Народна скупштина

Обрадовић: Организатори протеста поново претили да ће нам загорчати живот

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Марија Обрадовић прокоментарисала је конференцију за новинаре организатора еколошких протеста рекавши да је изјава да им нико није одговарао на захтеве који се односе на Закон о референдуму једна у низу лажи.

Обрадовић је указала да се о Закону о референдуму детаљно говорило и у Скупштини Републике Србије.

"Та конференција је више била џубокс жеља где су организатори протеста поново претили да ће нам загорчати живот. Можда би били срећнији да виде неку крваву главу, да чују за неку жртву. То се неће догодити, јер смо ми озбиљни и одговорни и спремни смо више него што они мисле на све провокације", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је навела да су ту конференцију, иако је била раније најављена, пратил два новинара и да је било 40 пратилаца на Јутјубу.

"Неозбиљно је то, Саво, може то много боље, с обзиром на то колико имаш простора у опозиционим "Ђиласовим медијима". Па, ја да позовем своје другарице и сестре било би их више. Али, то је снага медија. Довољно је да вам дође новинар Н1 и то прозуји после по свим порталима", рекла је Обрадовић.

"Погледајте сада колико ћете чути за "Савину конференцију", па ћете видети колика је моћ медија, озбиљно харају, јер је много новца уложено у њих", додала је Обрадовић.

"Зна се шта је моћ медија и шта значи када удариш на нешто и желиш да говориш ружно и о председнику и његовим резултатима и када некоме лажно обећаш да ћеш срушити Александра Вучића, а ту онда нема цене", прокоментарисала је Обрадовић.

Обрадовић је рекла да јој је жао људи који заиста верују у еколошку борбу и који су доведени у заблуду.

"Видим да су скочили на то што је Вучић рекао да је нешто мање од 4.200 било на протестима у Београду. Не знам колико је било искрених еколога, не знам да ли је јавност чула, кажу да се протестанти зову популарно "еколошки четници", е, па не знам колико је еколошких четника било на терену, а колико искрених бораца за животну средину", рекла је Обрадовић.

 

Забринули се за референдум тек кад је легла уплата

Обрадовић је рекла да нису на месту замерке организатора еколошког протеста Саве Манојловића да није било јавне расправе приликом доношења Закона о референдуму, јер је јавна расправа била у октобру и новембру још 2019. године када је "закон прво писан".

Обрадовић је такође рекла да су била три округла стола у Београду, Нишу и Новом Саду, а расправа је поново одржана у јулу ове године.

"Е сад, искрено, ја нисам знала да ће господа тада бити на мору. Кад пишете озбиљан документ за државу вас не занима годишњи одмор, ви шаљете коментаре на закон. 21 удружење и 34 физичка лица поднела су коментаре на закон током јавне расправе, добар део тих примедби је усаглашен и разматран", рекла је Обрадовић.

Обрадовић је подсетила и да је кад је реч о потписима то је 40 динара по човеку.

"Ја не знам зашто то множе са 30.000 и причају о 10.150 евра. Па ко ти тражи 10.000 евра на гомили? Па нећеш дати 10.000 евра и добити 30.000 потписа. Не продаје се то на кило", поручила је Обрадовић.

Суштина код прикупљања потписа је да неко стане иза идеје, односно онај ко верује треба да да свој потпис, личну карту и 40 динара.

"Верификација и аутентичност потписа. То је проблем Сави Манојловићу и онима око њих. Нема људи који ће именом и презименом и документом да гарантују да стоје иза њихове идеје", оценила је Обрадовић.

Обрадовић је такође, указала је да ко нема 40 динара може и електронски да да потпис, а то, подсећа, не кошта ништа.

"У реду, ево електронски, пријави се на портал е управе, нек ти организује Саво Манојловић бесплатно преко портала е управе. Нема проблема са потписима осим ако немаш ко да ти потпише или хоћеш да купиш на кило? Па где то тако има? Можда негде у некој шуми", одговорила је Обрадовић.

Одговарајући на примедбе које се тичу цензуса, Обрадовић је подсетила да у Уставу из 2006. године пише да нема обавезне већине.

"Суштина је референдум ће успети ако за њега гласа већина од изашлих, то пише у Уставу 2006. Како се не сетише раније да причају како то не ваља. Али како је легла уплата онда се појавила забринутост. Ја то зовем забринутост по уплати. Кад легне, ти постајеш забринут за неки друштвени проблем”, рекла је Обрадовић.

Обрадовић је рекла да се зна да су избори у априлу и да би било најбоље да крену са прикупљањем потписа и изађу на њих.

"Имамо једну опозициону колону, Саво другу, Зеленовић трећу пошто има друге захтеве, и колико год да буде добродошли су, ово је демократија, па да видимо шта људи мисле", поручила је Обрадовић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 2