Народна скупштина

Орлић: Могућности за даљи развој сарадње са Ломбардијом

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са председником италијанске регије Ломбардија Атилиом Фонтаном, који у Београду борави у оквиру учешћа на дводневном Инвестиционом форуму Србија-Италија "Склапање послова ради иновација".

Орлић је изразио очекивање да ће поменути Форум омогућити да се сарадња између Србије и Италије, посебно у области савремених технологија, подигне на још виши ниво, као и да се додатно унапреде односи који су, како су заједнички констатовали, традиционално пријатељски. 

Саговорници су поздравили динамичан политички дијалог, као и недавну посету председнице Савета министара Ђорђе Мелони Београду, која је том приликом поручила да је Република Србија за Италију земља од стратешког значаја. Такође, Орлић и Фонтана су указали на могућности за даљи развој инвестиционе и економске сарадње. Орлић је искористио прилику да укаже на значај који би даље повезивање са Ломбардијом имало за нашу земљу, имајући у виду да је реч о једној од најуспешнијих регија Европе.

Орлић је захвалио на подршци европском путу Србије, као и на разумевању за наше ставове, и истакао да Србија данас, после више деценија, поново формира научне институте, истраживачко-научне центре и ради на развоју модерних технологија. 

Атилио Фонтана је у разговору нагласио да ће се подршка нашем европском путу наставити. Поручио је да, за Италију, Република Србија представља поузданог партнера који, и у политичком и у привредном смислу, заузима централну позицију и улогу на Западном Балкану. Изразио је спремност за продубљивање сарадње и размену искустава са нашом земљом у бројним областима. Такође, нагласио је да је имао прилику да разговара са представницима италијанских компанија у Републици Србији, који су му пренели задовољство због изузетне сарадње са институцијама наше земље и услова у којима послују.

Састанку Орлића и Фонтане присуствовао је и Јован Палалић, који је изразио спремност за јачање сарадње кроз рад Посланичке групе пријатељства са Италијом на чијем је челу, и повезивање градова Ломбардије и Републике Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг