање до када ће грађани Србије морати да плаћају бахатост и безобразлук Заштитника грађана, а подсетићу све да он данас има три пута већу плату него председник државе и премијер? Толико, хвала.