Народна скупштина

Орлић: Ангола потврдила своје пријатељство

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић примио је новоименованог амбасадора Републике Анголе у Републици Србији Њ.Е. Емилија Мигела де Карваља Собриња.

Др Орлић навео је да пријатељство између две државе траје дуго и изразио задовољство што је управо наша држава била међу првима која је пружила значајну подршку народу Анголе у борби за слободу.

Председник Народне скупштине захвалио је на принципијелном ставу и подршци територијалном интегритету Србије, додавши да је Ангола, одлуком да не призна тзв. "Косово", не само потврдила своје пријатељство, већ је и заједно са Србијом стала у одбрану међународног права и одбрану мира.

"То сте видели и на примеру јучерашњег састанка у Бриселу. Потврђено је да је председник Републике Србије Александар Вучић, а тиме и званични Београд, најзначајнији фактор очувања мира и стабилности у региону. Искрено посвећен дијалогу, спреман да говори језиком компромиса, као и да поступа одговорно, озбиљно и принципијелно. Са друге стране, потврђено је да су Аљбин Курти и званична Приштина главни генератор сукоба, извор проблема и највећа претња миру. То сада јасно види и ЕУ, а многи други у свету на исто указују већ дуго", навео је др Орлић и захвалио Анголи што ове проблеме сагледава на прави начин и о томе говори отворено.

Амбасадор Собрињо потврдио је пријатељство две земље и изразио спремност да уложи све додатне напоре да се тај однос одржи и додатно ојача, кроз интензивирање сарадње у различитим областима. Треба искористити све потенцијале за развој економске сарадње између Србије и Анголе, као и међупарламентарне сарадње, првенствено кроз контакте чланова посланичких група пријатељства два парламента, сагласили су се др Орлић и Собрињо.

 

 

 

Извор: Танјуг