Народна скупштина

Марковић: СНС подржава измене и допуне Закона о главном граду

Српска напредна странка (СНС) подржава измене и допуне Закона о главном граду, јер омогућавају децентрализацију града, повећавају надлежности општина и самим тим квалитет живота Београђана, рекао је данас посланик Александар Марковић.

Марковић је подсетио да је СНС грађанима обећала децентрализацију града и могућност да буду укључени у процес доношења одлука у њиховим општинама.

“За разлику од неких других који су се декларативно залагали за децентрализацију, у предизборним кампањама, а онда су у пракси радили потпуно супротно. Најбољи пример за то је Драган Ђилас који је Статутом Града из 2011. године спровео најбруталнију централизацију града Београда, чиме су општине сведене на ниво месне заједнице”, рекао је Марковић у парламенту.

Марковић је објаснио да се сада уводе две зоне у Београду - градска и приградска.

Према његовим речима, градску зону ће чинити 10 општина - Врачар, Стари Град, Савски венац, Вождовац, Звездара, Палилула, Раковица, Чукарица, Нови Београд и Земун, док приградску зону чини седам општина - Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот и Сурчин.

Марковић додаје да ће бити јасно урађена подела надлежности и стварање могућности да град Београд тим општинама пренесе већи број послова него што је до сада био случај.

“Могућност да комуналне мреже на територији града Београда могу бити у својини вршиоца комуналне делатности, могућност оснивања јавних комуналних предузећа од стране појединих градских општина, могућност да се поједини урбанистички планови доносе и од стране градских општина...”, рекао је Марковић.

Каже да приградске општине сада добијају право да ван плана генералне регулације доносе урбанистичке планове за своје подручје уз претходну сагласност Града.

“Ово је такође једна значајна новина која ће допринети бржем развоју приградских општина и бољем привлачењу инвеститора. Приградске општине ће на овај начин постати конкурентније и интересантније за инвестиције”, навео је Марковић.

Према његовим речима, постоји и могућност издавања грађевинских дозвола за изградњу објеката.

“Градске општине моћи ће да издају грађевинске дозволе до 1500 квадрата, а приградске до 5000 квадрата. Такође, градским општинама биће омогућено да легализују објекте до 400 квадрата а приградским општинама до 3000 квадрата”, објаснио је Марковић.

Како је рекао, постоји и читав низ нових овлашћења, по питању пољопривредне инспекције, овлашћења у образовању, у спорту, култури, по питању подстицања наталитета, по питању смањења ризика од катастрофа и управљању у ванредним ситуацијама…

“Следећи корак који треба да прати овај закон је доношење новог Статута града Београда који ће даље разрадити поделу надлежности и децентрализацију града”, истакао је посланик СНС.

Марковић поручује да се децентрализација неће завршити само тиме што ће приградске и градске општине добити већа овлашћења.

“Следећи корак је да општине, поготово приградске, крену да праве услужне центре како би највећи део посла који грађани треба да обаве у општини, могли да обаве у насељима који су део те општине”, рекао је Марковић.

 

 

Извор: Танјуг