Народна скупштина

Мартиновић: Кодекс се мења на препоруку експерата

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Александар Мартиновић изјавио је да се Кодекс понашања народних посланика показао као добар акт који доприноси подизању политичке културе на виши ниво, а да су нове измене предложене због препорука експерата.

Мартиновић је рекао да су стручњаци из Групе држава за борбу против корупције (ГРЕЦО) и из ОЕБС-а дали корисне сугестије за измене кодекса и указали на одређене техничке и нормативне недостатке, те да је већа пажња посвећана Етичкој комисији.

"Прописали смо састав комисије и поступак за предлагање кандидата. Комисију ће чинити три редовна професора универзитета, а два члана биће представници службе Народне скупштине", рекао је Мартиновић.

У предлогу измена стоји да ће Комисија имати право да искаже став о кршењу кодекса, али да то неће бити обавезујуће за надлежни одбор, али ће став етичке комисије бити објављен на сајту.

Новим изменама уводи се и новчана казна за посланике који буду добили опомену, или јавну опомену за кршење Кодекса.

Мартиновић је похвалио и Кодекс понашања народних посланика који је усвојен у децембру 2020. године и додао да се иде ка циљу "да на оног ко не мисли као ми гледамо као неистомишљеника, али никако непријатеља."

"Много смо енергије потрошили на међусобне сукобе и дошло је крајње време да се политика подигне на ниво да можемо да будемо различити али да се уважавамо и да се понашамо достојанствено и пошаљемо бољу слику Скупштине", рекао је Мартиновић и додао да је годинама уназад тренд да се о скупштини пише на најгори начин као да "у њој седе неваспитани људи".

"А ја тврдим да то није тачно и да су посланици у огромној већини нормални и пристојни људи, политичке разлике постоје али нису разлог да се вређамо, а поготово не да дирамо нечију породицу", рекао је Мартиновић и као пример истакао "свакодневне нападе" на породицу председника Србије Александра Вучића који по његовим речима долазе и "од неких бивших посланика".

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2