Народна скупштина

Недимовић: Уговори за наставак изградње инфраструктуре

Потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић позвао је посланике да подрже више предлога закона о зајмовима којима се, како је рекао, омогућава наставак реализације инфраструктурних пројеката из програма "Србија 2025".

Недимовић је у Скупштини Србије, образлажући законе, рекао да се највећи део финансијских споразума односи на финансирање инфраструктурних радова.

"Након усвајања предлога споразума и пуне имплементације свих пројеката, Србија више неће изгледати у инфраструктурном смислу исто. То ће бити Србија са више стотина километара нових аутопутева, Србија са гомилом решених проблема у сектору екологије, пре свега мислим на депоније за комунални отпад, изградњу канализационих система, речистача отпадних вода", навео је Недимовић.

Један од тих пројеката је и изградња Моравског коридора, односно деонице Појате-Прељина, а уговор је "тежак" око 400 милиона евра.

Према његовим речима, та средства ће бити искоришћена за изградњу инфраструктурног коридора ауто-пута Е-761, деонице Појате-Прељина.

"Укупна дужина Моравског коридора који је и део плана ''Србија 2025'' је око 112 километара од чега Појате-Крушевац 26, 5 километара, Крушевац-Адрани 53 километра и Адрани-Мрчајевци и Мрчајевци-Прељина 30,6 километра”, рекао је Недимовић.

Недимовић је навео да ће Моравски коридор бити први дигитални аутопут у Србији, јер ће дуж његове трасе бити постављени оптички каблови и дигитална опрема што ће омогућити бесплатан бежични интернет и најмодернији систем управљања саобраћајем.

Пред посланицима је и предлог закона о потврђивању уговора који се односи на прву фазу пројекта сакупљање и пречишћавање отпадних вода централног канализационог система града Београда у вредности од 203.775.000 евра.

"Не треба да говорим колики је то значај за заштиту животне средине града Београда, за очување Саве и Дунава", рекао је Недимовић и објаснио да је предвиђено да се тај пројекат реализује у две фазе.

Посебно је указао на уговор о зајму између Србије и Европске банке за обнову и развој, а тиче се отпорности на климатске промене, односно изградње примарне инфраструктуре за наводњавање акумулационих језера Павловци и Борковци на Фрушкој гори.

Недимовић је посланицима рекао да је пред њима и уговор о зајму између Србије и Европске банке за обнову и развој и предлог закона о потврђивању уговора о кредитном аранжману између Француске агенције за развој и Србије за реализацију програма чврстог отпада у Србији.

"То су пројекти који се тичу животне средине. Србија је у таквој финансијској кондицији да може комплетно да заврши читаве пројекте који се тичу управљања чврстим отпадом", рекао је Недимовић.

Недимовић је рекао да је укупна вредност пројекта за регионалне депоније 150 милиона евра, и то из Европске банке за обнову и развој 75 милиона евра и Француске агенције још толико.

Када је реч о потврђивању уговора за пројекат "Чиста Србија", чији је циљ изградња комуналне инфраструктуре и инфраструктуре за одлагање чврстог отпада, Недимовић објашњава да се ради о 250 постројења за прераду отпадних вода, 7.000 километара канализационе мреже.

"Усвајањем овог предлога закона омогућићете да се реализују инвестиције широм Србије и у најмањим и у највећим локалним самоуправама", рекао је Недимовић.

Недимовић је позвао посланике да потврде и уговор о зајму који се тиче изградње брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума, односно Фрушкогорског коридора.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2