Народна скупштина

Орлић: Београдски фестивал игре постао престижна манифестација

У Народној скупштини Републике Србије је представљен програм 21. Београдског фестивала игре, који ће се ове године одржати од 7. марта до 10. априла и под чијим ће се слоганом "Савршене различитости" окупити врхунски уметници из бројних земаља света.

Најавину конференцију за новинаре отворио је др Владимир Орлић, истичући да је, са преко две деценије трајања, Фестивал постао престижна манифестација која, из године у годину, осваја нову публику, поставља нове трендове и представља нове, младе ауторе и продукције који су на путу своје афирмације. "О квалитету овогодишњег програма много говори чињеница да у нашу земљу стижу неки од најутицајнијих критичара данашњице и представника светских медија посвећених култури, али и чињеница да су у овом тренутку бројна извођења већ распродата. Долазак уметника чије је радове у Лувру видело више од 200.000 људи и представљање комада који је ујединио таленте ћерке и унуке Чарлија Чаплина – такође су снажна потврда значаја нашег фестивала у свету", поручио је др Орлић.

Како је истакао, Београдски фестивал игре изнова показује да, на светској мапи културних и уметничких центара, има своје важно и заслужено место. "Тако и наша земља претходних година, кроз сарадњу са својим пријатељима и партнерима, као и кроз развој који је остварила не само у сфери културе, већ и када је реч о економији, привреди, инфраструктури – потврђује да је део света. На посебно важан начин то ће доказати и 2027. године, као домаћин чувене Међународне специјализоване изложбе "EXPO 2027", рекао је др Орлић.

Закључујући обраћање, поздравио је традиционалну сарадњу коју Народна скупштина и Београдски фестивал игре гаје годинама уназад, истичући да ће се она наставити и у будућности.

На конференцији у Дому Народне скупштине говорили су и потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг, као и бројни чланови дипломатског кора.

 

 

 

Извор: Танјуг