Народна скупштина

Обрадовић: До данас ревакцинисано 497.310 грађана Србије

До 15.30 часова данас у Србији је првом дозом против вируса корона вакцинисано 866.563 грађана, а 497.310 особа је ревакцинисано, изјавила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Обрадовић је, у Скупштини Србије у делу седнице где министрима постављају питања народни посалници, рекла да тренутно у земљи има 319 вакциналних пунктова.

"Министарство државне управе и локалне самоуправе подржава вакцинацију против вируса корона, поготову у сегменту организације вакциналних пунктова. У овом тренутку имамо 319 пунктова у општинама и градовима у Србији где се организује вакцинација", рекла је Обрадовић.

Похвалила је све медицинске раднике који учествују у борби против вируса короне и вакцинацији, али посебно оне који административно помажу у организацији вакцинације.

 

У Србији 67.300 улица и даље без назива

Обрадовић је позвала је 33 општине и града у Србији да буду ефикаснији у сређивању адресног регистра, истичући да у 21. веку у нашој земљи постоји 67.300 улица које су необележене.

Обрадовић је позвала те општине и градове да дају предлоге за називе улица и навела да уколико немају своје предлоге, могу да се обрате Министарству које ће им помоћи предлозима из регистра назива улица који се користе у Србији.

Подсетила је да је адресни регистар пројекат вредан два милиона евра, а да служи томе да се именују улице које за сада нису именоване и обележе бројевима зграде и куће које нису нумерисане.

"Важно је да све улице буду обележене", рекла је Обрадовић.

Грађанима Србије који сада станују у улицама које нису обележене поручила је да неће имати додатних трошкова приликом мењања адресе.

"Држава ће сносити све трошкове приликом промена назива улица", навела је Обрадовић.

 

Одлично је што су се градови и општине пробудили

Обрадовић је оценила да је одлично што су се градови и општине у Србији пробудили и предлажу пројекте, као и што на Министарство гледају као на родитељску кућу.

Обрадовић је рекла да је пре пар дана завршен позив општинама и градовима за средства из буџетског фонда који износи 460 милиона динара, а да им је стигло 225 пријава, укупне вредности 102,5 милијарде динара.

"То је пет пута више него што смо у прилици да доделимо средства, али то значи да су се градови и општине пробудили и да имају више него икада пројекте које желе да финансирамо", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је додала да је добро и то што се многи од тих пројеката могу суфинансирати са неким другим министарствима и у том смислу дала пример Министарства културе.

Према њеним речима, Министарство државне управе и локалне самоуправе нема велика финансијска средства и не може да се мери са неким другим министарствима, попут Министарства економије.

"Наша снага је комуникација са локалним самоуправама и у томе што им помажемо у комуникацији са другим министарствима", рекла је Обрадовић и додала да у Министарству државне управе и локалне самоуправе сваког четвртка од 14.00 часова разговарају са локалним јединицама како би заједно дошли до пројеката и начина на који им се може помоћи.

Обрадовић је навела  да помажу и у инфраструктурним пројектима, али и у пројектима еУправе, локалне управе, еПарламента, а финансирају и спортске и културне манифестације.

Осим тих средстава, Министарство помаже и пројектом јединственог управног места, које је формирано из некадашњих услужних центара.

Јединствено управно место значи да у једној шалтерској сали могу да заврше посао који је морао да се завршава на неколико локација, што уједно штеди време и новац.

У том смислу, рекла је Обрадовић, у Србији сада постоји 14 јединствених управних места, а са Параћином и Косјерићем за то је потписано ове године.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2