Народна скупштина

Орлић: Ирак и Србија на страни међународног права

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се данас са отправницом послова Амбасаде Републике Ирак у Републици Србији Мајдах Абудалах Јасен Ал Адхам, која му је током састанка уручила честитку председника Парламента Ирака Мухамеда Ал-Халбусија поводом Дана државности Републике Србије.

Саговорници су изразили задовољство због пријатељских и партнерских билатералних односа две земље, који ове године обележавају 65 година од успостављања. С тим у вези, исказали су опредељеност за њихово унапређење, како кроз још интензивнији политички дијалог и јачање међупарламентарне сарадње, тако и кроз сарадњу у свим областима од обостраног интереса за Републику Ирак и Републику Србију, првенствено у сферама економије и привреде.

Отправница послова потврдила је подршку Републике Ирак када је реч о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије, односно непризнавању тзв. „Косова“, на чему је Орлић захвалио, истичући да Република Србија наставља да доследно поштује суверенитет и територијални интегритет Републике Ирак, чиме две земље потврђују приврженост основним принципима међународног права. Додао је да, као резултат државне политике коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић, а која се спроводи на свим нивоима, исти став по питању КиМ данас дели већина држава чланица УН. Поручио је да Београд остаје посвећен наставку дијалога са Приштином, захтевајући неодложно формирање ЗСО и очување безбедности за српски народ на КиМ.

„Чувајући наше државне позиције, чувамо и мир и стабилност и настављамо даљи развој наше земље“, закључио је Орлић.

 

 

 

Извор: Танјуг