Народна скупштина

Михајловић: У фебруару изградња гасовода за Пријепоље, Прибој, Нову Варош

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић најавила је да ће изградња гасовода за Пријепоље, Прибој и Нову Варош почети крајем фебруара 2022. године и навела да је планирано да радови трају годину и два месеца.

Михајловић је рекла да је Влада Србије недавно усвојила извештај о том пројекту и изразила очекивање да ће гасовод бити завршен у року имајућ у виду, како каже, значај тог пројекта.

Михајловић је на питање посланика СПП Самира Тандира о високонапонској диструбитивној мрежи у том делу Србије, рекла да је ове године издвојен велики новац у буџету и у Електромрежи Србије, као и да је потребно неколико година да се у одређеним деловима земље створе услови за праву енергетску безбедност када је реч о напајању електричном енергијом.

"Новац је обезбеђен, пројекти се раде, верујем да у наредних годину или две нећемо причати о томе да ли све спремно у дистрибутивној мрежи", рекла је Михајловић.

 

Рудне резерве у Србији вредне 250 милијарди евра

Михајловић је изјавила да је вредност доказаних минералних ресурса на територији Србије 250 милијарди евра и навела да од поштовања свих еколошких стандарда зависи да ли ће и како то помоћи привредном развоју земље.

"То је оно што имамо под земљом, а да ли ће и како то помоћи нашем привредном развоју зависи од нас и од поштовања свих еколошких стандарда", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је Србија рударска држава и земља која је богата критичним минералима који су потребни за спровођење зелене агенде.

"То није само литијум, то су бакар, злато, антимон, свега тога има у Србији и то у не малим количинама", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је недавно отворен рудник Чукару Пеки што ће допринети да Србија буде друга у Европи по производњи бакра и злата и то експлоатацијом доње зоне рудника.

"Креће се и у истраживање горње зоне рудника и верујемо да ћемо бити први у Европи. Не треба да се стидимо тога што имамо и да мислимо да је рударство нешто што није добро. Јесте добро када се спроводи по свим еколошким и енергетским стандардима и принципима", нагласила Михајловић.

Михајловић је рекла да министарство има довољно инспектора и да је прошле године обављено 230 инспекцијских надзора у области рударства што је 30 одсто више него претходних година.

 

Не постоји уговор о експлоатацији литијума

Михајловић је изјавила је да не постоји никакав уговор о експлоатацији литијума, без обзира на свакодневне медијске натписе и политичке нападе.

"Прва решења о истраживању дата су 2004. године, затим 2005, па 2007, 2008, 2009, 2011. године. То су све године када Српска напредна странка није била на власти, када нисам ни ја, ни премијерка ни председник Вучић били овде", истакла је Михајловић.

"Истражна права која су издата, нису ни прва ни последња, не само за литијум, већ и за друге критичне минерале", додала је Михајловић.

"Али оно што је важно, што је порука Владе, јесте да не постоји ниједан потписан уговор са Рио Тинтом, нити је издата дозвола о експлоатацији литијума, без обзира што свакодневно слушамо на појединим медијима. Ова Влада ради све прегледно и транспарентно и јавност јесте и биће упозната са свим детаљима у вези са пројектом 'Јадар'", рекла је Михајловић.

Михајловић је поручила да држава неће ниједну одлуку донети, уколико процене утицаја на животну средину покажу да неће бити у складу са европским стандардима.

"Свакодневно видимо у одређеним медијима слике из разних делова света о томе како ће изгледати Јадар, слушамо како ће бити уништена Дрина, како ће загађена вода стићи до Београда, како у Србији неће моћи да се живи. Све те апокалиптичне приче говоре надриеколози и надристручњаци. Све то је лаж, јер нико у овом тренутку не зна какав ће бити утицај на животну средину, јер студије нису готове. Када буду готове, онда можемо и треба о свему да разговарамо. Порука грађанима је да верују у своју Владу и државу, јер нећемо урадити ништа што ће утицати на наш и живот будућих генерација", поручила је Михајловић.

 

Доказане резерве минералних сировина вредне 250 милијарди евра

Михајловић је рекла да су доказане минералне сировине у Србији вредне 250 милијарди евра и да модерно, одрживо рударство може да допринесе укупном привредном развоју земље.

"Србија је рударска држава и треба тога да будемо свесни. То је посебно важно у моменту када се цео свет бори са климатским променама и када су у процесу енергетске транзиције и зелене агенде критичне сировине литијум, бакар, злато и антимон, а свега тога има у великим количинама у нашој земљи", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је вредност доказаних минералних сировина је 250 милијарди евра.

"Недавно смо отворили нови рудник Чукару Пеки и тиме постали други произвођачи бакра и злата у Европи, а истраживања показују да можемо бити и први. Рударство је развојна шанса, ако се спроводи по свим еколошким и енергетским стандардима", рекла је Михајловић.

Михајловић је одговарајући на посланичка питања рекла да је током ове године спроведено 30 одсто више инспекцијских налаза у односу на претходну годину.

"Не мора нико да брине и инспекцијском раду за које је задужено Министарство рударства и енергетике. Имамо довољно инспектора и током ове године имамо 230 инспекцијских налаза, што је за 30 одсто више него прошле године када их је било 160. О надзору нико не треба да брине. Треба да размишљамо о томе колико рударство може да допринесе развоју земље", рекла је Михајловић.

 

Казне послодавцима ако постављају лична питања

Михајловић је рекла у Скупштини Србије, где је одговарала на посланичка питања, да је Законом о родној равноправности јасно дефинисано која питања послодавац сме да поставља.

Михајловић је рекла да ће бити формиране инспекције које ће бити задужене за спровођење ових одредаба закона.

"Недавно смо усвојили Закон о родној равноправности. Дуго се причало о томе и успели смо у томе да имамо модеран закон унутар којег постоји читав одељак управо о томе да је забрањено да вас послодавац пита било шта у вези са вашим брачним статусом или да вам поставља питања да ли имате деце, да ли планирате породицу", подсетила је Михајловић.

Михајловић је додала да ће се формирати инспекције и да ће послодавци плаћати казне уколико прекрше те одредбе Закона о родној равноправности, јер није дозвољено да постављају лична питања или траже фотографије.

Михајловић је додала да, поред забране тражења података о личном и породичном животу, обавезе послодаваца су и да раде на успостављању родног баланса међу запосленима и заштита запослених жена и њихових права услед одсуства због трудноће и порођаја.

 

Извор: Танјуг/РТС 2