Народна скупштина

Орлић: Дајемо младима прилику да у својој држави граде будућност

У Народној скупштини, у организацији Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво одржано је јавно слушање на тему Вештачка интелигенција и човек у новом дигиталном добу.

У уводном обраћању присутнима се обратио потпредседник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић, који је навео да када је Пододбор кренуо са серијом јавних слушања, прихватио се огромног посла са најактуелнијим темама. 

"Теме као што су дигитализација, савремене технологије, модерни сервиси, пре свега су усмерене ка човеку и њему треба да служе и користе, да човеку живот буде лакши, бољи и квалитетнији. Те су теме данас саставни део државне политике и то је увек исправно поновити. Државне политике, која се у нашој земљи спроводи на свим нивоима, почевши од највишег - од председника Републике Александра Вучића, преко Владе Србије која ту политику следи и Народне скупштине која управо ту политику и уводи у наш државни систем, али ради и на њеној реализацији, одговорно и посвећено. То је политика модернизације наше државе и нашег друштва", рекао је Орлић.

Орлић је додао да заједно показујемо и да разлика међу политичарима постоји, односно да људи који се старају о Србији данас, за разлику од оних у прошлим временима, умеју да уче и прате светске трендове и примењују их у нашој држави. 

"И нисмо задовољни тим да нешто што смо видели у свету тек поновимо, него увек радимо да ствари учинимо још бољим и прилагодимо их потребама наших људи. Да наш народ буде задовољан, да њему живот буде бољи, а да се са другима у томе што смо научили такмичимо и да са њима заједнички радимо. Ту се види разлика између данашње државе и оног каква је била у неким прошлим временима", рекао је Орлић.

Орлић је додао да тема као што је вештачка интелигенција, јесте тема будућности, али да модерни центри, најбоља опрема, нови образовни програми и институти које данас имамо, уз бројне сервисе који су уведени у претходним годинама у нашој држави већ представљају реалност.

"Србија је показала да је спремна да предано ради за своју садашњост, да мења и унапређује друштво и привреду, али и да води рачуна о својој будућности. Зато смо ми ову годину дочекали као држава која има стратегију за вештачку интелигенцију, међу реткима је у свету који имају формиран институт за вештачку интелигенцију, а има и покренуту платформу у Државном дата центру у Крагујевцу", рекао је Орлић.

Орлић је подсетио да је недавно председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао пуштању у рад ове платформе, обишао Државни дата центар у Крагујевцу, изграђен и опремљен по највишим светским стандардима. 

"Тиме смо показали да постоји политика која разуме да на будућности треба да се ради, која се ове теме не боји, већ мотивише друштво да иде у том смеру. Председник Републике Србије Александар Вучић је у Крагујевцу јасно поручио да ми управо овим решењима дајемо фантастичан разлог младима да остану у својој земљи, не морају у свет да иду као би у школама изучавали најактуелније теме, бавили се истраживањима или покретали посао везан за нове технологије. То сада могу у својој Србији. Дајемо младима прилику да у својој држави сопствену будућност граде, а многим нашим људима који су у неком тренутку отишли дајемо добар разлог да се врате назад. На тим пољима смо значајне помаке направили. Одговор на питање где је човек у дигиталном добу за нас гласи – увек смо на оном месту за које смо у стању сами да се изборимо. То јесте политика коју предводи и коју је дефинисао председник државе Александар Вучић, коју спроводе Влада и Народна скупштина Републике Србије, а када за пар деценија буду погледали на ово време данас, људи у Србији ће сигурно рећи: то је политика која је Србију суштински променила набоље, унапредила живот људима у овој земљи и дала нам за право да кажемо – Србија је свет", закључио је Орлић.

 

 

Извор: Танјуг