Народна скупштина

Михајловић: Без струје 9.500 корисника, биће решено за пет до шест дана

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, изјавила је да тренутно због поплава око 9.500 корисника нема редовно напајање струјом и да би то требало да буде решено у наредних пет до шест дана, ако остану овакве временске прилике.

Михајловић је у Скупштини рекла да у Србији има укупно 3,5 милиона потрошача, као и да је након првих непогода 80 одсто кварова одмах поправљено, али да су се десиле додатне непогоде.

Екипе су на терену, али непогоде нису једини разлог зашто нам се то дешава, рекла је Михајловић.

"На територији Србије се налази, што не постоји ни у једној земљи око нас, чак 1,3 милиона дрвених бандера, а највећи део њих се налази управо у оним деловима Србије који су тренутно угрожени са напајањем струјом, негде око 400.000 тих бандера", навела је Михајловић.

Поручила је да ће влада много више контролисати ОДС (Оператора дистрибутивног система) и да је њихов први и једни задатак константно одржавање дистрибутивне мреже, што до сада, како је навела, није било рађено на најбољи начин.

Додаје да су за места која имају проблем са струјом, око Новог Пазара и Куршумлије и друга, обезбеђени агрегати од стране ОДС-а.

Учинићемо све да у наредних четири или пет година се уложи у цео дистрибутивни систем најмање 350 милиона евра да до оваквих ситуација не би долазило, нагласила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2